Total Pageviews

Monday, November 22, 2010

Crna carica ili Slatki crnac :-)



Sve je pocelo jednog dana kada sam imala i previse prezrelih banana. Nisu se mogle pojesti za jedan dan a do sutra bi vec propale. Nisam znala kud s njima a bilo mi ih je jako zao baciti.
Na Coolinarici sam ukucala tag "banane" i trazila ideju kako da ih utrosim.
Odluka je pala na Violetinog ,dobro poznatog, "Crnca". Iako nisam bila ljubitelj banana u kolacu, izgledao mi je nekako primamljivo, socno, jednostavno a i imala sam sve potrebne sastojke u kuci.
Bio je to pun pogodak.
Od tada je ovo jedan od mojih omiljenih kolaca. U mojoj kuhinji dozivjeo je bezbroj varijacija i svaka je bila dobra na svoj nacin.


Posljednji put kada sam pravila ovaj kolac, odluka je pala na verziju sa pecenom budevom. Da probam, pa sta bude...
Sve sam fino zamutila i smutila i na kraju kada sam "umocila prst" u masu (ne mogavsi iscekati da se kolac ispece i da vidim kakv je ukus) da isprobam, shvatila sam da je kolac "slan".
Eh! Sve je zavrsilo u smecu ali nisam se obeshrabrila vec sam ponovila sve, samo sam so zamjenila secerom :-)
E onda dodjoh na ideju da coko -preliv zamjenim necim drugim i odluka je pala na jako fini posip sa Darwinine Slatke Carice, kojim sam takodje odusevljena.

I tako nastade ova kombinacija :-)






Potrebno je:
- 1,5 solja mlijeka,
- 1 solja cvrstog jogurta ,
- 1 solja pirea od pecene bundeve,
- 1/2 solje maslinovog ulja,
- 2 solje griza,
- 3 kasike mljevenog rogaca,
- 4 kasike kakaa,
- 2 manje kasike sode bikarbone,
- 1 kasika cimeta,
- jedna jabuka (narendana),
- 1,5 solja smedjeg secera i
- 2 stanglice tamne cokolade.

Za posip:
- 2 jabuke,
- 100 gr pecan oraha,
- 4 kasike dzema od kajsija,
- sok od pola limuna,
- 2-3 kasike vrele vode i
- mrvica ruma.

-


Postupak:
- U dublju posudu staviti pire od bundeve, ulje, mlijeko, jogurt i secer pa izmjesati.
- Tome dodati griz, kakao, rogac, cimet i sodu bikarbonu i opet izmjesati.
- Na kraju narendati jabuku i cokoladu i umjesati u predhodnu masu.
- Masu izliti u kalup za pecenje (ja sam koristila okrugli kalup br 23) i staviti da se pece na 180 stepeni.

- Dok se kolac pece vi pripremite preliv.
- Dvije jabuke oguliti i izrezati na kockice, dodati im sok od pola limuna, dobro izmjesati i ostaviti na stranu.
- Dzem, rum i vrelu vodu sjediniti i dobro izmjesati (da se stope).

- Nakon 15-ak minuta pecenja kolaca, kolac pospite jabukama, zatim prelijte dzemom i pospite nasjeckanim pecan orasima i vratite u rernu.
- Kolac peci jos nekih 30-ak minuta (ukoliko je potrebno, pred kraj pecenja kolac prekrijte folijom (da ne pregori)). Provjerite da li je pecen (trik sa cackalicom), ako nije vratite ga u rernu na kratko, ako jeste izvadite ga iz rerne, prohladite i posluzite :-)
Mmmmmmm....




Kombinacije koje preporucujem:
- Pire od krusaka i pistaci,
- Rogac i ljesnjaci i
- Crveno vino i suve sljive.


















Saturday, November 20, 2010

Strudla od bundeve sa orasima i cimetom





Potrebno je:
- 1 solja pirea od pecene bundeve,
- 3 kasike maslinovog ulja,
- 1 kasika suvog kvasca,
- 1 solja mlijeka,
- 2 zumanca i
- 4 solje brasna,
- 2 kasike smedjeg secera i
- jedna manja kasika soli.


-Za fil:
- 1 solja mljevenih oraha,
- 1 solja smedjeg secera,
- jedna kesica cimeta i
- 2 bjelanca.

-mjera je solja od 2 dl.





