Pages

Saturday, October 15, 2011

Dzem od jagoda







Sezona jagoda je pocela uveliko.

Svako par dana na obliznjoj farmi kupimo najvecu korpicu sa najvecim i najcrvenijim jagodama i pojedemo vise od pola dok stignemo kuci :-) Toliko su dobre, slatke i ukusne da nikada, ali bas nikada, ne spremam nista od njih (bila bi steta) nego ih jedemo svjeze i samo svjeze.

Za promjenu, odlucih kupiti vecu kolicinu manje kvalitetnih (farmeri bi rekli: prezrelih) jagoda i nesto napraviti od njih... Tri dana je cijela kuca mirisala na jagode :-)

Prvi dan me je "uhvatilo" da pravim dzem (iako nemam bas neko iskustvo sa tim stvarima), drugi dan sam pravila buhtle sa tim dzemom od jagoda, a treci dan izbor je pao na tapoka puding sa sosom od jagoda....




Potrebno je:

-1200 gr jagoda,
-200-250 gr smedjeg secera,
- sok od dvije narandze,
- pola kasike cimeta,
- 4 kasike "balsamic" vinegara i
- 1 kasika Arrowroot (tapioka brasno).

Sastojci za dzem su bili minimalni i sasvim obicni. Nista nisam eksperimentisala sa sastojcima i zacinima jer i samo pravljenje dzema za mene je bio eksperimentalan i rizican poduhvat... time vise jer nisam imala pri ruci nesto kao dzemfix, zelatin, zelin, pektin... S druge strane, nisam htjela da stavim puno secera iako sam znala da bi mi to dosta pomoglo u zgusnjavanju moga dzema :-)
Na kraju sam se, ipak, snasla i za to zgrusavanje...






Postupak:

- Jagode oprati i ocistiti, isjeci na krupnije komade pa staviti u dublju serpu.
- Preko njih posuti secer pomjesan sa cimetom i ostaviti nekih sat vremena da odstoji poklopljeno.
- Kada je dovoljno odstajalo, jagodama dodati sok od narandze i sve izmjesati.
- Serpu staviti na srednju vatru i kuvati jagode uz povremeno mjesanje. Sto masa bude gusca to je potrebnije cesce mijesati.
- Kada jagode dobiju dovoljnu gustinu (onako dzemastu :-) dodati vinegar a nakon par minuta dodati i Arrowroot (tapioka brasno) razmuceno sa malo tople vode.
- Mjesati jos par minuta pa smaknuti sa vatre.
- Ostaviti na kratko da se malo ohladi pa puniti u vruce i sterilizovane tegle.

U mome slucaju proces kuvanja dzema trajao je izmedju 45min-1h i malo je reci da sam bila odusevljenja krajnjim rezultatom.

Ovo je bila probna verzija i jako brzo je "planula". Sljedeci put kolicinski pravim puuuuuuno vise.









Drugi dan sam pravila buhtle u obliku jagnjeta (od nase drage Mignonne) sa ovim dzemom.
Od kako sam vidjela ovo jagnje vrzmalo mi se po glavi ali nikada da dodje na red....
E onda je dosao dzem i sve se nekako poklopilo :-)





Neko je bio jako nestrpljiv dok je jagnje bilo na hladjenju i slikanju.
Vrebao je pravu priliku...







Treci dan, od ono malo jagoda sto je preostalo, napravila sam sos za ovaj predivni desert (po receptu od Larani) koji se vec odavno udomacio u mojoj kuhinji.






I bas ovaj sos od jagoda igra kljucnu ulogu u ovome desertu...





I bas smo se nauzivali ovih dana....





I neka je bas stigla sezona jagoda...

Thursday, October 6, 2011

Zrnasti hljeb (Multi-grain breakfast bread)



Zaista uzivam u kuhanju svega i svacega. Uzivam u isprobavanju novih okusa, namirnica, zacina, kombinacija... i uvijek... ali bas uvijek s nestrpljenjem ocekujem krajnji rezultat. Najveca nagrada za trud mi je zadovoljstvo koje osjetim preko cula ukusa :-) Naravno da mi je nagrada i kada vidim da moja mala porodica uziva u svim tim kuhinjsim carolijama ali s obzirom na cinjenicu da oni cesto budu zadovoljni i onda kada ja nisam, licno zadovoljstvo mi je najmrodavnije za ocjenu koliko je nesto uspjesno napravljeno, skuvano, ispeceno... Sama sam sebi najveci kriticar.

No, to nije tema moje danasnje price :-) Htjedoh samo da kazem da volim sve da kuvam ali posebna inspiracija i izazov u kuhinji su mi hljebovi i peciva. Ni sama ne znam koliko razlicitih vrsta i varijacija sam napravila i isprobala. I nikad dosta...

Uvijek sam u potrazi za novim ukusima, za novim oblicima i novim dodatcima...








Potrebno je:

-75 gr sjemenki suncokreta,
- 425 ml kiselog mlijeka,
- 15 gr suvog kvasca,
- 45 gr zobenih pahuljica,
- 45 gr psenicnih mekinja,
- 75 gr palente,
- 45 gr smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
-250 gr ostrog integralnog brasna,
- 250 gr ostrog bijelog brasna i
- 1 bjelance za glaziranje.




Postupak:

-Kiselo mlijeko stavite u serpu i zagrijete ga ali samo da se umlaci.

- U malu zdjelicu stavite kvasac i prelijte sa cetiri kasike tople vode, dobro izmjesajte i ostavite na stranu.

- U dublju posudu stavite nasjeckano sjeme suncokreta, zobene pahuljice, mekinje. palentu, secer i so. Dodajte rastvoreni kvasac i kiselo mlijeko i dobro izmjesajte.

- Zatim dodajte integralno brasno i polovinu bjelog brasna i umjesite tijesto.
Tokom izrade tijesta, malo po malo, dodajite preostali dio bijelog brasna. Tijesto mijesite nekih 8-10 minuta dok ne dobijete glatku i elasticnu kuglu.

- Posudu za odmaranje tijesta premazite rastopljenim puterom, stavite tijesto, prekrijte i ostavite da udupla velicinu ( 1 1/2- 2 sata).

- Radnu povrsinu pospite sa malo palente i na na to stavite nadoslo tijesto. Izradiote ga rukama samo onoliko koliko je potrebno da ga oblikujete i da "istjerate" zrak iz tijesta.
-Oblikovano tijesto stavite u kalup i ostavite na toplo mjesto oko sat vremena.

- Nakon "odmaranja" kada je tijesto spremno za pecenje premazite ga bjelancom i po zelji pospite palentom, sjemenkama ili necim slicnim.
- Hljeb peci 40-45 minuta na 190 stepeni dok dobro porumeni.





Recept je iz "Cook step by step" uz sitne izmjene u postupku.