Total Pageviews

Thursday, March 31, 2011

Ustipci od kukuruza- Kineski stil







Potrebno je:
- 400 gr zamrznutog kukuruza,
- 1 jaje,
- 1 cen bijelog luka,
- 3 kasike brasna,
- 1 kasika soja sosa i
- malo nasjeckane crvene ljute papricice (ako volite ljuto).

-Plus;
- malo slako-ljutog sosa (sweet chili sauce) za posluzivanje.





Postupak:

- Skuvati zamrznuti kukuruz i malo ga prohladiti.
- Dodati mu blago umuceno jaje, sitno nasjeckani bijeli luk i soja sos pa izmjesati.
- Na kraju dodati i brasno, pa opet dobro izmjesati.
- Zagrijati ulje u tavi, kasikom vaditi smjesu i kratko prziti sa obje strane.
- Posluziti toplo sa slako-ljutim sosom.




Monday, March 21, 2011

Rafaelo torta



Kako mi je organizacija vec neko vrijeme ravna nuli, tako ne stigoh kako treba uslikati ni rodjendansku tortu moje druge , one vece i starije, ribice.
Njegova zelja je bila "Rafaelo torta" :-)

I opet se jedva "docepah" jednog od posljednjih komada torte za moj blogovski photo-session.
Ali bitno je da su slike tu, kakve- takve, i da mogu reprezentovati ovaj jako fini i blagi rafaelasti receptic :-)






Potrebno je:

Za kore;

- 6 bjelanaca,
- 130 gr secera,
- 6 kasika brasna,
- 130 gr kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo.

Za premaz;

-260 ml slatke pavlake za kuvanje,
- 220 gr bijele cokolade i
- 130 gr oljustenih mljevenih badema.

Za fil;

- 1/2 l mlijeka,
- 80 gr secera,
- 1 puding od vanile,
- 6 zumanaca,
- 70 gr putera i
- 250 gr slatke pavlake za mucenje tj. za slag.


-plus;
Slag ili slatka pavlaka za premazivanje i dekorisanje torte.







Postupak:

Kore;
- Pomjesati brasno, kokos i prasak za pecivo.
-U dubljoj posudi, bjelanca i secer umutiti u cvrst snijeg. Kada dobijete cvrst snijeg, postepeno dodajite pomjesane suve sastojke i mijesajte drvenom kasikom dok se masa sjedini.
- Masu izliti u podmazan kalup za pecenje (br 23) i peci na 160 stepeni.
- Kada je kora pecena, prohladiti je i presjeci tako da dobijete dvije kore.


Premaz;
- U serpu staviti slatku pavlaku i na tihoj vatri dovesti je kljucanja.
-Kada prokljuca ostavite da kuva par minuta a zatim smaknite sa vatre pa dodajte bijelu cokoladu.
-Mijesajte dok se cokolada otopi a zatim dodajte i bademe.
-Prohladite, pa stavite u frizider da se masa stegne.


Fil:
- Mlijeko i secer pomjesati i staviti u serpu na tihu vatru.
- U posebnu posudu staviti puding i zumanca i umutiti sa malo mlijeka pa dodati u sepu, prije nego se mlijeko zagrijalo i mijesati dok dobijete finu gustu kremu.
- Malo je prohladiti, pa dok je jos topla dodati umucen puter i mijesati dok se masa sjedini.
- Cekati da se krema ohladi (na sobnoj temperaturi), pa dodati i umucenu slatku pavlaku i staviti u frizider da se krema skroz ohladi i malo stegne.


Kada je sve spremo i ohladjeno redajte:
-Kora, pa polovina premaza, pa polovina fila pa opet kora, premaz, fil i na kraju slag ili slatka pavlaka.






Saturday, March 19, 2011

Jogurt pita sa mesom









Potrebno je:

- jedno pakovanje kora za pitu,
- 500 gr mljevenog mesa,
- 100 gr svjezeg sira,
- 100 ml kisele pavlake,
- 1 l jogurta,
- pola glavice crnog luka,
- 2 kom jaja,
- pola kesice praska za pecivo i
- malo soli.






Postupak:

- Dobro umutiti jaja, zatim dodati pavlaku, jogurt, prasak za pecivo i so pa sve dobro izmutiti.

- U mljeveno meso sitno nasjeckati crni luk, pa proprziti. Zaciniti po zelji.

- Kore podjeliti na dva jednaka dijela.

- Uzimati po jednu koru, prepoloviti je, zguzvati, pa umociti u jogurt smjesu (nema potrebe pretjerano namakati) i slagati u podmazan kalup za pecenje.
- Postupak ponavljati dok utrosite jednu polovinu kora.

- Kada je jedna polovina kora utrosena, preko toga namrviti sir i rasporediti mljeveno meso, a zatim preko mesa opet redati kore namocene u jogurt smjesu, dok ne utrosite i drugu polovinu.

- Ako vam ostane smjese, prelijte je preko pite i stavite da se pece na srednjoj temperaturi dok fino porumeni.



