Pages

Thursday, May 13, 2010

Sasvim obicna torta






Potrebno je:

za kore,
- 3 kom jaja,
- 1 solja secera,
- 1 solja ulja,
- 1 solja brasna,
- pola solje mlijeka,
- 100 gr mljevenog rogaca,
- 3 manje kisele jabuke i
- kesica praska za pecivo.

Za fil,
- 900 gr svjezih jagoda,
- 2 kesice pudinga od vanile,
- 200 gr secera.




Postupak:
Kore,
- Umutiti jaja i secer a zatim dodati brasno, ulje i mlijeko, pa sve dobro umutiti mikserom.
- kada je masa dobro umucena umjesati narendane jabuke, rogac i prasak za pecivo.
- Masu izliti u nauljen kalup br 22 (sa stranicom sto se odvaja) i staviti da se pece nekih 30 min na 180-200 stepeni (provjeravajte cackalicom jeli peceno).
-Kada je ispeceno, koru presjeci po duzini na dva jednaka djela tako da dobijete dvije kore.
- Ostavite ih na stranu i spremite fil.

Fil,
- Ocistie jagode, operite i izmiksajte u blenderu.
-Izmiksane stavite u serpu, dodajte secer i ostavite da to prokljuca.
- Razmutite puding s malo vode i dodajte jagodama kada prokljucaju pa mjesajte dok se masa ne zgusne.
- Kada masa dobije zeljenu gustinu, smaknite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
- Kada su i kore i fil dovoljno prohladjeni mozete poceti slagati tortu u kalup.
-Prvo kora pa 2/3 fila, pa opet kora pa ostatak fila.
-Ostavite u frizider da se torta ohladi.
- Kada se torta ohladi skinite stranicu kalupa i premazite je slagom ili kremom ili pospite mljevenim orasima ili sta vec... :-)


Prije par dana sam pravila i egzoticnu varijantu ove torte ( druga slika).
Dakle ovako,
Kora se pece i pravi po istom postupku samo se umjesto jabuka stave banane.
A u fil sam stavila 825 ml izmiksanog kompota od ananasa, pet (vrhom punih) kasika griza i sest kockica bjele cokolade.
Odnosno, izmiksani kompot od ananasa stavila sam u serpu, dodala griz i mjesala dok se nije zgusnula, kada se zgusnulo smaknula sam sa vatre i dodala bjelu cokoladu. Mjesala dok se nije otopila, malo prohladila fil pa filovala tortu. I to je to :-)

Friday, May 7, 2010

"Noodles" sa piletinom




Potrebno je:
- 350 gr svjezih Singapurskih nudli (Singapore noodles),
- 2 kom pilecih grudi (bez koze),
- 1 glavica crnog luka,
- 5-6 kom mladog luka,
- 2 cena bjelog luka,
- 1 velika crvena paprika,
- 2 sake neslanog kikirikija,
- 1 kasika susamovog ulja,
- o,5 dl soja sosa (soy sauce) i
- 2 kasike ribljeg sosa (fish sauce),





Postupak:
- Pripremiti nudle prema uputstvu sa pakovanja.
- Isjeci povrce na trake a bjeli luk narendati.
- Staviti ulje u vok i zagrijati.
- Dodati pilece bjelo meso isjeceno na trake i prziti dok blago porumeni.
- Kada je meso porumenilo dodati povrce.
- Mjesati dok se povrce "opusti" a zatim dodati soja sos i riblji sos.
- Na sve to dodati nudle i dobro izmjesati da se ukusi prozmu.
- Sipati u tanjire, posuti kikirikijem i posluziti.



Kolacici :-)

Ovih dana se pravilo svasta lijepo.
Steta sto nije bilo dovoljno vremena da se sve lijepo uslika.