Total Pageviews

Saturday, May 28, 2011

Krem od lesnika by Mamajac





Prije izvjesnog vremena povela se prica na temu nikada prezaljenje Linolade i ko voli crno a ko voli bijelo.
Ako mene licno pitate ja volim i crno i bijelo podjednako. No moj dragi se izjasnio kao veeeeeliki ljubitelj bijelog. I ja, sta cu, kao svaka dobra zenica :-) sjetim se ovog recepta i potrazim ga na Majinom blogu sa namjerom hitnog isprobavanja :-)




S obzirom da sam bila lijena ja sam kupila vec samljevene ljesnjake koji nisu bili oljusteni (pri tom ne mislim na ljusku vec na onaj tamni dio oko jezgra ljesnjaka :-) i plus sam stavila tamno smedji secer tako da sam dobila neku "integralnu" verziju ovog namaza. U mojoj izvedbi ispade nit' crn, nit' bijel.
I posto sam htjela guscu verziju u startu sam otpisala dodatak mlijeka.
Krajnji proizvod je bio ocaravajuci. Zaista smo uzivali u ukusu ljesnjaka kao i teksturi i mirisu ovog namaza.
I iako je ispao nit'crn-nit bijel zadovoljio je i moj i njegov ukus :-)







Wednesday, May 25, 2011

Fileti sabljarke u maslinovom ulju sa zalfijom






Dijete sam iz Centralne Bosne koje je odraslo na ustipcima, pogacama, pitama, kajmaku i suvom mesu. Ribu smo uglavnom jeli u dane posta i mimo tih dana jako rijetko se nalazila na nasoj trpezi. Neopravdano, naravno, sada kad razmislim. Jednostavno se nije imala navika.

Danas je situacija totalno drugacija :-) Uz svoga dragog koji je inace dijete s mora, htjela ne htjela, ucestala sam sa obrocima plodova mora. Prvo sam se navikla na njih a sada i zavolila :-)








Potrebno je:

- 2 fileta sabljarke,
- 5 kasika maslinovog ulja,
- 10-ak listova svjeze zalfije,
- 1 kasika narendane korice limuna i
- 1 pakovanje (oko15 kom) mini paradaizica.


Za mariniranje;

- 0,5 dl bijelog vina,
- sok od pola limuna,
- malo svjezeg persunovog lista i
-so i biber.




Postupak:

Minimum 2-3 sata prije pocetka spremanja staviti ribu da se marinira.

- Dakle, pomjesajte bijelo vino, limunov sok, so i biber i sitno nasjeceni persunov list pa sve izmjesajte. Prelijte marinadu preko fileta sabljarke, poklopite i stavite u frizider.


- Stavite ulje u grill tavu (moze i obicnu) da se zagrije. Na zagrijano ulje staviti listove zalfije i isprziti ih (dok postanu hrskavi). Zatim izvaditi listove zalfije a na ulje staviti riblje filete.
Filete prziti s jedne strane toliko dugo dok ne vidite da je isprzeni dio dosao do sredine visine fileta, zatim filete okrenuti na drugu stranu i peci dok se przeni dijelovi sa obje strane sastave ( na taj nacin cete izbjeci da dobijete preprzenu ili neprzenu ribu, biti ce bas kako treba; dobro isprzena i socna).

Nakon ribe u tavu staviti i mini paradaizice pa ih propziti minut-dva.

Servitati filete sabljarke na tanjire, preliti ih preostalim maslinovim uljem od przenja, posuti isprzenim listovima zalfije pa onda narendanom korom limuna.
Sa strane fileta poredati mini paradaizioce pa posluziti.




Friday, May 20, 2011

Zmija sendvic




Za ovu "zmiju" vam ne treba neki specijalni recept niti odredjeni sastojci.
Potrebno vam je samo par minuta slobodnog vremena, sendvic (sa bilo cime) i par stvarcica za dekorisanje. :-)
Malisani ce biti presrecni i prezadovoljni.





