Total Pageviews

Thursday, January 27, 2011

Proja sa blitvom i feta sirom





Potrebno je:

- 1,5 solja (od 2 dl) mlijeka,
- 1 jaje,
- 0,5 solje (od 2 dl) maslinovog ulja,
- 12 kasika bijelog brasna,
- 6 kasika kukuruznog griza,
- 6 kasika bijelog kukuruznog brasna ( naravno moze i zuto)
- 80 gr feta sira (izrezanog na kockice),
- 2 pune sake ociscenih listova blitve ( grubo narezane)
- 1 kesica praska za pecivo i
-malo soli





Postupak:

- U dublju posudu staviti bijelo brasno, kukuruzno brasno, griz, so i prasak za pecivo.
- Ulje i mlijeko pomijesati pa postepeno dodavati brasnu uz stalno mijesanje.
- Kada se sve sjedini dodati umuceno jaje pa upet sve dobro izmjesati.
- Na kraju dodati feta sir i blitvu i umjesati u masu.
- Masu izliti u kalup i peci na srednjoj temperaturi dok blago porumeni.




Tuesday, January 25, 2011

Corn dog by Mihaela sa La casa de vainilla





Koje dijete nije ludo za vislama :-)

Ni ja im nisam odolila :-)




Sunday, January 23, 2011

Daim kolac


Ne idem cesto u Ikea-u ali sam bila u iskusenju da drasticno ucestam svoje odlaske tamo i to, samo i iskljucivo, zbog ovog kolaca.





Kako se dobar glas daleko cuje, tako ja i cuh za ovaj kolac - svedski specijalitet- koji se moze kupiti samo u Ikea kompleksu, odnosno u njihovom restoranu.
Jedva sam cekala da ga probam pa sam, samim time, pronasla razlog za odlazak u Ikea-u.

Kolac me je odusevio.
Bogatog je okusa, fin i kremast. Topi se u ustima s jedne strane, a krcka pod zubima s druge :-)
Jako fin spoj.

Negativna strana je ta, sto kolac moze samo tu da se kupi. Nije dostupan po lokalnim poslasticarnicama i slicnim trgovinama. E sada, ne bi ni to bio problem, da je Ikea meni blizu ili barem, nekako uz put, ali....
I zato ja kupih "Daim" cokoladice i dadoh se u potragu za receptom.

Potraga je trajala dugo i bila je bezuspjesna. Nalazila sam mnogo slika ovog kolaca, pohvala, impresija i sl. ali recepta nigdje. Vec sam bila skoro odustala i pocela se miriti s cinjenicom da cu kolac jesti jako rijetko, kada naletih na neku stranicu o ovome kolacu i tu pronadjoh kako se ove cokoladice zovu na Svedskom.

Tako da nadjoh neki recept na Svedskom, prevedoh ga uz pomoc "Google translater" na Engleski, promjenih par stvari za koje sam smatrala da trebaju biti promjenjene i tako nasta ovaj divni recept.





Potrebno je:


Za kore;
-170 gr badema,
- 30 gr brasna,
- 240 gr secera i
- 5 bjelanaca.

Za kremu;
- 2 zumanca,
-50 gr secera,
- 1 kesica pudinga od vanile,
- 30 gr brasna,
- 30 gr putera,
- 400 ml mlijeka i
- 150 gr bijele cokolade.


Za glazuru;
- 200 gr mlijecne cokolade,
- 3 kasike ulja,
- 3 kasike mlijeka,
- 2 kasike omeksalog putera i
- 20 kom "daim" cokoladica ( velicina cokoladica je ista kao velicina bombona, onih standardnih).






Postupak:

Kore;
- Samljeti bademe, pa ih pomjesati sa brasnom i polovinom secera.
-U drugoj posudi umutiti bjelanca sa drugom polovinom secera u cvrsti snijeg.
- Kada dobijemo cvrsti snijeg postepeno dodavati mjesavinu brasna, secera i badema i lagano mutiti dok se sve fino sjedini.
- Umucenu masu izliti u okrugli kalup ( najbolje bi bilo velicina 25 ili 26 a ja sam koristila kalup broj 23).
- Peci na 160 stepeni 15-ak minuta.
- Kada je biskvit pecen, prohladiti ga pa presjeci po duzini da dobijemo dvije kore.

