Potrebno je:
- 40 gr rize okruglog zrna,
- 450 ml mlijeka,
- 4 cijela muskatna orascica,
- 150 gr mjesanog kandiranog voca,
- 2 kasike ruma,
- 150 ml slatke pavlake.
- Za krem:
- 4 zumanca,
- 6 kasika secera,
- 1 kasika skrobnog brasna,
- 300 ml mlijeka i
- pola kasike ekstrata vanile.
- Postupak:
- Prvo isjeckajte voce, prelijete ga rumom , poklopite i ostavite na stranu da malo odstoji.
- U posudu za kuvanje pomijesajte rizu, mlijeko i muskatni orascic pa stavite na vatru.
Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krcka dok riza upije svu tecnost. Nakon sto riza upije svu tecnost izvadite orascice.
Krem:
Umutite zumanca, secer i skrobno brasno.
- U drugu posudu stavite mlijeko (za krem) da prokljuca pa ga postepeno dodajite umucenim zumancima.
- Kada se sve fino sjedinilo vratite posudu na vatru i kuvajte dok se fino zgusne.
- Dodajte vanilu, promjesajte i ostavite da se prohladi.
Na kraju umijesajte i rizu i umucenu slatku pavlaku pa zamrznite.
- Sutradan izvadite iz zamrzivaca, pustite da sladoled malo omeksa pa dodajte kandirano voce i sve dobro izmjesajte.
-Vratite u zamrzivac da se ponovo zaledi.
Recept je iz proslogodisnjeg izdanja Blic Zena.
odličan, zanimljiv sladoled, volim ovakve nesvakidašnje slastice :)
ReplyDeleteOvo je divno. Nešto novo, inovativno, predivni sastojci, a i začini. Zabeleženo!
ReplyDeleteBas neobicno.Svidja mi se!
ReplyDeleteOdličan recept za one koji vole rižu na slatko, kao što je slučaj kod mojih. Razveselit ću ih.
ReplyDeletesavršeno, i ovaj sladoled planiram već duže vrijeme napravit. :)))
ReplyDeleteDa znate da jako ukusan i zanimljiv, ako vam je meni za vjerovati :-)
ReplyDeleteMnogi mi kazu da imam cudan ukus :-)