Ono sto je bitno i potrebno imati za ovu "zmiju" jeste kifla. Ostalo je cista improvizacija i vasa masta.

Napravite sendvic sa onime sa cime raspolazete u datom momentu.

Ja sam oci napravila od krem sira i zrnja bibera (nisam imala nista adekvatnije u tome momentu ( svome malom sinu sam nagovijestila da to ne jede).
Jezik sam napravila od cajne kobasice (i sendvic je bio od iste).
Napravila sam joj i kapicu (ne znam zasto ali mislim da izgleda bas cool).
Zelenu salatu sam koristila kao travu ali samo da slika ispadne ljepsa.
Nije je pojeo.






Ovi sendvici su pogodni za djecije rodjendane i slicna okupljanja.
Za takve prilike sendvic (ili vise njih)mozete napraviti i od dugackog francuskog hljeba.
Hljeb isjecite na manje komade, nafilujte ih nekim suvim mesom, prilozima i povrcem, pa komade poredajte u niz i prislonite jedan uz drugi kako bi ste formirali zmiju.
Napravite joj oci, jezik i ostale (sta vam padne na pamet) detalje pa posluzite.








Naravno mozete napraviti i vise manjih :-)

Tuesday, May 17, 2011

Spageti sa limunom by Mila


Cim sam vidjela ovaj recept, znala sam da ce se prvom prilikom naci na mome stolu. Veliki sam ljubitelj obicnih, laganih recepata sa samo par sastojaka. Em ne potrosite puno vremena spremajuci ovakva jela, em se slaze uz svasta, i plus moze posluziti i kao prilog i kao glavno jelo.







Ja nemadoh spagete pa ih zamijenih "risoni" tjesteninom. Persun sam dodala u toku przenja tjestenine. Nakon przenja a prije serviranja, osim parmezanom, tjesteninu sam posula i sitno nasjeckanim mladim lukom. Sve to prekrila tankim listicem limuna i posluzila uz pecenu piletinu i salatu od rukole.








Mi smo zaista uzivali u ovom receptu i sigurno ce se jos koji put naci u nasem jelovniku.


Sunday, May 15, 2011

Prhki kolacici sa sumskim vocem








Potrebno je:

Za tijesto;
-400 gr brasna,
-250 gr omeksalog putera,
- 2 kasike secera,
- 4 kasike vode,
- 1 jaje,
- 1 manja kasika praska za pecivo i
- Narendana kora pola limuna.


Za fil;
- 370 gr zamrznutog sumskog voca,
- 2 kasike gustina,
- 2 kasike griza i
- 3 kasike secera.






Postupak:

-U dublju posudu staviti sve navedene sastojke za prhko tijesto i zamjesiti ga.
- Tijesto prekrijte i stavite u frizider da odmori nekih pola sata.

- Dok tijesto odmara vi spremite fil.
- Voce i secer stavite u serpu i zagrijte do vrenja.
-Kada provri dodajte griz i gustin i mjesajte dok se voce zgusne a zatim smaknite sa vatre.


- Kada je fil gotov a tijesto odmorilo, razvaljajte tijesto na 2,5-3 mm debljine a zatim casom ili okruglom modlom vadite krugove.
- Na svaki krug u sredinu stavite po jednu kasiku fila.
- Kada su krugovi nafilovani, krajeve kruga malo zavrnite prema sredini sa tri strane, tako da od kruzica dobijete trouglove.
- Mjesta spajanja malo jace pritisnite da se ne bi tijesto razdvojilo dok se pece.

- Trokutice poredati na kalup za pecenje, prekriven pek papirom pa staviti da se peku na 160 stepeni.
-Peci ih dok pocnu da rumene. Pazite da ne porumene :-) pozeljno je da imaju lijepu bijelicastu boju :-)


- Pecene i prohladjene mozete posuti mljevenim vanilinim secerom prije posluzivanja.




Wednesday, May 11, 2011

Rafting na Tari - prica druga

Ko me prati od samog pocetka moga blogovanja zna, ili ce se sjetiti, da sam ga zapocela pricom o raftingu na Tari.