Krema;
- Umutiti zumanca i secer pa dodati brasno i puding i sve dobro umutiti.
- Nakon toga dodajite mlijeko, malo po malo, i mijesajte dok ne utrosite svo mlijeko.
- Kada se sve fino sjedinilo, stavite na vatru i mijesajte konstantno dok se masa zgusne i dobije krema zeljene gustine.
- Smaknite sa vatre pa u vrucu kremu dodajte izlomljenu cokoladu i puter.
- Mijesajte dok se puter i cokolada otope i sjedine sa masom.
- Ostavite kremu da se malo prohladi.

Glazura;
- Sve sastojke osim "daim" cokoladica sjedinite u malu serpicu i otopite ih na tihoj vatri. Dobro izmjesajte da se svi sastojci sjedine.

Redajte;
Kora, pa jedna polovina kreme, pa druga kora, zatim druga polovina kreme, preko druge polovine kreme pospite komadice "daim" cokoladica i sve to prelijte cokoladnom glazurom.
Kolac ohladite, pa se onda sladite :-)





Daim cokoladice- su nesto kao, grilijas preliven mlijecnom cokoladom. Tek da se zna na sta lice :-)
Cokoladice mogu biti zamjenjene tvrdim bombonama sa ukusom karamela.

Krofne by Triplh

Probala sam dosta recepata za krofne i svakim od njih sam bila zadovoljna. Ali i dalje sam istrazivala... ne znam ni sama zasto... dok nisam dosla do ovoga recepta.
Tu sam stala.

Definitivno najbolji recept za krofne.





Svaki put se iznova odusevim njihovom mekocom i teksturom.
Niti su suplje, niti su previse hljebaste... vec bas onako kako treba.
Zaista su posebne :-)






U mojoj kuci vlada opsta pomama za njima :-)




Tuesday, January 18, 2011

Ideje i dekoracije


Ko ima djecu zna kako je tesko nahraniti ih. Kad kazem "nahraniti ih", naravno da ne mislim na fizicko hranjenje, vec na ono... mnogo komplikovanije i slozenije... pocevsi od odabira namirnica pa sve do prezentacije.





Moj problem sa "hranjenjem" je nastao odmah na pocetku jos u fazi prelaska sa mlijeka na cvrstu hranu. Nisam mogla razumjeti kako tako mala beba moze imati tako cvrst stav vezan za odbijanje hrane. Nije htio cak ni bananu, cokolino ili plazmu (Pa koje djete to ne voli??? Ocigledno samo moje.)
Bilo je: mlijeko ili nista.




Panicno sam izcitava razne literature o odgoju i ishrani djece, trazila savjete doktora, patronaznih sestara, drugih majki... ali nista se nije pokazalo korisnim. bar ne u onolikoj mjeri koliko sam ja zeljela. Ishrana moga sina u to vrijeme (8 mjeseci) zasnivala sam na ogromnim kolicinama mlijeka, kasice od pecene jabuke, bundeve i malo plazme, ponekad vocni jogurt i komad hljeba...uglavnom.
Bilo je, tu i tamo, i nekih drugih "stvarcica" ali... po mome misljnju, nedovoljno.




I dok sam ja "ljubomorno" gledala kako druga djeca jedu sve i svasta , pokusavala sam na sve moguce nacine da obogatim njegov skromni jelovnik od par namirnica.

Izgledalo je kao nemoguca misija jer nije pokazivao zelju niti prema slatkisima (a imala sam plan
podmitivati ga slatkisima . Ono u fazonu: Ako pojedes TO dobiti ces OVO. :-) Znam, znam...znam da je glupo ali bila sam ocajna). Bio je potpuno ravnodusan prema njima.

Ja nisam odustajala i bila sam uporna u potrazi za novim nacinima, novim prezentacijama ovome i onome...Pokusavala sam svasta i pravila sam svasta.




Nakon izvjesnog vremena ( u periodu 1,5 do 2 god) prihvatio je par novih "stvari" i novih namirnica. Poceo je da jede i slatkise (doduse, samo par njih).
Mlijeko je i dalje bilo namirnica br. 1. Ispijao ga je u ogromnim kolicinama.

U tome periodu najvise me je nerviralo sto je odbijao da proba spremljeno. Nije znao da li je ukusno ili ne, da li mu se svidja ta namirnica ili kombinacija, samo je odmahivao glavom stavljajuci mi do znanja da ne zeli to da jede.
- Nije htio palacinke, lazanju, krofne, kiflice...





