Ove palacinke su savrsen nacin da pojedete cveklu iako je bas ne "ljubite", kao npr. ja. Zaista su jako fine i ukusne.
Ja sam vam ona koja cveklu ne voli ni vidjeti na stolu a kamo li jesti. Ali eto...trudim se...
I svakoga dana sve vise napredujem !!!
Potrebno je;
- Za palacinke:
- jedna bas mala cvekla,
- jedno jaje,
- 1 solja (od 2 dl) brasna,
- 1,5 solja (od 2 dl) mlijeka,
- 4 kasike slatke pavlake za kuvanje,
- 2 kasike crnog vina (najbolje kupinovo),
- 1 mala kasika smedjeg secera i
- prstohvat soli.
Za fil:
- 5 kasika smedjeg secera,
- 10 kasika mljevenih przenih ljesnika i
- 5 malih kasika mljevenog cimeta.
Za preliv:
- 1 bas velika narandza (ili dvije male),
- 80 gr smedjeg secera,
- malo vode (ako zatreba).
Postupak:
-Prvo napraviti sirup.
- od narandze isjeci 5 tanjih okruglih listova a zatim svaki prepoloviti, ostaviti na stranu.
- Od ostatka narandze iscjediti sok i staviti ga u serpu. Dodati secer i ako je potrebno malo vode.
-Staviti da kuva par minuta. Nakon par minuta serpu smaknuti sa vatre i u nju poredati listove narandze. Poklopiti i ostaviti tako da se prohladi.
-Skuvati cveklu pa je skupa sa mlijekom i ostalim tecnim sastojcima staviti u blender i izmiksati (miksajte malo duze da se cvekla stopi sa mlijekom i da ne ostane u komadicima).
- Zatim dodati sve ostale sastojke i opet miksati dok se dobija fina i jednolicna masa.
Po potrebi dodajte jos mlijeka ako vam masa bude gusta ili brasna ako bude rijetka (gustina treba da bude kao i za klasicne palacinke).
- Od dobijene smijese peci palacinke.
- Sastojke za fil pomjesati pa filovati palacinke (u stvari bolje receno time "posipati" palacinke) i urolati.
-Palacinke posluziti sa listovima narandze i prelivene sirupom :-)
Uzivajte :-)
Ma ludo dobro, a pink boja zavodljiva. Ja ću ih sigurno napravit, samo u slanoj kombinaciji. Inače sam radila pink njoke obojane ciklom isto nije loše.
ReplyDeleteJoj, ni ja nisam neki ljubitelj cvekle, sta vise, mrzim je :D Sto ti kazes, ne volim ni da je vidim na stolu. Ali ove palacinke izgledaju fantasticno, svaka cast :)
ReplyDeletesuuper, radila sam samo sa sirovom ciklom. ipak mislim da je bolje ovako kako si ti napravila, sa kuhanom.. palačinke su ti fantastične, od punjenja do preljeva! :D
ReplyDeleteBas vam hvala :-)
ReplyDeleteboja ovih palačinki je odlična
ReplyDeleteinače ja ciklu volim samo u verziji salate, ali kad je moj tata kiseli, ostale verzije mi nisu dobre, barem do sad nisam otkrila drugu dobru verziju
genijalna boja palačinki, moram ovakve napraviti !!
ReplyDeleteA tek ova kombinacija punjenja i preljev, ....mmmm, mora biti jako ukusno !
Ja sam za razliku od tebe veliki ljubitelj cikle :)
Eh, Nina dobro te razumijem za te dobre i lose verzije :-) I ja sam uvijek volila mamine kisele krastavce dok sve ostale u domacoj varijanti sam nerado jela :-)
ReplyDeleteMa sigurno bi ti se dopale palacinkice. Ja cveklu ne volim ni u salati :-) Samo se tjeram da je jedem s vremena na vrijeme :-)
branka ako si ljubitelj cvekle onda nema sumnje da ce ti se svidjeti :-)