E sada da napomenem da nikada u zivotu nisam bila niti egzibicionista niti avanturista vec njezna, krhka i sanjarska neostvarena umjetnicka dusa, neka se zna. Apsolutni sam antitalenat za bilo kakvu vrstu sporta a na ekstremne varijante nikada nisam ni pomisljala. Uprkos svemu tome, za ljubav svoga muza nadjoh se ja na raftingu iako imam fobiju od vode.

Uostalom , mozete procitati u prvoj prici o Tari moja osjecanja i strahovanja vezana za rafting.

Poucena kakvim-takvim iskustvom vezanim za Taru i rafting, kao i cinjenicom da smo se vise truckali dok smo se vozili uskim makadamskim puticem na putu do kampa, odakle smo zapoceli nasu mala avanturu, nego tokom "spustanja" Tarom... odlucih vec tada, da cu se ponovo vratiti prvom prilikom...







Prilika se ukazala vec naredne godine, ni manje ni vise vec u mjesecu Maju :-)
Kada smo stigli iz Australije padale su kise...danima. Vec nakon sedam dana od naseg slijetanja nadjosmo se u Foci i ista ekipa se sastala i cekala pogodan momenat za rafting u zelji da osjetimo punu snagu neukrotive ljepotice ali... kisa je i dalje neumoljivo padala.






I onda jedan dan uleti nas muski dio ekipe sa vec ugovorenim planom, polaska, raftinga, rostiljanja i svega ostalog. Razumniji, zenski dio ekipe se pobunio.

Moje rijeci su bile: Kako da idemo na rafting??? Da li ste vi normalani? Je li znate kolika je Tara? Svuda oko nas su poplave a vi hocete na rafting! Nema sanse i gotovo!

Ali...

Na kraju mi odosmo na rafting. I znate sta?...Ima nesto magicno u toj muskoj prici :-)











Osjecala sam strah troduplo veci nego tokom prvog susreta sa Tarom a kada smo stigli do Tare moj trodupli strah se ponovo utrostucio. Tara je bila ogromna, duboka, glasna, jaka i stvarno divlja. Od pogleda na nju mi se ledila krv u zilama. Ni sama ne znam kako sam skupila snagu (mislim na psihicku) i usla u camac.

Kada smo se otisnuli od obale osjetila sam da se tresem, sto od hladnoce sto od straha.

Kada smo se priblizili prvom brzaku skamenila sam se a zatim pocela haoticno veslati. I dalje sam se ludacki tresla od straha.
Ubrzo nakon prvog naletismo i na drugi. Strahota :-) molila sam Boga da su ti najveci i najtezi za preci jer pomisao da ima vecih i tezih bi me dovela do ocaja.


Kako su se brzaci smjenjivali tako je moj strah popustao i ja sam bila sve opustenija i spontanija.
Ma valjda sam vidjela da mi to mozemo i umijemo:-) I znate sta? Bili avanturista ili ne, u tim momentima adrenalin skoci do maksimuma :-)

Imali smo ludu, divlju i zanimljivu avanturu na Tari. Nakon prvog brzaka moje su rijeci bile da me Tara vise vidjeti nece ali kad smo zavrsili, na pitanje moga muza bi li opet ponovila ovako nesto odgovorila sam : - "Bez razmisljanja".


Bilo je oblacno i hladno, kisa je rominjala,vodostaj Tare je bio daleko iznad normale i bili smo jedini koji su se taj dan "spustali" niz Taru. Apsolutno nikoga nismo sreli, da je krenuo na rafting, da je na raftingu ili da se sprema za rafting. Pa vi vidite :-)









Rafting se zavrsio dobrom klopom. Na zalost nismo mogli usput rostiljati jer je bilo hladno a mi mokri. Po povratku u kamp smo se presvukli, nalozili vatru i raspalili rostilj... Eh ljepote.


I jedan snimak koji ce vam vizuelno docarati sve drazi ekstremnih sportova, momenat kada se prozimaju strah i uzbudjenje :-)






Poslije ove avanture rekla sam da bih smjela i u "space shuttle".

