Sezona jagoda je pocela uveliko.
Svako par dana na obliznjoj farmi kupimo najvecu korpicu sa najvecim i najcrvenijim jagodama i pojedemo vise od pola dok stignemo kuci :-) Toliko su dobre, slatke i ukusne da nikada, ali bas nikada, ne spremam nista od njih (bila bi steta) nego ih jedemo svjeze i samo svjeze.
Za promjenu, odlucih kupiti vecu kolicinu manje kvalitetnih (farmeri bi rekli: prezrelih) jagoda i nesto napraviti od njih... Tri dana je cijela kuca mirisala na jagode :-)
Prvi dan me je "uhvatilo" da pravim dzem (iako nemam bas neko iskustvo sa tim stvarima), drugi dan sam pravila buhtle sa tim dzemom od jagoda, a treci dan izbor je pao na tapoka puding sa sosom od jagoda....
Potrebno je:
-1200 gr jagoda,
-200-250 gr smedjeg secera,
- sok od dvije narandze,
- pola kasike cimeta,
- 4 kasike "balsamic" vinegara i
- 1 kasika Arrowroot (tapioka brasno).
Sastojci za dzem su bili minimalni i sasvim obicni. Nista nisam eksperimentisala sa sastojcima i zacinima jer i samo pravljenje dzema za mene je bio eksperimentalan i rizican poduhvat... time vise jer nisam imala pri ruci nesto kao dzemfix, zelatin, zelin, pektin... S druge strane, nisam htjela da stavim puno secera iako sam znala da bi mi to dosta pomoglo u zgusnjavanju moga dzema :-)
Na kraju sam se, ipak, snasla i za to zgrusavanje...
Postupak:
- Jagode oprati i ocistiti, isjeci na krupnije komade pa staviti u dublju serpu.
- Preko njih posuti secer pomjesan sa cimetom i ostaviti nekih sat vremena da odstoji poklopljeno.
- Kada je dovoljno odstajalo, jagodama dodati sok od narandze i sve izmjesati.
- Serpu staviti na srednju vatru i kuvati jagode uz povremeno mjesanje. Sto masa bude gusca to je potrebnije cesce mijesati.
- Kada jagode dobiju dovoljnu gustinu (onako dzemastu :-) dodati vinegar a nakon par minuta dodati i Arrowroot (tapioka brasno) razmuceno sa malo tople vode.
- Mjesati jos par minuta pa smaknuti sa vatre.
- Ostaviti na kratko da se malo ohladi pa puniti u vruce i sterilizovane tegle.
U mome slucaju proces kuvanja dzema trajao je izmedju 45min-1h i malo je reci da sam bila odusevljenja krajnjim rezultatom.
Ovo je bila probna verzija i jako brzo je "planula". Sljedeci put kolicinski pravim puuuuuuno vise.
Drugi dan sam pravila buhtle u obliku jagnjeta (od nase drage Mignonne) sa ovim dzemom.
Od kako sam vidjela ovo jagnje vrzmalo mi se po glavi ali nikada da dodje na red....
E onda je dosao dzem i sve se nekako poklopilo :-)
Neko je bio jako nestrpljiv dok je jagnje bilo na hladjenju i slikanju.
Vrebao je pravu priliku...
Treci dan, od ono malo jagoda sto je preostalo, napravila sam sos za ovaj predivni desert (po receptu od Larani) koji se vec odavno udomacio u mojoj kuhinji.
I bas ovaj sos od jagoda igra kljucnu ulogu u ovome desertu...
I bas smo se nauzivali ovih dana....
I neka je bas stigla sezona jagoda...