Opet te tackaste banane koje niko ne gleda.
Uvijek od njih pravim neke kolace, kuglice, vocne salate i slicne deserte ali ovaj put odluka je pala na banana hljeb.
Proucila sam dosta recepata za ovaj hljeb sa interneta i odlucila sam da napravim neku svoju verziju- najobicniju, sa samo osnovnim sastojcima.
Zeljela sam, prvenstveno, da osjetim pravi, osnovni ukus ovoga hljeba a lako cemo mi za dalje dodavanje ovoga ili onoga :-)
Ono sto mi se nije svidjelo je sto u veceni recepata ide dosta putera i zato sam ja odlucila da smanjim kolicinu putera ali na kraju sam zaboravila dodati i tu smanjenu kolicinu :-)
Tako da je moj hljeb na kraju ispao bez imalo putera.
Tek kada sam ga stavila da se pece, sjetila sam se da sam izostavila jedan, ocigledno jako vazan, sastojak ali kada je hljeb bio pecen ja sam bila i vise nego zadovoljna.
I disao je i mirisao sa samo osnovnim sastojcima :-)
Obogacene verzije tek slijede... bice jos tackastih banana...
Potrebno je:
- 2 solje (2 dl) brasna,
- 3 zrele banane,
- 1/2 solje smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 1/2 solje grubo nasjeckanih badema,
- 1 kasika mljevenog cimeta,
- 1 kasika praska za pecivo,
- 1/2 kasike sode bikarbone i
- 1 kasika ekstrata vanile.
Postupak:
- U jednu posudu staviti sve suve sastojke a u drugu ispasirane banane i umucena jaja.
- Postepeno dodajite suve sastojke u jaja i banane, mijesajuci ih drvenom kasikom.
- Kada se masa ujednaci, sipati je u podmazan kalup za pecenje hljeba (mali i duguljasti) i staviti u rernu na umjerenu temperaturu da se pece.
- Kada je hljeb fino porumenio i ispekao se (mozete cackalicom provjeravati je li pecen), prohladite ga, isjecite na snite, premazite puterom pa pospite sa malo meda i uzivajte u ovoj ljepoti sa soljom caja ili mlijeka.
Ako vam tijesto za hljeb ostane brasnasto, mozete dodati malo mlijeka da biste dobili zeljenu masu.
I mi volimo hleb od tackastih banana koje niko nece!
ReplyDeletekod nas bas nije omiljen, ali ponekad ga i uvaljam:)) odlican ti je i ova zadnja fotkica ti je predivna!
ReplyDeleteDivno!
ReplyDeleteSanja, ako zelis, dodji po jednu lepu nagradicu!
ReplyDeletehttp://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/hvala-za-nagrade.html
Pozdrav!
Draga Sanja, prekrasan banana kruh. Ja imam pitanje o postu za Dan peciva. I ja bih htjela napraviti par peciva, zamrznuti određenu količinu pa po potrebi vaditi. Interesira me kako točno funkcionira zamrzavanje za hamburger peciva. Hvala.
ReplyDeleteSvetlana hvala na nagradi :-)
ReplyDeleteDraga Jubistacha :-) kod mene ti se proces zamrzavanja svih vrsta peciva svodi na isto a to je: Ispeceno pecivo ostavim da se ishladi i cim se ishladi odmah ga zamrzenem (dok je jos svjeze). Kada zelim da ga odmrznem: zagrijem rernu i onako zaledjena peciva poredam u kalup, pa u rernu da se odmrznu (na neku srednju temperaturu) i budu kao da su tek ispecena. To bi bilo to :-)
Sto se tice zaledjavanja peciva imam veliko iskustvo :-) Zaledjavala sam kiflice, obicne i punjene, slatke i slane, zatim pite, razna peciva za sendvice, hljeb, ustipke i krofne. I sve to bude super nakon odledjavanja. Po mome misljnju je bolje zalediti svjeze i jesti skoro kao svjeze kad ti se prohtije, nego ostaviti da prenoci pa sutradan jesti bajata peciva :-)
Puno pozdrava.