Pages

Monday, November 7, 2011

Paganini



Kada sam vidjela ovu sliku znala sam da ce ovaj kolac-torta uskoro na red za isprobavanje kod mene u kuhinji. Buduci da mi je izgledao jako mocno i po izgledu a bo'me i po sastojcima (mmmmm cokolada i ljesnjak) samo sam cekala povod i pravu priliku da se "bacim" na realizaciju.

Povod i prilika bila je godisnjica braka (cetvrta:-)



Iako imam solidno iskustvo sa pravljenjem torti, jako lose mi je krenulo.

Naime;
Nisam imala veliki kalup za pecenje (jbg svi su mi mali) tako da sam morala peci jednu po jednu koru - svih sest komada.

Onda mi se prva kora zalijepila jer sam se oslonila na to da je kalup u kojem pecem kore onaj za koji ne prijanja nista i nisam stavila papir za pecenje.
Kako je vrijeme odmicalo smjesa za kore mi je postajala rijedja jer je bilo toplo a pecenje 1 po 1 je trajalo i previse :-)

Vidjela sam propast torte i pocela osjecati kajanje sto se nisam odlucila za neki provjereni recept koji sam vec isprobala, jer pobogu to je torta za godisnjicu.
Ali kada su kore bile ispecene vidjela sam da i nisu ispale lose. to me je malo umirilo.

Ali avaj...
Zeznuh stvar sa filom. Prerano stavih puter tako da je masa bila mecava... pa sam to sve zajedno stavila u frizider pa cekala...i cekala...i cekala... da se stisne :-).. onda dodala sve ostalo i shvatila da ni fil nije ispao los sto se tice teksture, gustoce i cvrstoce... a ukus... E to je posebna prica. Nisam mogla prestati da ga isprobavam ;-)






Elem, slozih ja tortu i bih zadovoljna kranjim rezultatom, onako vizuelno. Ostavih tortu preko noci u frizideru s nestrpljenjem iscekujuci sutra.

A sutra...
Uh, kako je ova torta nadmasila moja ocekivanja. Odavno ne probah nista ukusnije. I znate sta jos...?
Svako parce koje sam odrezala za nekog drugog sam jedva prezalila... najiskrenije vam kazem ;-)

Obavezno isprobajte.