Potrebno je (za 4 osobe):
-300 gr boba (svjezeg ili zamrznutog),
- 2-3 kasike maslinovog ulja,
- 4 bataka sa karabatkom (ociscenih od kostiju),
- 1 veliki luk, nasjecen na tanke listove,
- 1 cen bijelog luka,
- 500 gr sampinjona,
- 500 ml pileceg temeljca,
- 2 manja praziluka,
- malo nasjeckanog svjezeg persunovog lista i
- so i biber.
Postupak:
- Skuvati bob, ocjediti ga od vode i izaprati pod mlazom hladne vode pa staviti u stranu.
- U tavu staviti ulje i isprziti batake do zlatno zute boje, izvaditi batake iz tave i staviti na stranu.
- U istoj tavi u kojoj smo pekli batake staviti nasjeceni luk, prziti ga oko 3 min pa dodati cen bjelog luka isjecen na tanke listice i prziti dok luk dobije zlatno-smedju boju.
- Zatim dodati gljive i praziluk i nastaviti prziti jos par minuta (dok ispari sok koji puste gljive).
- Nakon toga u tavu staviti piletinu i pileci temeljac, poklopiti i ostaviti da se krcka na srednjoj temperaturi 15-ak minuta.
- Kada prodje 15-ak minuta dodati bob i kuvati jos 5 min.
- Posoliti i pobireti po zelji i ukusu.
-Nasuti u posudu za posluzivanje i posuti nasjeckanim persunovim listom.
Gljive volim u svim kombinacijama, ali s bobom ih nisam probala. Možda na proljeće kada bude svježeg, njega nemam običaj zamrzavati, a kod nas u trgovinama ga nema van sezone.
ReplyDeleteSanja na mom blogu čeka te nagrada, molim te dođi i preuzmi je: http://recepti.wordpress.com/2010/11/17/nagrada-2/
ovo jelo mi se jako sviđa, bob, piletina pa još i gljive. Odlično je sigurno, a tako i izgleda !!
ReplyDeleteLedov bob je bolji od svježeg samo ga blanširam i skinem opnu
Delete