Pages

Wednesday, April 7, 2010

Kolac sa narandzom i bademima



Dugo sam zagledala ovaj recept. Super mi je izgledao na slici tako narandzast i "slipav".
Sa druge strane, privlacan mi je bio i spoj sastojaka kao i kolicina. Obozavam proste recepta sa malo sastojaka. Obicno se takve "stvarcice" pokazu jako finim i ukusnim.
I skoro u kuci se "zadesi" par, ne bas sjajnih, narandzi i ja ne znadoh kud cu s njima a nesto mi se nisu jele "onako". Pokusah jednu "podvaliti" mome sincicu ali on me samo pogleda svojim krupnim okicama i vrati mi je. E onda pade odluka da se pravi ovaj kolac :-)
Imam u kuci sve sastojke, brzo se zamuti i napravi i kud ces bolje.
- Kolac je fantastican. Svi smo se odusevili ukusom i svi smo navalili na njega ( za razliku od onih narandzi). Sto se ukusa tice, definitvno je premasio moja ocekivanja (bas volim kad se ovako pozitivno iznenadim).
Sto se vizuelne strane tice, nije da nisam bila zadovoljna ali... Moj kolac nije ispao jarko narandzast kao onaj u magazinu vec onako vise kao bllijedunjavo zut (mislim na presjek).
To je posljedica blijedunjavo zutih narandzi.
Sljedeci put cu odabrati prvoklasne, bas narandzaste narandze (ili cak crvene) specijalno za ovaj kolac i uraditi "popravni".




Potrebno je:

-2 velike narandze,
- 5 jaja,
- 165 gr secera,
- 300 gr samljevenih blansiranih badema (ja sam koristila ne pecene i ne blansirane) i
- 1 mala kasika praska za pecivo.

Za sirup od narandze:
- 240 gr meda, (ja sam stavila upola manje)
-250 ml soka od narandze (ja sam koristila sok u kojem su se kuvale narandze) i
- Naredana kora od dvije narandze.





Postupak:
- U serpu stavite dvije oguljene narandze, prelijte ih vodom (da skroz budu potopljene) i stavite da se kuvaju na jako niskoj temperaturi oko 1h (pazeci pri tome da su narandze konstantno prekrivene vodom).
-Kada su narandze skuvane, izvadite ih iz tecnosti, malo prohladite a zatim ih ocistite od kospica i stavite u blender i izmiksajte (dodajte i malo tecnosti iz serpe ako je potrebno).
-Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni ili 160 stepeni ako je tzv. fen rerna.
- Umutite jaja i secer.
- Izmiksanim narandzama dodajte samljevene bademe i prasak za pecivo, izmjesajte pa malo po malo dodajite umucenim jajima, konstantno mjesajuci (mozete i miksati).
- Masu sipajte u kalup i pecite oko 1h (prekrijte folijom ako vidite da jako brzo dobija boju).
- Kada je kolac pecen, izvadite ga iz rerne i prohladite 20-tak min.

- za to vrijeme napravite sirup:
- Stavite u serpu sok od narandze, med i narendanu koricu i kuvajte oko 10-ak min.
- Kolac izbodite stapicem za raznjice a zatim ga prelijte sirupom.
(Ako je narandzina kora krupnije narendana, izvadite je iz sirupa, prelijte sirupom kolac a zatim ga dekorisite koricom)



Napomena!
Ja sam koru naradze nozem rezala na tanke trake (kao za arancine, otprilike). Tako sam dobila fantasticnu dekoraciju za kolac ali javile su se teskoce kod rezanja kolaca. Naime kora je propadala kroz kolac i nije se dala prerezati ( jer je kolac socan i nema cvrstinu da zadrzi koricu kada je pritisnem nozem).
Problem sam rijesila tako sto sam noz "zavlacila" ispod narezane korice.

Recept je iz magazina GoodFood.

2 comments:

  1. I ja imam jedan sličan, a opet različit na listi čekanja. Iz Sale&Peppe. Slažem se sa tobom da me najviše oduševe "prosti" recepti koji prevaziđu moja očekivanja iako volim eksperimentisati sa svim i svačim. Jednom je jedan moj poznanik, vrsni gurman, rekao:"Moja baba je sve pravila sa tri začina, so, biber i aleva paprika, i njena su mi jela bila i ostala najukusnija!"
    Sličice su baš slatke!

    ReplyDelete
  2. sjajan recept. obožavam naranču u kolačima :)

    ReplyDelete