Pages

Wednesday, May 25, 2011

Fileti sabljarke u maslinovom ulju sa zalfijom






Dijete sam iz Centralne Bosne koje je odraslo na ustipcima, pogacama, pitama, kajmaku i suvom mesu. Ribu smo uglavnom jeli u dane posta i mimo tih dana jako rijetko se nalazila na nasoj trpezi. Neopravdano, naravno, sada kad razmislim. Jednostavno se nije imala navika.

Danas je situacija totalno drugacija :-) Uz svoga dragog koji je inace dijete s mora, htjela ne htjela, ucestala sam sa obrocima plodova mora. Prvo sam se navikla na njih a sada i zavolila :-)








Potrebno je:

- 2 fileta sabljarke,
- 5 kasika maslinovog ulja,
- 10-ak listova svjeze zalfije,
- 1 kasika narendane korice limuna i
- 1 pakovanje (oko15 kom) mini paradaizica.


Za mariniranje;

- 0,5 dl bijelog vina,
- sok od pola limuna,
- malo svjezeg persunovog lista i
-so i biber.




Postupak:

Minimum 2-3 sata prije pocetka spremanja staviti ribu da se marinira.

- Dakle, pomjesajte bijelo vino, limunov sok, so i biber i sitno nasjeceni persunov list pa sve izmjesajte. Prelijte marinadu preko fileta sabljarke, poklopite i stavite u frizider.


- Stavite ulje u grill tavu (moze i obicnu) da se zagrije. Na zagrijano ulje staviti listove zalfije i isprziti ih (dok postanu hrskavi). Zatim izvaditi listove zalfije a na ulje staviti riblje filete.
Filete prziti s jedne strane toliko dugo dok ne vidite da je isprzeni dio dosao do sredine visine fileta, zatim filete okrenuti na drugu stranu i peci dok se przeni dijelovi sa obje strane sastave ( na taj nacin cete izbjeci da dobijete preprzenu ili neprzenu ribu, biti ce bas kako treba; dobro isprzena i socna).

Nakon ribe u tavu staviti i mini paradaizice pa ih propziti minut-dva.

Servitati filete sabljarke na tanjire, preliti ih preostalim maslinovim uljem od przenja, posuti isprzenim listovima zalfije pa onda narendanom korom limuna.
Sa strane fileta poredati mini paradaizioce pa posluziti.




7 comments:

  1. Sabljarku nikad nisam imala prilike jesti, a baš bi je rado probala. Inače preferiram velike ribe pa pretpostavljam da bi mi se ona svidjela.
    Jako mi se sviđa ova tvoja kombinacija. :)

    ReplyDelete
  2. ni ja nikada nisam probala sabljarku, ali u principu obožavam sve iz mora. Ovo ti izgleda fenomenalno i jako ukusno!

    ReplyDelete
  3. Volim sablajrku i ponekad je i ulovimo.Ona je bas mesnata.Odlicna ti je kombinacija:)

    ReplyDelete
  4. Mi u Zagrebu ne nalazimo ovu divotu od ribe. No sviđa mi se kombinacija sa žalfijom i divnom marinadom. Neću pogrešit ako to napravim s filetima neke druge bijele riblje ljepotice.

    ReplyDelete
  5. Drag mi je da vam izgleda primamljivo. Za one koji nikada nisu probali sabljarku, onako laicki, cu reci da je slicna tuni po mnogo cemu. Mada vrsni poznavaoci ribe sigurno se ne bi slozili sa ovom mojom konstatacijom :-)

    Dzoli i ja bih rado pecala pa onda spremala upecano :-) Jesam par puta ali ne sabljarku vec neku sitnu rijecnu ribu :-)

    Dunja mislim da bi i marinada i sve ostalo dobro islo uz razne vrste ribe. Trebalo bi probati :-)

    ReplyDelete
  6. riba je uvijek dobrodosla na mom stolu!

    ReplyDelete
  7. Ja sam ljubitelj ribe ali sabljarku još nisam probala. Izgleda mi jako fino. Marinada je odlična, volim i ribu i meso kada je iz marinade, isprobati ću je na nekoj drugoj ribi.
    Tvoje jelo je super, cijela kombinacija jako dobro i lijepo izgleda !

    ReplyDelete