Tuesday, May 10, 2011

Jagnjeci kotleti sa kuskus-om








Ovaj kuskus mi se vec neko vrijeme mota po mome malom kuhinjskom skladistu i nekako nikako da posluzi svrsi. Svako par dana sam ga zagledala i premjestala sa jednog mjesta na drugo i nikako, bas nikako da odluka padne na njega. Uvijek ima "precih namirnica" koje treba utrositi prije nego propadnu, ili vec otpakovanih stvari, ili namirnice koje se bolje slazu i uklapaju uz glavno jelo i sl.
Ali eto dodje na red i a kuskus, koji je pokazao svoj puni sjaj. Doduse taj sjaj je potpomognut ostalim namirnicama ali svi sastojci skupa, kao jedna cjelina ovog obroka, mogu slobodno reci, je:
apsolutno savrsenstvo za sva cula :-)




Potrebno je:

- 500 gr bundeve,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- mali komadic ljute papricice,
- 1 kasika kima (kumin),
- 100 gr kuskus-a krupnog zrna ( pearl cous-cous),
- 400 gr skuvane leblebije,
- svjeza nana,
- so i biber i
- 8 kom jagnjecih kotleta.






Postupak:

- Bundevu isjeci na kockice, pospricati sa maslinovim uljem, dodati sitno nasjeckanu ljutu papricicu, kim i soli po zelji, sve dobro izmjesati i staviti da se pece na 150 stepeni.
- Peci nekih 30-ak minuta, odnosno dok bundeva omeksa.

- Kuskus skuvati prema uputstvu sa pakovanja.

- Spremljenom kuskus-u dodati pecenu bundevu i kuvanu leblebiju, sve dobro izmjesati pa posuti nasjeckanom nanom.

-Jagnjece kotlete posoliti, pobiretiti i ispeci na gril tavi. Peci s obje strane dok fino porumeni (pazite da ne prepecete :-)

Posluziti toplo.







Recept je iz magazina Woman&Home.

Monday, May 9, 2011

Marinirani patlidzan sa tahini sosom (namazom)





Volim patlidzan ali mi za njegovo spremanje uvijek nedostaje ideja. Pripremanje istog, uglavnom se zasniva na par recepata koje vrtim u krug i koji su mi postali nekako standardni, mada povremeno ubacim i neki novitet. E ovo je taj novitet nakon niza standardnih recepata :-)



Recept sam pronasla ovdje i nisam ga se 100%-tno drzala jer nisam imala mazuran a kajensku papriku nisam zeljela dodati jer, pored svjeze ljute papricice kasika kajenske, bi bilo previse za moj ukus.





Potrebno je:

- 700 -800 gr patlidzana,
- maslinovo ulje i
- so i biber.

Za marinadu:

- 1 crvena ljuta papricica,
- 2 kasike sitno nasjeckanog korijandera,
- 2 cena bjelog luka,
- 3 kasike limunovog soka,
- 4 kasike ekstra djevicanskog maslinovog ulja i
- 1 kasika morske soli.

Za Tahini sos:

- 75 gr tahini paste,
- 75 ml vode,
- 40 ml limunovog soka i
- 2 cena bijelog luka.






Postupak:

- Zagrijati rernu na 220 stepeni.
- Isjeci patlidzan na komade ali tako da svaki komad ima i koze.
- Nasjeceni patlizdan staviti u kalup za pecenje, poprskati sa malo maslinovog ulja, pobiberiti i posoliti i staviti da se pece.
- Peci dok patlidzan dobije zlacanu boju i omekne.


Marinada:
- Zagrijte maslinovo ulje sa bijelim lukom dok ulje "zacvrci" i osjetite miris bijelog luka.
- Zatim skinite sa vatre, malo prohladite pa dodajte ostale sastojke i dobro izmjesajte.

-Marinadu prelijte preko pecenog patlidzana i ostavite da ostoji minimum dva sata prije posluzivanja.