Postupak:
- U dublju posudu staviti pire od bundeve i zumanca, pa umutiti.
- Zatim dodati mlijeko, maslinovo ulje, so, secer i kvasac, sve izmjesati.
- Dodati polovinu brasna i umjesiti tijesto, a zatim postepeno dodavati ostatak brasna i mjesiti tjesto dok ne utrosite svo brasno i dobijete finu, glatku masu.
- Tijesto prekriti i ostaviti da uduplavelicinu.

Fil:
-Polovinu secera i bjelanca dobro umutiti elektricnim mikserom.
- Ostatak secera sjediniti sa orasima i cimetom.


- Kada je tijesto naraslo, podjeliti ga na dvije kugle, pa ih razvaljati u oblik pravougaonika (ako je potrebno, nozem odrezite krajeve da biste dobili ravne ivice).
- Tijesto premazati umucenim bjelancima pa posuti izmjesanim orasima, cimetom i secerom.
- Uvijte tjesto u rolnu sa obje strane do sredine (mozete uviti i u klasicnu rolnu ako vise volite).
- Staviti u kalup za pecenje ( najbolje je staviti pek papir u kalup), premazati strudle mlijekom i ostaviti 15-ak minuta da odstoji, pa staviti da se pece.
- Peci na 180 stepeni dok strudla blago porumeni.
- Prohladiti, izrezati, posluziti i uzivati :-)

Strudlu, nakon pecenja, mozete posuti secerom u prahu.



Vrijeme je za "zucchini" tikvice...



Prije par sedmica smo posjetili plac na kome prave kucu moja zaova i zet. Ono, kao mi dosli da malo vidimo kako napreduju radovi, dokle su stigli i slicno.
Plac se nalazi tik uz farmu povrca, tako da nerjetko dobiju po koju povrckicu na pokon :-)
Ovaj put su to bile zuchini tikvice, koje su na kraju zavrsile u mome posjedu.
Njih dvoje su ih se objerucke odrekli u nasu korist.
Kada sam se pozalila da ih ima mnogo i da bismo ih trebali podjeliti (jar bi tako bilo nabolje), zet je slegnuo ramenima i rekao: -"Mi to ne jedemo".
A ja se susretoh sa pogledom moga muza koji je govorio vise od rijeci. Nesto u fazonu, zar ih i mi moramo jesti.
Slatko se nasmijah njegovom pogledu i zetovim rjecima, pa uzvratih : -"Ok. To znaci da cemo mi jesti tikvice narednih sedam dana, tri puta dnevno".






Naravno da ih nismo jeli tako cesto ali bile su maksimalno iskoristene.
Evo i dokaza :-)






TROKUTICI SA MOCARELOM, BLITVOM I TIKVICAMA




Potrebno je:

- 5 listova kora za pitu,
-5 listova blitve,
- 5 listova mocarela sira,
- 1 tikvica,
- 1 bjelance i
- susam za posipanje.

plus
- slatko ljuti sos (sweet chili sauce) za posluzivanje.





Postupak:
- Tikvicu isjeci na kockice i proprziti.
- Mocarela sir isjeci na kockice ili narendati.
- Isjeci blitvu.
- Sve to sjediniti i izmjesati. Mozate i zaciniti po zelji. Ja nista nisam dodavala.

-Kore za pitu predvostruciti po duzini pa premazati sa malo maslinova ulja.
- Na jedan kraj staviti po jednu petinu fila , pa umotati u trokut. ( postupak sam uslikala ali na zalost, slike sam greskom obrisala, tako da... valjda cete se snaci)
- Trokute poredati u kalup za pecenje, premazati bjelancom i bogato posudi sa susamom.
- Peci dok porumeni na srednjoj temperaturi.

- Posluziti toplo, prelivene slatko ljutim sosom. Ili mozete sos posluziti odvojeno od trokuta, kako vam se vise svidja :-)









TEMPURA ZUCINI TIKVICE





Potrebno je:

- 2 bjelanca,
-1 velika tikvica,
- 5 kasika prezle,
-3/4 solje brasna,
- 1/2 solje gustina,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika praska za pecivo i
- vode po potrebi ( totalno sam zaboravila zapisati koliko sam vode stavila, kao da je to nebitno. Pokusat cu na najbolji moguci nacin da objasnim to "po potrebi")






Postupak:
- Tikvicu izrezati na stapice.
- Umutiti bjelanca, tikvice umociti u bjelanca pa uvaljati u prezlu.
- U dublju posudu staviti brasno, so, prasak za pecivo i gustin. Po malo dodavati vodu, dok dobijete smjesu gustine kao za palacinke ( najbolje je da testirate gustinu tako sto cete umociti jedno parce tikvice, ako smjesa ostane na tikvici onda je ok).
- Kada dobijete zeljenu gustinu smjese, namocite tikvice i przite u dubokom ulju.

