Pages

Thursday, March 4, 2010

Piletina sa lukom i limunskom travom



Kupih vok prije izvjesnog vremena i od tada skoro da nisam ni upalila rernu ili plate. Divota prava. Ma bas sam se navukla. Malo ovoga, malo onoga, bez mnogo ulja, sa malo mesa i puno povrca dobijete extra obrok.


Evo receptica za jednu finu "vok" kombinaciju :-)




Potrebno je:


- 1/2 dl blagog soja sosa,
- 2 kasike ribljeg sosa,
-2 kasike vode,
- sok od pola limuna,
- jedna mala kasicica smedjeg secera,
- jedna kasika susamovog ulja,
- jedan veliki ljubicasti luk,
- dva cena bjelog luka,
-jedan veci mladi luk,
- 1,5 cm dug komadic limunske trave (najbolje donji, bjeli dio) i
-1 veci komad pilecih grudi (bez koze).




Postupak:


- U manju zdjelicu stavite soja sos, riblji sos, secer, dvije kasike vode i sok od limuna, izmjesajte i ostavite na stranu.
- Ulje stavite u vok i zagrijte a zatim na vruce ulje dodajte isjeceni ljubicasti luk i 2 cena bjelog luka.
-Mijesajte 1-2 min pa dodajte limunsku travu i mjesajte pola minuta a zatim dodajte pilece grudi isjecene na kockice.
- Mjesajte oko jednog minuta pa dodajte i isjeceni mladi luk.
- Mjesajte sve skupa dok piletina ne primi finu zlatnu bojicu :-)
-Kada piletina dobije zeljenu boju dodajte smjesu sa sosevima, promjesajte da se svi ukusi prozmu i sklonite sa vatre.

Piletinu mozete posluziti uz tjesteninu, rizu i sl. ili kao ja uz kuvane rizine stapice (nesto kao fetucini od rize).
Uzivajte :-)



Ova kolicina sastojaka je dovoljna za dvije osobe.

4 comments:

  1. wok je izvrsna stvar, mada zaboravim na njega jer mi je prevelik za element u kuhinji, pa ga rijetko koristim, osim za kinesku i meksicku kuhinju...ovo je stvarno fino i brzo i vrijeme je da moj wok izadje iz prasine. fotke su ti krasne kao i uvijek!

    ReplyDelete
  2. Obozavam wok,predivno,predivno izgleda!

    ReplyDelete
  3. Hvala vam. Kod mene je vok, trenutno, na pocasnom mjestu u kuhinji :-)

    ReplyDelete