Sunday, March 13, 2011

Classic Car Show - Whiteman Park- Perth



Da sam neki strastveni zaljubljenik i vrsni poznavalac Oldtime- ra, nisam, ali ne mogu vam opisati kako sam bila ushicena samom pomisli da cu prisustvovati nekoj smotri, odnosno izlozbi te vrste.







Bila je velika guzva i velika vrucina.
Teren za parkiranje bio je zuzet kilometrima okolo, i od mjesta gdje smo se parkirali do izlozbenog terena smo pjesacili jako dugo. U tome momentu je na trenutak splasnulo moje ushicenje jer me je sunce ubijalo i nemilosrdno przilo a i imali smo malo dijete uz sebe, sto je dodatno komplikovalao stvari.








Ali svo ushicenje se ponovo vratilo kada smo stigli u centar desavanja :-) Bilo mi je prosto nevjerovatno vidjeti toliko starih automobila na jednom mjestu, a jos nevjerovatnije kako su bili "ulickani" i koliko su dobro i ocuvano izgledali. Veci dio ovih automobila je u privatnoj svojini vrsnih poznavalaca i ljubitelja "Oldtime"- ra i uglavnom su u voznom stanju.







Nase razgledanje je trajalao pola dana :-0 I u stilu vrsnih eksperata smo hodali okolo, zavirivali, iscitavali informacije, zapitkivali...









Vidjeli smo mnogo zanimljivih automobila, sa zanimljivim pricama .
Odlicno utrosena polovina dana :-) definitivno.

Thursday, March 10, 2011

Pituljice sa jabukama i bademima







Potrebno je:
- 12 komada kora za pitu,
- 6 srednjih jabuka,
- 200 gr mljevenih badema,
- 2 stanglice cokolade za kuvanje,
- 4 kasike tamno smedjeg secera i
- malo cimeta.

plus;
- malo ulja.


Za zaljev:
- 8 (vrhom punih) kasika tamno smedjeg secera i
- 2 dl vode.






Postupak :
Fil;
- Oguliti jabuke, isjeci ih, i u multipraktiku ih isitniti.
- Tako usitnjene, staviti u serpu pa dodati mljevene bademe, secer i cimet.
- Izmjesati i proprziti.
- U vruce jabuke narendati cokoladu pa dobro izmjesati.

- Fil od jabuka podijelite na cetiri jednaka dijela.


Zaljev;
- Secer i vodu kuvati par minuta na jakoj vatri, dok zaljev postane "slipav".


Slaganje;
- Redajte dvije kore, pa 1/4 fila, pa opet dvije kore, pa 1/4 fila, pa opet dvije kore.
- Duzom stranom kore umotajte u rolnu.
- Rolnu izrezite na snite ( ja sam ih rezala na svaka 2 cm, otprilike).

- Ponovite postupak sa preostalim sastojcima.


- Snite tj. pituljice poredajte u kalup i stavite da se peku na 160 stepeni.
- Kada porumene izvadite ih iz rerne i svaku pituljicu zalijte sa po jednom kasikom zaljeva ( taman toliko i bude zaljeva).
- Prekrijte ih cistom kuhinjskom krpom, prohladite i posluzite.


NAPOMENA:
-Prilikom slaganja s vaku koru poprskajte sa malo ulja.



Monday, March 7, 2011

Junetina u teryaki sosu - teryaki beef






Potrebno je:
- 300 gr fine junetine,
- 2 kasike soja sosa,
- 1 kasika sirceta od rize (moze i neko drugo),
- 200 gr mladih mahuna graska,
- 1 dl Teryaki sosa,
- 1 kasika sitno nasjeckanog persunovog lista i
- 1 kasika proprzenog susama.


Plus;
- Kuvana riza za posluzivanje.





Postupak:
- Junetinu izrezite na jako tanke reznjeve, stavite je u posudu, dodajte 2 kasike soja sosa i 1 kasiku sirceta, prekrijte i ostavite u frizider minimum pola sata ( a bolje je, naravno, sto duze).

- Kada je meso dovoljno odstajalo, isprzite ga u tavi sa obje strane dok dobije finu rumenu boju.
- Kada je meso porumenilo dodajte teryaki sos i ostavite da krcka 1-2 min, pa smaknite sa vatre.

- Mahune graska skuvajte na pari ili jako kratko u kljucaloj vodi .

- U posude za posluzivanje stavite kuvanu rizu, preko rize mahune, a preko mahuna meso.
Sve to prelijte teryaki sosom, pa pospite susamom i svjezim persunom.




Teryaki sos mozete spremiti po ovom receptu :-)

Mirisne fitness kocke by Notsoevil




Vec par puta pravim ovaj fini kolac i uvijek mi ispada drugaciji teksturom :-) Ukus uvijek bude isti, onakav kakav i jeste- FANTASTICAN.

Jako fini spoj sastojaka.





Ovaj put, maslinovo ulje sam zamjenila uljem od rizinih mekinja a sjeckane orahe, krupno mljevenim bademima.






Bila sam u frci sa vremenom pa suve sljive nisam dovoljno dugo drzala u tecnosti. Tako nisu dovoljno "omekle", pa samim time kada sam ih samljela nisam dobila fini pire vec onako malo grublji i krupniji :-)
To je razlog zasto sam ovaj put dobila "rastresitiju" teksturu kolaca, a ne onakvu kakva je u orginalnom receptu.