Tivice posluzite uz dip i uzivajte.
U tempura smjesu mozete dodati i malo susama.

Mala napomenica:
Ako zelite da "omotac" oko tikvice bude deblji, onda je bolje da vam tjesto bude malo gusce, jer se tada vise zakaci za tikvicu a ako biste zeljeli da "omotac" bude tanak onda napravite rjedju smjesu.









TIKVICE SA FETA SIROM I BADEMIMA






Potrebno je:

- 4 srednje tikvice,
- 1 glavica crnog luka,
- 80 gr feta sira (najbolje grckog),
- 1 saka listica badema,
- jedna snita hljeba,
- 1 jaje,
- 1 kasika nasjeckanog lisca kopra,
- 3-4 kasike kapara,
- malo maslinovog ulja i
-so i biber.






Postupak:

- Ukljucite rernu na 180 stepeni.
- Tivice zasjecite sa donje strane tako da im u tankom sloju odrezete obli dio, da bi mogle ravno stajati u kalupu za pecenje.
- Kada zavrsite sa donjim zasjecanjem isto to uradite i sa gornje strane a zatim kasikom "izgrebite" nesto mesa tikvice i napravite mjesta za fil.
- Stavite vodu u serpu, neka prokljuca pa onda stavite tikvice i kuvajte par minuta.
- Izvadite ih, ocjedite od vode i stavite na stranu da se malo prohlade.
- U tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte. na zagrijano ulje stavite isjeceni crni luk i proprzite.
- Kada luk omekne, dodajte isjeckane djelove tikvica (koji su preostali nakon "spremanja" tikvica za filovanje) i przite jos par minuta.
- Luk i tikvice istresti u neku dublju posudu, ostaviti da se malo prohladi pa dodati listice badema, jaje, izmrvljeno parce hljeba,so i biber, kopar i polovinu feta sira. sve dobro izmjesati i tom smjesom filovati tikvice.
- Tikvice staviti u kalup za pecenje i prekriti folijom pa staviti da se pece.
- Peci 30-ak minuta i onda skinuti foliju i nastaviti peci dok tikvice fino porumene.
- Kada porumene izvaditi ih iz rerne, servirati na tanjire i posuti sa kaparima i namrvljenim feta sirom pa posluziti.











I za kraj, desert :-)


COKO-ZUCINI KOLAC SA SOSOM OD JAGODA





Potrebno je: (solja- 2dl)
- 1/3 solje maslinovog ulja,
- 200gr pirea od krusaka,
- 1,5 solja smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 1 manja kasika praska za pecivo,
- 1 manja kasika sode bikarbone,
- 150 ml jogurta,
- 2,5 solje brasna,
- 5 kasika kakaa,
- 1 kesica cimeta,
- jedna tikvica i
- 2 stanglice tamne cokolade.


za sos:
- 2 solje isjecenih jagoda,
- 3 kasike meda,
- 2 kasike "balsamik" sirceta i
- malo voode.



Postupak:
- Uljuciti rernu na 180 stepeni.
- Umutiti jaja i secer, tome dodati pire od krusaka, ulje i jogurt pa sve dobro izmjesati.
- Zatim dodati, brasno, prasak za pecivo, secer, sodu bikarbonu, kakao i cimet pa opet sve izmjesati.
- Na kraju dodati narendanu tikvicu i narendanu cokoladu pa umjesati u masu.
- Masu izliti u kalup i staviti da se pece (ja sam koristila okrugli kalup br 23).
- Kolac se pece 45min -1h (zavisi od rerne). Sami procjenite koliko je dovljno, testirajte cackalicom. Ako ima potrebe, pred kraj pecenja mozete smanjiti temperaturu.
- Pecen kolac izvadite iz rerne, pospite secerom u prahu i prohladite.


