Total Pageviews

Tuesday, July 19, 2011

Mud cake







Meni, kao velikoj cokoholicarki, je ovo jedan od omiljenih kolaca a polako ali sigurno to postaje i mome malom sinu (za njega, naravno, verzija bez kave i alkohola).
Svojom jednostavnoscu, teksturom i bogatstvom ukusa osvaja srca, a bogme i stomake :-)

Ako hocete da otkrijete zasto se zove "mud" onda bih preporucila da ga ne drzite u frizideru, a ako hocete spuzvasto-cokoladno- pjenasti dozivljaj onda frizider dolazi u obzir ;-)


Uzivajte...






Potrebno je:

- 200 gr putera,
- 200 gr tamne cokolade,
- 1,5 casa smedjeg secera,
- 3/4 case vode,
- 4 kasike jake crne kafe (kuvane),
- 4 cepa Baileys-a,
- 1/2 case rogaca ili kakaa,
- 2 case brasna,
- dvoje jaja i
- 1 kasika sode bikarbone.

Za premaz:

- 1 casa slatke pavlake,
- 180 gr tamne cokolade i
- 2 kasike putera.

Za serviranje:

Umucena slatka pavlaka i jagode.



Mjera je casa od 2 dl.







Postupak:

-Zagrijati rernu na 160 stepeni.

- Puter, cokoladu, secer i vodu stavite u serpu i zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se sastojci ne otope i sjedine. Kada se sastojci otope, smaknite sa vatre i prohladite (dok masa dostigne sobnu temperaturu).

- U veliku zdjelu stavite brasno, kakao ili rogac i sodu bikarbonu pa dodajte predhodno spremljenu prohladjenu masu i sve dobro izmjesajte.

- U posebnoj posudi umutite jaja pa ih dodajte smjesi i umijesajte.
- Na kraju dodajte Baileys i kafu. Opet sve dobro promjesajte pa smjesu istresite u podmazan kalup za pecenje ( br 23) i staviti da se pece oko sat vremena.


Premaz:

- U serpi zagrijati slatku pavlaku do vrenja a zatim dodati cokoladu i puter. Mjesati dok se sve otopi i sjedini pa smaknuti sa vatre.
- Prohladiti da se malo stegne a zatim time premazati tortu.


Gotovu tortu izrezati na snite i posluziti sa umucenom slatkom pavlakom i li slagom i jagodama.


Monday, July 4, 2011

Havana


Mislim da svako ima neki recept, slani ili slatki, koji ga vraca u djetinstvo ili neki posebno drag period vremena u zivotu. Recept koji budi neku malo dublju emociju i nostalgiju za dragim ljudima, dragim trenutcima ili dragim mjestima.

U mome slucaju taj recept, koji objedinjuje i budi sve predhodno navedeno, je za Havana tortu.









Potrebno je:

Za masnu koru:

- 1 zumance,
- 130 gr brasna,
- 70 gr omeksalog putera,
- 1-2 kasike mlijeka,
- 3 kasike secera i
- 2 kasike dzema od sipka.


Za medju korice:

- 2 bjelanca,
- 80 gr ljesnjaka,
- 140 gr secera,
- 130 gr brasna i
- malo ruma.

Za bijelu masu :

-4 case (od 2 dl) mlijeka,
- 2 case (od 2 dl) slatke pavlake,
- 160 gr secera,
- 1 kasika cimeta i
- 2 kasike zelatina. (Prema uputstvu na kesici od zelatina, koji sam ja koristila, ide jedna kasika praha na 400 ml tecnosti. Ovo sam navela iz prostog razloga sto nije uvijek nuzno staviti dvije kasike zelatina za ovaj recept vec provjerite uputstvo i odnos praha i tecnosti u njemu i postupite po uputstvu)

Za posip:

- 100 gr secera.

Za dekoraciju:

- 400 gr slatke pavlake,
- 50-60 gr mljevenih ljesnjaka i
- visnje ( najbolje koristiti visnje iz domace visnjevace ali dobro ce posluziti i one iz kompota).






Postupak:


Prvo napravite bijelu masu:

Mlijeko i secer stavite u serpu i zagrijte do vrenja.
Kada provri, dodajte zelatin koji ste predhodno rastopili u malo tople vode, smanjite vatru i lagano mijesajte par minuta.
Nakon par minuta smaknite sa vatre, prohladite pa ostavite masu u frizider ili jos bolje u zamrzivac ali ne predugo ( provjeravajte cesto) dok se masa stisne i postane pihtijasta.

Dok cekate da masa postane cvrsta i pihtijasta bacite se na posao oko korica i ostalih stvarcica ali nemojte zaboraviti provjeravati bijelu masu ako je rashladjujete u zamrzivacu ;-)

Masna kora;
Lagano viljuskom izmutite zumance i mlijeko pa dodajte omeksali puter, secer i brasno.
Dobro izradite tijesto pa ga razvaljajte prema velicini kalupa.
Tako razvaljanu koru prebacite na podmazan kalup i pecite dok se kora lagano zazuti.
Pecenu koru prohladite pa premazite dzemom od sipka.


Dok se pece masna kora pripremite medjukorice.

Umutite bjelanca i secer u cvrsti snijeg.
Dodajte brasno, mljevene ljesnjake i mrvicu ruma pa to umjesajte drvenom kasikom.
Dobijenu masu podijelite na tri jednaka dijela.
Pripremite tri komada pek papira i na svaki stavite po jedan dio dobijene mase.
Masu rasporedite tako da formirate krugove manje za otprilike 1,5 centimetar od velicine kalupa u koji cete slagati tortu.
Svaku koru peci 10-ak min. (kore su gotove cim im se krajevi blago zazute)

Posip;

Rastopiti secer, dok je jos vruc izliti ga na podmazan pleh ili tanjir, sacekati par minuta dase prohladi pa samljeti.

Kada su kore i posip spremni vracamo se na bijelu masu, koja bi za to vrijeme trebala da se stegne.
Ako nije sacekajte da bude :-) a ako jeste:

Umutite slatku pavlaku.
Zatim umutite stegnutu masu i postepeno joj dodajite slaku pavlaku.
Kada se obje mase sjedine i dobijete finu kremu dodajte cimet pa mutite jos jedan minut da se fino umjesa u kremu.

E sada:

U kalup sa obrucem koji se moze skunuti redajte;
Prvo masnu koru, zatim stavite malo kreme (oko 1 cm u visinu), pa onda stavite malo posipa (pazite da ne posipate do ivica kalupa nego samo u srazmjeri sa povrsinom medjukorica), poslije posipa ide medjukorica.
Pa opet bijela masa- posip - korica...
Poslednji sloj treba da bude bijela masa.

Slozenu tortu ostavite u frizider (najbolje preko noci) da se formira i stegne.

Formiranu tortu oslobodite obuca od kalupa, prebacite na stalak, premazite umucenom slatkom pavlakom. Pospite sa malo mljevenih ljesnjaka ili jos bolje ako vam je ostalo posipa pomjesajte sa ljesnjacima pa pospite time.
Pomocu sprica za dekorisanje napravite "gnijezdasca" za visnje i u svako "gnijezdasce" stavite po visnju.

Nakon toga torta je spremna za posluzivanje :-)







Naviknuta na rajski ukus Havane iz Sarajevskih slasticarni, isprobala sam dosta recepata za Havanu i nijedan mi nije bio ono bas sasvim po mome sjecanju. Uvijek je nesto nedostajalo. Ovo je definitivno najslicnije sto sam uspijela iskombinovati.
Zvijezda vodilja mi je bio recept za Havanu od Cipelice.