Ove kiflice su nastale u periodu kada sam tek probala rogac i ostala opcinjena njime. U tome periodu, u mojoj kuhinji su nastala raznorazna jela sa rogacem. Neka od njih su pala u zaborav, a neka se i dalje redovno spremaju.
Ovo je jedan od onih sto se bas odomacio :-)
Ovaj recept je isproban i objavljen (uz neke izmjene) od strane cool tima na Coolinarici.
Potrebno je:
- 4 solje brasna,
- 1 solja mljevenog rogaca,
- pola solje ulja,
- 2 solje mlijeka,
- 2 velike kasike smedjeg secera,
- malo ruma i
- 1 kesica suvog kvasca.
za fil:
- 1- 1,2 kg jabuka
- 5 kasika smedjeg secera i
- 1 kasika cimeta.
Napomena:
-mjera je solja od 2 dl.
Postupak :
- U dublju posudu staviti brasno, rogac, secer, rum i suvi kvasac.
- toplo mlijeko i ulje pomjesati, pa po malo dodavati u posudu sa brasnom i mijesiti tijesto.
- Kada dobijete glatku masu (dodajte mlijeka po potrebi ako mislite da treba jos, nekada se zna desiti), prekrijte ju i ostavite da se digne.
Za to vrijeme:
- Ogulite jabuke, narendajte ih, dodajte secer i cimet, pa propzite u tavi.
-Kada se tijesto diglo, otkidajte od njega manje kuglice i jednu po jednu razvaljajte.
- Razvaljano tijesto nafilujte jabukama, gornji dio rasjecite nozem na par mjesta ( kao sto se moze vidjeti na slici) i umotajte u kiflicu.
- Umotane kiflice redajte u kalup oblozen pek papirom.
- Kada ste zavrsili sa motanjem kiflica i redanjem u kalup, ostavite ih nekih petnaestak minuta da se dignu i stavite da se peku na 180 stepeni.
- Pecite ih dok pocnu da rumene.
- Gotove kiflice mozete posuti secerom u prahu ili otopljenom cokoladom.
mamma mia che delizia!baci!
ReplyDeleteSećam se ovih kiflica, super su!
ReplyDeletebaš su super ove kiflice, sviđa mi se kako su uvijene
ReplyDeleteskroz zanimljive kiflice, i izgledom i okusom, super su!
ReplyDeleteOdlično izgledaju Sanja, moram ih probati!
ReplyDeleteprekrasne i odlične kiflice ! I ja sam jedna od onih koji su opčinjeni rogačem i sigurno ću jednom i ove kiflice napraviti. Ti si tvoje super napravila, izgledaju baš predobro !
ReplyDelete