Sos od jagoda.
- Sve sastojke za sos sjediniti u serpu, dodati malo vode i staviti na vatru da kljuca par minuta, dok se pocne zgusnjavati. (Gustinu sosa vi odredjujete dodavanjem vode)
- Smaknuti sa vatre, prohladiti pa staviti u blender i izmiksati. (mikasnje je opciono, ako vise volite mozete i ostaviti da jagode budu u komadicima).
-Sos rashladiti (drzati u frizideru) i posluzivati uz parce kolaca.


Mozete napraviti i neki karamel ili coko sos, umjeso sosa od jagoda.



Sta se pravilo...




Meni nije ispao jarko zute boje (kao na Argentinoj slici povezanoj uz recept) jer mi je bundeva bila blijedunjava, a i nisam je pekla vec kuvala. Tako da....
Ali je bio jako mek, izdasan i mirisan. Prava ljepota.







Ove mafine sam pravila vec par puta. Skoro uvijek mi ostane par banana u zdjeli sa vocem, koje prezrenu, i ovi mafini su mi pravi izbor za iskoristiti ih.
Svi ih volimo, dobro nam dodju za dorucak ili uz kaficu, a ni gosti nisu ravnodusni prema njima kada im ih posluzimo.

Na ovim slikama je varijacija sa dodakom mljevenog rogaca i suvih brusnica.










Moj muz nije bio bas odusevljen ali ju je jeo (eh da je sa sirom...), a meni je bila jako fina (ja inace jako volim patlidzan tako da nisam ni sumnjala da mi se nece svidjeti :-)
Pravila sam je sa domacim korama.

Ja sam malo "skrtarila" na sastojcima da bih dobila blazi efekat, smanjila sam jaja, izbacila ulje i umjesto pavlake koristila nemasni cvrsti jogurt.




Wednesday, November 17, 2010

Nagrade







Nena sa bloga Slatko i slano mi je dodijelila ovu nagradu :-)
U prevodu znaci - Svidja mi se tvoj blog.
Neno hvala na nagradi i jako mi je drago da ti se svidja moj blog :-)

Ah, da,... ovo je prva nagrada koju sam dobila :-)



Uz nagradu treba odgovoriti na postavljena pitanja.

Pitanja su sljedeća:

1. Zašto si stvorila blog?
2. Koju vrstu blogova čitaš?
3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
4. A odjeće?
5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
6. Koju boju najviše voliš?
7. Tvoj parfem?
8. Koji film najviše voliš?
9. Koje države želiš posjetiti i zašto?


1. Blog sam stvorila iz ciste dosade i velike ljubavi prema kuvanju i fotografisanju.

2. Uglavnom blogove o kuvanju.

3. Nemam omiljenu marku. Kupujem kozmetiku razlicitih proizvodjaca i marki.

4. Jako volim Guess odjecu, ali samo volim... rijetko kupim, jednostavno je preskupa.

5. Najbitniji su mi maskara i puder.

6. Crnu.

7. Euphoria.

8. Kum 1,2,3, Gladiator, Teorija zavjere.

9. Japan, zato sto tu zemlju smatram drugim univerzumom.


Broj blogova, kojima poslijedjujete nagradu nije odredjen niti ogranicen.

Ja sam se odlucila za:

- Ja u kuhinji...

- Ebba's cuisine

- Cooking by Mirjana (Ruza123)

- Just good food

- Dalmacija Down Under


Dobitnici trebaju:

-preuziti gornju fotografiju i staviti je na svoj blog,
- napisati post u kome cete odgovoriti na pitanja,
- proslijediti nagradu blogovima koji se vama svidjaju,
- obavijestiti dobitnike putem komentara na njihovim blogovima o dobijenoj nagradi :-)


-

Tuesday, November 16, 2010

Pileci bataci sa bobom i gljivama






Potrebno je (za 4 osobe):

-300 gr boba (svjezeg ili zamrznutog),
- 2-3 kasike maslinovog ulja,
- 4 bataka sa karabatkom (ociscenih od kostiju),
- 1 veliki luk, nasjecen na tanke listove,
- 1 cen bijelog luka,
- 500 gr sampinjona,
- 500 ml pileceg temeljca,
- 2 manja praziluka,
- malo nasjeckanog svjezeg persunovog lista i
- so i biber.