Sada ima skoro tri godine. Jede mnogo toga ali povrce ne. Narocito ne svjeze.
Ali sada je veci , zreliji, pametniji i mudriji. Samim time shvata vise stvari i interesantne su mu. Kao npr. ove preslatke dekoracije.
Nekada su bile bezuspjesne a sada prolaze jako dobro :-)
Spremamo ih zajedno, uzivamo, razonodimo se i jedemo ZDRAVO. I na povrce je dosao red :-)
Jos ga nije sasvim prihvatio ali vidim interesovanje i napredak.

Mozda i vama pomognu :-)
A ako nemate taj problem, onda je ovo divan nacin da kvalitetno provedete vrijeme sa vasom djecom. Volili jesti ili ne, voljet ce spremati hranu na ovaj nacin :-)






Ah, da. Mlijeko "nam" je i dalje namirnica br 1.

Ideje za dekoraciju su iz Woolworths- ovog "Fresh food kids recipe collection".

Sunday, January 16, 2011

Hummus i polubjele lepinje

Hummus





Potrebno je:

- 225 gr leblebije,
- sok od dva limuna,
- 150 ml tahini paste,
-2 cena bijelog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja,
-malo mljevenog kumina i
- so i biber.
plus
- 1 kasika mljevene paprike,
- malo maslinovog ulja i
- malo nasjeckanog persunovog lisca.





Postupak:

- Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noci.

- Natopljene leblebije kuvati dok zrnje omeksa tako da ga je lako gnjeciti.
- Skuvane leblebije staviti u multipraktik sa malo vode u kojoj su se kuvale i napraviti od njih pire ( da bude fino gladak).
- Kada dobijemo pire zeljene finoce, postepeno dodavati sok od limuna.
- Ako masa bude pregusta, slobodno dodajite jos vode u kojoj se kuvala leblebija dok dobijete zeljenu gustocu.
- Kada je sve to zavrseno, dodajte tahini pastu, bijeli luk, maslinovo ulje i kumin, so i biber, pa opet ukljucite multipraktik da se to sve izmiksa i sjedini.
-Dobijenu masu stavite u posudu za posluzivanje pa stavite u frizider da se hummus ohladi.
- Prije posluzivanja ga prelijte mjesavinom zagrijanog maslinovog ulja i mljevene crvene paprike a zatim pospite nasjeckanim persunovim liscem.

- Posluzite uz pita hljeb, uz lepinje po receptu ispod :-) ili nesto slicno.
( ide super i uz tortilja cips)





Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".






Polubjele lepinje






Potrebno je:

- 2 solje (2dl) bijelog brasna,
- 1 solja (2 dl) integralnog brasna,
- 2 solje (2 dl) mlake vode,
- 5 kasika maslinovog ulja,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika secera i
-2 kasike suvog kvasca.




Postupak:

- Staviti brasno, kvasac, so i secer u dublju posudu.
- U malko mlijeko dodati maslinovo ulje i time zamjesiti tijesto.
- Tijesto raditi par minuta dok se dobije glatka masa.
- prekriti i ostaviti da se digne.
-Kada se masa skoro udvostrucila, od tijesta napravite sest kuglica, malo ih nabrasnite i razvaljajte.
- Tako razvaljane poredajte u kalup za pecenje, pospite ih morskom solju i pecite na 200 stepeni dok porumene.



Savrseno su se uklopile sa Hummusom :-)

Saturday, January 15, 2011

Rizin sladoled sa kandiranim vocem





Potrebno je:

- 40 gr rize okruglog zrna,
- 450 ml mlijeka,
- 4 cijela muskatna orascica,
- 150 gr mjesanog kandiranog voca,
- 2 kasike ruma,
- 150 ml slatke pavlake.

- Za krem:
- 4 zumanca,
- 6 kasika secera,
- 1 kasika skrobnog brasna,
- 300 ml mlijeka i
- pola kasike ekstrata vanile.





- Postupak:

- Prvo isjeckajte voce, prelijete ga rumom , poklopite i ostavite na stranu da malo odstoji.
- U posudu za kuvanje pomijesajte rizu, mlijeko i muskatni orascic pa stavite na vatru.
Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krcka dok riza upije svu tecnost. Nakon sto riza upije svu tecnost izvadite orascice.

Krem:
Umutite zumanca, secer i skrobno brasno.
- U drugu posudu stavite mlijeko (za krem) da prokljuca pa ga postepeno dodajite umucenim zumancima.
- Kada se sve fino sjedinilo vratite posudu na vatru i kuvajte dok se fino zgusne.
- Dodajte vanilu, promjesajte i ostavite da se prohladi.