Saturday, March 5, 2011

Starinski Engleski muffins - Old Fashioned English Muffins






Potrebno je:

- 450 gr ostrog brasna,
- 300 ml vruceg mlijeka,
- 300 ml vruce vode,
- 1 manja kasika secera,
- pola manje kasike soli,
- 2 manje kasike suvog kvasca i
- pola manje kasike sode bikarbone.



-Plus:
- okrugli kalup prsteni.







Postupak:

- U dublju posudu staviti brasno, kvasac, secer i so.
- Postepeno dodavati vruce mlijeko i vodu, i mjesati drvenom kasikom da se sve dobro sjedini.
- Tijesto prekriti cistom kuhinjskom mkrpom i ostaviti da se digne.
- Kada se tijesto diglo, dodati sodu bikarbonu, dobro izmjesati i ostaviti da odstoji jos pola sata.
- Nakon sto je tijesto odstojalo dovoljno i dobilo na volumenu, podmazite tavu i kalupe sa malo ulja i stavite na slabu vatru da se zagriju.
- Kada se zagriju i tava i kalupi, sipajte po malo tijesta u svaki prsten ( otprilike do pola prstena) i neka se muffins peku dok se na gornjoj povrsini naprave rupice i tijesto ispece.
- Zatim izvadite muffins iz kalupa i malo ih okrenute gornjom stranom na tavu, da se blago zapeku (a i ne morate).

-Postupak ponavljajte dok ne potrosite svo tijesto :-)


Orginalan recept mozete vidjeti ovdje.





Servirajte ih sa malo putera i meda uz omiljeni caj :-)


Friday, March 4, 2011

Bajadera torta by BobbyBaby




Pravila sam je za sinov treci rodjendan i pokazala se kao pun pogodak.
Planula je, ali bukvalno :-)

Za slikanje mi je ostalo samo jedno, ne bas reprezentativno, parce :-) sto govori koliko je torta bila dobra.






Uglavnom sam se drzala recepta sto se fila i kora tice, ali sam biskvit presjekla na dva, a ne na tri, dijela.
Za glazuru sam koristila slatku pavlaku i cokoladu u omjeru 1:1

I definitivno cu je praviti opet :-)





Nagrade i nagradice

Nekako nikako da stignem na sve strane :-) pa tako nikako da stignem da preuzmem nagrade koje sam dobila i da se ovako, zvanicno zahvalim na njima :-)

































Nagrade necu proslijediti, ne zato sto sam sebicna i zelim ih zadrzati za sebe, vec zato sto moji omiljeni blogovi vec dobise po par ovakvih nagrada.
Ja cu ih fino sacuvati, pa ih proslijediti kada se zalimo nagradjivanja :-)

Jos jednom, hvala svima na ovim lijepim nagradicama :-) Puno pozdrava.

Wednesday, March 2, 2011

Kifice sa rogacem punjene jabukama



Ove kiflice su nastale u periodu kada sam tek probala rogac i ostala opcinjena njime. U tome periodu, u mojoj kuhinji su nastala raznorazna jela sa rogacem. Neka od njih su pala u zaborav, a neka se i dalje redovno spremaju.

Ovo je jedan od onih sto se bas odomacio :-)


Ovaj recept je isproban i objavljen (uz neke izmjene) od strane cool tima na Coolinarici.






Potrebno je:
- 4 solje brasna,
- 1 solja mljevenog rogaca,
- pola solje ulja,
- 2 solje mlijeka,
- 2 velike kasike smedjeg secera,
- malo ruma i
- 1 kesica suvog kvasca.

za fil:
- 1- 1,2 kg jabuka
- 5 kasika smedjeg secera i
- 1 kasika cimeta.


Napomena:
-mjera je solja od 2 dl.







Postupak :

- U dublju posudu staviti brasno, rogac, secer, rum i suvi kvasac.
- toplo mlijeko i ulje pomjesati, pa po malo dodavati u posudu sa brasnom i mijesiti tijesto.
- Kada dobijete glatku masu (dodajte mlijeka po potrebi ako mislite da treba jos, nekada se zna desiti), prekrijte ju i ostavite da se digne.

Za to vrijeme:
- Ogulite jabuke, narendajte ih, dodajte secer i cimet, pa propzite u tavi.

-Kada se tijesto diglo, otkidajte od njega manje kuglice i jednu po jednu razvaljajte.
- Razvaljano tijesto nafilujte jabukama, gornji dio rasjecite nozem na par mjesta ( kao sto se moze vidjeti na slici) i umotajte u kiflicu.
- Umotane kiflice redajte u kalup oblozen pek papirom.

- Kada ste zavrsili sa motanjem kiflica i redanjem u kalup, ostavite ih nekih petnaestak minuta da se dignu i stavite da se peku na 180 stepeni.
- Pecite ih dok pocnu da rumene.
- Gotove kiflice mozete posuti secerom u prahu ili otopljenom cokoladom.