Total Pageviews

Sunday, February 21, 2010

Kramasti fetucini sa dimljenom piletinom i zalfijom



Mislim da tjesteninu svi vole ili barem velika vecina. Lagana je i da se spremiti na 100 000 nacina. Ovo je recept koji me je oborio s nogu, i to ono "bas".



Potrebno je:

-375 gr "fetucini " tjestenine,
-1 kasika maslinovog ulja,
-40 gr svjezih mrvica hljeba,
-2 kasike sitno nasjeckane zalfije,
-1 kasika gustina,
-1 jaje,
-375 ml sojinog mlijeka za kuvanje,
-185 ml pileceg temeljca,
-300 gr dimljene piletine, isjecene na kockice i
-so i biber.





Postupak:

- Skuvajte tjesteninu u slanoj vodi pa procjedite i ostavite na stranu.
-U tavu stavite ulje, zagrijte, pa dodajte hljebne mrvice i zalfiju i przite 3-4 min, odnosno dok mrvice dobiju zlatno zutu boju.
-Gustin pomjesajte sa 1/4 sojinog mlijeka. Ostatku mlijeka dodajte pileci temeljac i stavite na vatru da provri. Kada provri dodajte smjesu sa gustinom i umuceno jaje pa mjesajte dok smjesa postane gusta.
-Smjesu sklonite sa vatre, dodajte isjeckanu piletinu, posolite i pobeberite, dodajte skuvanoj tjestenini i sve fino izmjesajte.
-Tjesteninu sipajte u tanjire pa pospite proprzenim mrvicama i zalfijom pa posluzite.

-Preko svega toga mozete narendati limunove korice.






Ma prava divota :-)


Recept je iz casopisa "GoodFood".

Thursday, February 11, 2010

Salata sa bundevom i "haloumi" sirom



Ovo je jako fina salatica koja moze biti posluzena i kao prilog, a ovakvim kao ja :-) moze biti i glavno jelo bez icega drugog.
Lagano, fino i ukusno.



Potrebno je:

-500 gr bundeve (ociscene i tanko nasjecene),
-2 kasike maslinovog ulja,
-1/2 kasike mljevene "chilli" paprike,
-270 gr "haloumi" sira,
-140 gr rukole i mladog spinata i
-40 gr pinjola (pecenih).

-preliv sa senfom
-1 kasika vinskog sirceta (bjelog)
-1 kasika dijon senfa
-2 kasike maslinovog ulja




Postupak:

-Pospricajte bundevu i "haloumi" sir sa maslinovim uljem, dodajte "chilli" papriku i izmjesajte.
Pecite na rostilju ili u tavi 3-5 min sa obje strane dok bundeva i sir dobiju finu zlatnu boju.

-Za preliv,
pomjesajte senf, maslinovo ulje i sirce.

-Preliv izmjesajte sa rukolom i spinatom pa dodajte sir i bundevu.
Pospite przenim pinjolima i posluzite.



Recept je iz magazina "GoodFood".