Na kraju umijesajte i rizu i umucenu slatku pavlaku pa zamrznite.
- Sutradan izvadite iz zamrzivaca, pustite da sladoled malo omeksa pa dodajte kandirano voce i sve dobro izmjesajte.
-Vratite u zamrzivac da se ponovo zaledi.




Recept je iz proslogodisnjeg izdanja Blic Zena.

Wednesday, January 12, 2011

Hljeb sa bananama (banana bread)







Opet te tackaste banane koje niko ne gleda.






Uvijek od njih pravim neke kolace, kuglice, vocne salate i slicne deserte ali ovaj put odluka je pala na banana hljeb.

Proucila sam dosta recepata za ovaj hljeb sa interneta i odlucila sam da napravim neku svoju verziju- najobicniju, sa samo osnovnim sastojcima.
Zeljela sam, prvenstveno, da osjetim pravi, osnovni ukus ovoga hljeba a lako cemo mi za dalje dodavanje ovoga ili onoga :-)

Ono sto mi se nije svidjelo je sto u veceni recepata ide dosta putera i zato sam ja odlucila da smanjim kolicinu putera ali na kraju sam zaboravila dodati i tu smanjenu kolicinu :-)
Tako da je moj hljeb na kraju ispao bez imalo putera.

Tek kada sam ga stavila da se pece, sjetila sam se da sam izostavila jedan, ocigledno jako vazan, sastojak ali kada je hljeb bio pecen ja sam bila i vise nego zadovoljna.
I disao je i mirisao sa samo osnovnim sastojcima :-)
Obogacene verzije tek slijede... bice jos tackastih banana...








Potrebno je:

- 2 solje (2 dl) brasna,
- 3 zrele banane,
- 1/2 solje smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 1/2 solje grubo nasjeckanih badema,
- 1 kasika mljevenog cimeta,
- 1 kasika praska za pecivo,
- 1/2 kasike sode bikarbone i
- 1 kasika ekstrata vanile.





Postupak:

- U jednu posudu staviti sve suve sastojke a u drugu ispasirane banane i umucena jaja.
- Postepeno dodajite suve sastojke u jaja i banane, mijesajuci ih drvenom kasikom.
- Kada se masa ujednaci, sipati je u podmazan kalup za pecenje hljeba (mali i duguljasti) i staviti u rernu na umjerenu temperaturu da se pece.
- Kada je hljeb fino porumenio i ispekao se (mozete cackalicom provjeravati je li pecen), prohladite ga, isjecite na snite, premazite puterom pa pospite sa malo meda i uzivajte u ovoj ljepoti sa soljom caja ili mlijeka.




Ako vam tijesto za hljeb ostane brasnasto, mozete dodati malo mlijeka da biste dobili zeljenu masu.

Monday, January 10, 2011

Paprike sa Halloumi sirom i pinjolima








Potrebno je:
- 6 komada manjih paprika,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 3 cena bjelog luka,
- 250 gr halloumi sira,
- 12 listica svjeze nane,
- 1 kasika nasjeckane majcine dusice,
- 3 kasike pinjola,
- narendana korica i sok jednog limuna,
- so i biber.


Postupak:
- Zagrijati rernu na 200 stepeni.
- Paprike presjeci na pola po duzini, ocistiti od sjemenja, svaku polovinu premazati sa malo maslinovog ulja a zatim ih poredati u posudu za pecenje.
- U svaku polovicu staviti sitno nasjeckanog bijelog luka, zatim sir isjecen na tanke listove, preko sira po jedan listic svjeze nane a zatim i narendanu koricu limuna, majcinu dusicu i pinjole.
- Posoliti, pobiberiti, preliti sokom od limuna i staviti da se pece.
- Peci oko pola sata na 180 stepeni.

-Posluziti toplo.





Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".

Sunday, January 9, 2011

Sarena madjarica by Violet-Love





Jako fini kolacic. Nije mi se dalo praviti cokoladnu glazuru (bilo je i previse obaveza u kuhinji) pa sam ga posula mljevenim bademima. Kolac je ispao blijedunjav, jer kakao koji sam kupila je takav nekakav- blijedunjav. Mislim, izgleda on sasvim normalno :-), ali ...
No to nije nimalo naskodilo ukusu :-) I vise je nego fantastican.