Postupak:

- Skuvati bob, ocjediti ga od vode i izaprati pod mlazom hladne vode pa staviti u stranu.
- U tavu staviti ulje i isprziti batake do zlatno zute boje, izvaditi batake iz tave i staviti na stranu.
- U istoj tavi u kojoj smo pekli batake staviti nasjeceni luk, prziti ga oko 3 min pa dodati cen bjelog luka isjecen na tanke listice i prziti dok luk dobije zlatno-smedju boju.
- Zatim dodati gljive i praziluk i nastaviti prziti jos par minuta (dok ispari sok koji puste gljive).
- Nakon toga u tavu staviti piletinu i pileci temeljac, poklopiti i ostaviti da se krcka na srednjoj temperaturi 15-ak minuta.
- Kada prodje 15-ak minuta dodati bob i kuvati jos 5 min.
- Posoliti i pobireti po zelji i ukusu.
-Nasuti u posudu za posluzivanje i posuti nasjeckanim persunovim listom.




Saturday, November 13, 2010

Pizza od patlidzana







Potrebno je:

- 125 ml maslinovog ulja,
- jedan patlidzan srednje velicicne ( isjecen na tanke listove),
- 1 mali ljubicasti luk,
- jedan cen bjelog luka,
- 2 grancice ruzmarina i
- 25 gr narendanog parmezana.


Za tijesto:

- 300 gr brasna,
- 7 gr suvog kvasca,
- 1 kasika smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
- 250 ml tople vode i
- jedna kasika maslinovog ulja.






Postupak:

- Prvo zamjesiti tijesto;
- U dublju posudu staviti brasno, kvasac, secer i so. Pomjesati vodu i ulje pa postepeno dodajuci, zamjesiti tijesto.
- Tijesto dobro izraditi da postane ujednaceno i elasticno a zatim prekriti i ostaviti da se digne (dok udupla velicinu).

- Listove patlidzana propecite sa obje strane (ne duze od 2 min) i ostavite na stranu.
- Rernu zagrijte na 200 stepeni.
- Dobro nabrasnite tijesto i razvaljajte ga u oblik kalupa (20x30), stavite tjesto u kalup i ako je potrebno jos ga malo rastjerajte prstima.
- Tijesto premazite jednom kasikom maslinovog ulja pa odozgo nasjeckajte bijeli luk, ljubicasti luk i listove ruzmarina.
- Peci 10-ak minuta, pa staviti preko toga i listove patlidzana pa sve posuti parmezanom i vratiti u rernu da se pece jos 5 minuta.
- Kada je pizza pecena, prelijte je pripremljenom kolicinom maslinovog ulja i posluzite.




Recept je iz magazina GoodFood.

Nacionalni park "Sutjeska"- Tjentiste



Cudan je bio osjecaj posjetiti ovaj park, spomenik i okolinu. Sve je tako poznato a nikada prije nisam bila. Poznato mi je sa slika mojih roditelja i slika iz udzbenika istorije.
Mislim da je, do prije dvadesetak godina, ovaj spomenik bio nesto sto se podrazumjevalo za obilazak.








Sve je jos uvijek prelijepo i uredno ali sa dozom nekog sivila i oronulosti. I vise se ne mogu vidjeti velike mase ljudi koji stoje tu i odaju pocast palim borcima vec tek po neki putnik, vise prolaznik nego namjernik.





Gore, kod spomenika naidjosmo na grupu od tri mladica, rekose da su iz Zvornika i podijelise neki keks sa nama. Trazili su uputstva kako da stignu do Savinog groba.
I bas dok sam stajala tu i gledala prizore iz udzbenika istorije, osjetih neki ponos...sto sam tu.
I osjetih i neku zalost...







Dok sam razgledala ljepotu koju pruza "Nacionalni park" nisam se mogla otrgnuti od misli o ljudima koji su izgubili zivot bas tu, i kojima ta ljepota, u tome momentu nista nije znacila.










Njima ostade slava, poslijeratna pocast, ovaj spomenik i sve ono sto je izgradjeno tu. U njihovu slavu. I opet osjetih neki ponos, sto nisam dozvolila da neki novi heroji, zrtve i spomenici iz posljednjeg rata, zanemare i umanje vaznost onih starih.





Bijah ponosna sto dodjoh, vidjeh i odah pocast.