Potrebno je:
za kore,
- 3 kom jaja,
- 1 solja secera,
- 1 solja ulja,
- 1 solja brasna,
- pola solje mlijeka,
- 100 gr mljevenog rogaca,
- 3 manje kisele jabuke i
- kesica praska za pecivo.
Za fil,
- 900 gr svjezih jagoda,
- 2 kesice pudinga od vanile,
- 200 gr secera.
Postupak:
Kore,
- Umutiti jaja i secer a zatim dodati brasno, ulje i mlijeko, pa sve dobro umutiti mikserom.
- kada je masa dobro umucena umjesati narendane jabuke, rogac i prasak za pecivo.
- Masu izliti u nauljen kalup br 22 (sa stranicom sto se odvaja) i staviti da se pece nekih 30 min na 180-200 stepeni (provjeravajte cackalicom jeli peceno).
-Kada je ispeceno, koru presjeci po duzini na dva jednaka djela tako da dobijete dvije kore.
- Ostavite ih na stranu i spremite fil.
Fil,
- Ocistie jagode, operite i izmiksajte u blenderu.
-Izmiksane stavite u serpu, dodajte secer i ostavite da to prokljuca.
- Razmutite puding s malo vode i dodajte jagodama kada prokljucaju pa mjesajte dok se masa ne zgusne.
- Kada masa dobije zeljenu gustinu, smaknite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
- Kada su i kore i fil dovoljno prohladjeni mozete poceti slagati tortu u kalup.
-Prvo kora pa 2/3 fila, pa opet kora pa ostatak fila.
-Ostavite u frizider da se torta ohladi.
- Kada se torta ohladi skinite stranicu kalupa i premazite je slagom ili kremom ili pospite mljevenim orasima ili sta vec... :-)
Prije par dana sam pravila i egzoticnu varijantu ove torte ( druga slika).
Dakle ovako,
Kora se pece i pravi po istom postupku samo se umjesto jabuka stave banane.
A u fil sam stavila 825 ml izmiksanog kompota od ananasa, pet (vrhom punih) kasika griza i sest kockica bjele cokolade.
Odnosno, izmiksani kompot od ananasa stavila sam u serpu, dodala griz i mjesala dok se nije zgusnula, kada se zgusnulo smaknula sam sa vatre i dodala bjelu cokoladu. Mjesala dok se nije otopila, malo prohladila fil pa filovala tortu. I to je to :-)