Saturday, January 8, 2011

Kolac sa sljivama i rogacem





Imala sam nekih sljiva koje nisam znala kako utrositi. Moja inspiracija je bila ravna nuli tako da sam se "bacila" na istrazivanje po internetu. Nasla sam dosta recepata i svi su se svodili na isto, uglavnom.
I nista od toga mi nije bilo "zapalo za oko".
Onda sam krenula u potragu prema slikama i nasla ovaj jako interesantan receptic. Jako mi se svidjelo kako kolac izgleda. I sastojci su bili ok pa sam krenula u akciju. Ja sam dodala jos par sitnih sastojaka da kolac bude i aromatican, onako, bas po mome ukusu.
Rezultat je bio fantastican. Jako sam zadovoljna receptom i kolac sam vec dva puta pravila ;-)



Recept sam pronasla, odnosno prvo sliku pa poslije i recept, na forumu "Sta ste danas, vi licno, kuvali".
Postavila ga je korisnica pod imenom Leticija a orginalni recept se zove "Cokoladni kolac sa sljivama".
Hvala Leticija na predivnom receptu.






Potrebno je:
- 4 kom jaja,
- 120 gr tamne cokolade,
- 120 gr smedjeg secera,
- 100 ml slatke pavlake,
- 3 kasike ulja,
- 50 gr omeksalog putera,
- 100 gr brasna,
- 4 kasike mljevenog rogaca,
- 2 velike sljive (velicina sljive koju sam ja koristila je velicine omanje jabuke, tako da... imajte to na umu :-),
- 1 kasika cimeta i
- malo ruma.






Postupak:
-Prvo na pari otopiti cokoladu i staviti na stranu.
- umutiti jaja i secer dok masa postane pjenasta.
-Zatim dodati slatku pavlaku, otopljenu cokoladu, ulje, puter i brasno pa lagano izmjesati drvenom kasikom da se sastojci sjedine.
- Nakon toga dodati cimet, rum i rogac pa sve opet lagano izmjesati.
- U dugljasti kalup (onaj za pecenje hljeba) staviti papir za pecenje pa izliti masu.
- Sljive presjeci na pola, izvaditi kospu pa ih lagano utisnuti u masu (ne preduboko) presjecenom polovinom na dole.
- Kolac staviti da se pece na 180 stepeni oko pola sata.
- Ispeceni kolac prohladiti, mozete ga posuti mjesavinom secera u prahu i cimeta, narezati i posluziti.




Thursday, January 6, 2011

Mir Boziji, Hristos se rodi!!!









Srecan Badnji dan

Od Badnjeg dana neka sve krene bolje,
da za sve imate snage i volje,
ljubav, sreca i zdravlje neka vam budu kao najljepsi san,
sve najbolje vam zelim za Badnji dan.


Monday, January 3, 2011

Cureca krilca u Koreanskom sosu




Potrebno je:

- 4 krilca,
- 150 ml "hoisin" sosa,
- 4 kasike soja sosa,
- 4 kasike vode,
- 2 kasike meda,
- 2 cena bjelog luka,
- 1 kasika narendanog korjena djumbira,
- 1 kasika gustina,
- 1 kasika proprzenog susama,
- vlasac i
- kuvana riza za posluzivanje.





Postupak:

- Krilca dobro iskuvati. (tecnost koja ostane nakon iskuvavanja mozete iskoristiti za supu, sto je bio moj primarni cilj a ovaj recept je nus produkt :-)
- Pomjesati hoisin sos, soja sos, vodu, med, i djumbir.
- Krilca nakon iskuvavanja prohladiti i preliti dobijenom mjesavinom a zatim dodati i sitno nasjeckani bijeli luk.
- Poklopiti i ostaviti preko noci da se marinirira.
- Zagrijati rostilj ili gril tavu i isprziti krilca da se "uhvati" rumena korica.
- Mjesavinu, koja je ostala nakon mariniranja, staviti u serpu na tihu vatru i kada prokljuca dodati kasiku gustina (najbolje je da predhodno gustin rastopite u malo vode).
- Mjesati dok ne dobijete sos zeljene gustine.
- servirati kuvanu rizu, preko nje poredati krilca, preliti dobijenim sosem i sve to posuti proprzenim susamom i nasjeckanim vlascem.

Prijatno!






Recept za kucnu varijantu hoisin sosa ( pokupljen sa interneta i neisproban od strane mene)

Potrebno je:
- 4 kasike soja sosa,
- 2 kasike kikiriki putera,
- 1 kasika meda ili smedjeg secera ili melase,
- 2 kasike bijelog sirceta,
- 1/8 kasike bijelog luka u prahu,
- 2 kasike susamovog ulja,
- 20 kapi kineskog ljutog sosa,
- 1/8 kasike crnog bibera.

Postupak:

- Sve sastojke izmijesati da se sjedine i to je to :-)