Prije par sedmica smo posjetili plac na kome prave kucu moja zaova i zet. Ono, kao mi dosli da malo vidimo kako napreduju radovi, dokle su stigli i slicno.
Plac se nalazi tik uz farmu povrca, tako da nerjetko dobiju po koju povrckicu na pokon :-)
Ovaj put su to bile zuchini tikvice, koje su na kraju zavrsile u mome posjedu.
Njih dvoje su ih se objerucke odrekli u nasu korist.
Kada sam se pozalila da ih ima mnogo i da bismo ih trebali podjeliti (jar bi tako bilo nabolje), zet je slegnuo ramenima i rekao: -"Mi to ne jedemo".
A ja se susretoh sa pogledom moga muza koji je govorio vise od rijeci. Nesto u fazonu, zar ih i mi moramo jesti.
Slatko se nasmijah njegovom pogledu i zetovim rjecima, pa uzvratih : -"Ok. To znaci da cemo mi jesti tikvice narednih sedam dana, tri puta dnevno".
Naravno da ih nismo jeli tako cesto ali bile su maksimalno iskoristene.
Evo i dokaza :-)
TROKUTICI SA MOCARELOM, BLITVOM I TIKVICAMA
Potrebno je:
- 5 listova kora za pitu,
-5 listova blitve,
- 5 listova mocarela sira,
- 1 tikvica,
- 1 bjelance i
- susam za posipanje.
plus
- slatko ljuti sos (sweet chili sauce) za posluzivanje.
Postupak:
- Tikvicu isjeci na kockice i proprziti.
- Mocarela sir isjeci na kockice ili narendati.
- Isjeci blitvu.
- Sve to sjediniti i izmjesati. Mozate i zaciniti po zelji. Ja nista nisam dodavala.
-Kore za pitu predvostruciti po duzini pa premazati sa malo maslinova ulja.
- Na jedan kraj staviti po jednu petinu fila , pa umotati u trokut. ( postupak sam uslikala ali na zalost, slike sam greskom obrisala, tako da... valjda cete se snaci)
- Trokute poredati u kalup za pecenje, premazati bjelancom i bogato posudi sa susamom.
- Peci dok porumeni na srednjoj temperaturi.
- Posluziti toplo, prelivene slatko ljutim sosom. Ili mozete sos posluziti odvojeno od trokuta, kako vam se vise svidja :-)
TEMPURA ZUCINI TIKVICE
Potrebno je:
- 2 bjelanca,
-1 velika tikvica,
- 5 kasika prezle,
-3/4 solje brasna,
- 1/2 solje gustina,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika praska za pecivo i
- vode po potrebi ( totalno sam zaboravila zapisati koliko sam vode stavila, kao da je to nebitno. Pokusat cu na najbolji moguci nacin da objasnim to "po potrebi")
Postupak:
- Tikvicu izrezati na stapice.
- Umutiti bjelanca, tikvice umociti u bjelanca pa uvaljati u prezlu.
- U dublju posudu staviti brasno, so, prasak za pecivo i gustin. Po malo dodavati vodu, dok dobijete smjesu gustine kao za palacinke ( najbolje je da testirate gustinu tako sto cete umociti jedno parce tikvice, ako smjesa ostane na tikvici onda je ok).
- Kada dobijete zeljenu gustinu smjese, namocite tikvice i przite u dubokom ulju.
Tivice posluzite uz dip i uzivajte.
U tempura smjesu mozete dodati i malo susama.
Mala napomenica:
Ako zelite da "omotac" oko tikvice bude deblji, onda je bolje da vam tjesto bude malo gusce, jer se tada vise zakaci za tikvicu a ako biste zeljeli da "omotac" bude tanak onda napravite rjedju smjesu.
TIKVICE SA FETA SIROM I BADEMIMA
Potrebno je:
- 4 srednje tikvice,
- 1 glavica crnog luka,
- 80 gr feta sira (najbolje grckog),
- 1 saka listica badema,
- jedna snita hljeba,
- 1 jaje,
- 1 kasika nasjeckanog lisca kopra,
- 3-4 kasike kapara,
- malo maslinovog ulja i
-so i biber.
Postupak:
- Ukljucite rernu na 180 stepeni.
- Tivice zasjecite sa donje strane tako da im u tankom sloju odrezete obli dio, da bi mogle ravno stajati u kalupu za pecenje.
- Kada zavrsite sa donjim zasjecanjem isto to uradite i sa gornje strane a zatim kasikom "izgrebite" nesto mesa tikvice i napravite mjesta za fil.
- Stavite vodu u serpu, neka prokljuca pa onda stavite tikvice i kuvajte par minuta.
- Izvadite ih, ocjedite od vode i stavite na stranu da se malo prohlade.
- U tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte. na zagrijano ulje stavite isjeceni crni luk i proprzite.
- Kada luk omekne, dodajte isjeckane djelove tikvica (koji su preostali nakon "spremanja" tikvica za filovanje) i przite jos par minuta.
- Luk i tikvice istresti u neku dublju posudu, ostaviti da se malo prohladi pa dodati listice badema, jaje, izmrvljeno parce hljeba,so i biber, kopar i polovinu feta sira. sve dobro izmjesati i tom smjesom filovati tikvice.
- Tikvice staviti u kalup za pecenje i prekriti folijom pa staviti da se pece.
- Peci 30-ak minuta i onda skinuti foliju i nastaviti peci dok tikvice fino porumene.
- Kada porumene izvaditi ih iz rerne, servirati na tanjire i posuti sa kaparima i namrvljenim feta sirom pa posluziti.
I za kraj, desert :-)
COKO-ZUCINI KOLAC SA SOSOM OD JAGODA
Potrebno je: (solja- 2dl)
- 1/3 solje maslinovog ulja,
- 200gr pirea od krusaka,
- 1,5 solja smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 1 manja kasika praska za pecivo,
- 1 manja kasika sode bikarbone,
- 150 ml jogurta,
- 2,5 solje brasna,
- 5 kasika kakaa,
- 1 kesica cimeta,
- jedna tikvica i
- 2 stanglice tamne cokolade.
za sos:
- 2 solje isjecenih jagoda,
- 3 kasike meda,
- 2 kasike "balsamik" sirceta i
- malo voode.
Postupak:
- Uljuciti rernu na 180 stepeni.
- Umutiti jaja i secer, tome dodati pire od krusaka, ulje i jogurt pa sve dobro izmjesati.
- Zatim dodati, brasno, prasak za pecivo, secer, sodu bikarbonu, kakao i cimet pa opet sve izmjesati.
- Na kraju dodati narendanu tikvicu i narendanu cokoladu pa umjesati u masu.
- Masu izliti u kalup i staviti da se pece (ja sam koristila okrugli kalup br 23).
- Kolac se pece 45min -1h (zavisi od rerne). Sami procjenite koliko je dovljno, testirajte cackalicom. Ako ima potrebe, pred kraj pecenja mozete smanjiti temperaturu.
- Pecen kolac izvadite iz rerne, pospite secerom u prahu i prohladite.
Sos od jagoda.
- Sve sastojke za sos sjediniti u serpu, dodati malo vode i staviti na vatru da kljuca par minuta, dok se pocne zgusnjavati. (Gustinu sosa vi odredjujete dodavanjem vode)
- Smaknuti sa vatre, prohladiti pa staviti u blender i izmiksati. (mikasnje je opciono, ako vise volite mozete i ostaviti da jagode budu u komadicima).
-Sos rashladiti (drzati u frizideru) i posluzivati uz parce kolaca.
Mozete napraviti i neki karamel ili coko sos, umjeso sosa od jagoda.