- Patlidzan mozete drzati u frizideru dva dana ali je najbolje da ne bude posluzen tako rashladjen vec ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi prije posluzivanja.


Tahini sos:

- Sastavite sve sastojke i mijesajte ih sve dok masa postane glatka i kremasta.

-Sos servirajte sa patlidzanom.





Monday, May 2, 2011

Slavski kolaci


Slavski kolaci su vec spremni. :-) Danas sam odvojila malo vremena i da ih uslikam, jer s obzirom na predstojece obaveze, pitanje je da li bih stigla neki naredni dan.

Ove godine izbor je pao na :








Savrsen rolat za sve prilike. Ukusan i lak za izradu.

U tamni dio sam dodala malo mljevenih badema, prelila ga bijelom cokoladom i posula krupno mljevenim kokosom.








Komplikovane za napraviti, ali isplative :-)
Moj favorit... uvijek neodoljive.







Jako fina i ukusna cokoladna poslastica. Laka je za izradu, ne oduzima puno vremena a krajnji rezultat je fantastican.







Kada sam vidjela ovu sliku na Coolinarici ostala sam bez daha. Komentar pod rednim brojem 50 odveo me je na ovaj fini recept. Nisam imala Kras niti Nesquik pa sam iskoristila prasak za Capuccino. Jednu kesicu sam stavila u tijesto za kore i jednu za fil.
Savrsen kolac.







Ovaj recept "mjerkam" godinama i nikako da dodje na red :-) U svemu tome uvijek su mi pravila problem sirova jaja u filu. Toga me je jako strah jer nemam od koga da kupim pouzdano svjeza jaja.
Ipak sam ih skuvala na pari, pa onda dodala ostale sastojke. Nisam imala ni kakaa u tome momentu a nije mi se dalo ici u kupovinu pa sam stavila jednu veliku, vrhom punu, kasiku Nutele u koru.






Ovaj kolac je pravo otkrice za mene. Jednostavan i jako ukusan.








Prhki, prelijepi i ukusni. Ja sam ih poslije premazivanja bjelancom i valjanja u orahe vratila u rernu i pekla jos par minuta ( da bi se bjelance termicki obradilo :-)







Ovaj kolac vec odavno stoji na mome spisku za hitno isprobavanje ali nikako da "naleti" prilika. Sada je dosla prilika i sada je tu :-)
Jako fini kolac.

Duuugo sam trazila ovaj recept po Mirjaninom blogu i nisam uspijela, na kraju sam ga pronasla na Coolinarici, ali zato sam na njenom blogu nasla doooosta drugih, predobrih recepata :-)


Pogaca od vrhnja i suvog voca by Sanela Mallory i Kukubara iz Karry Valley Resort-a






Vec duzi period po frizideru mi se "vuce" odredjena kolicina mjesavine suvog i kandiranog voca. S obzirom da ja i nisam neki ljubitelj toga, jako rijetko spremam takve recepte i nikako da pronadjem nesto zanimljivo i utrosim ih.
E onda je osvanuo ovaj recept za pogacu na Sanelinom blogu i ja sam znala da je to TO. Recept mi se ucinio jako zanimljiv i primamljiv, i idealan za moje voce koje je camilo i cekalo u frizideru da nadje svoje mjesto u nekom lijepom i ukusnom recepticu :-)






Napravila sam pogacu noc prije nego sto smo krenuli na mini vikend odmor u Karry Valley Resort, zapakovala je i ponijela da nam posluzi kao dorucak ili uzina.
Pogaca je bila meka i izdasna, ukusna i jako fina. Svima se svidjela. Tijesto je bilo fantasticno i odrzalo je svjezinu i mekocu par dana. Prezadovoljna sam i sigurno cu je opet praviti.









Pogaca je toliko bila dobra da je, dok smo sjedili i jeli ju na terasi kolibe, priletila jedna Kukubara i bez imalo straha prisla tanjiru sa pogacom. Predpostavljamo da ju je privukao jako lijep miris ove pogace :-)