Ovaj kuskus mi se vec neko vrijeme mota po mome malom kuhinjskom skladistu i nekako nikako da posluzi svrsi. Svako par dana sam ga zagledala i premjestala sa jednog mjesta na drugo i nikako, bas nikako da odluka padne na njega. Uvijek ima "precih namirnica" koje treba utrositi prije nego propadnu, ili vec otpakovanih stvari, ili namirnice koje se bolje slazu i uklapaju uz glavno jelo i sl.
Ali eto dodje na red i a kuskus, koji je pokazao svoj puni sjaj. Doduse taj sjaj je potpomognut ostalim namirnicama ali svi sastojci skupa, kao jedna cjelina ovog obroka, mogu slobodno reci, je:
apsolutno savrsenstvo za sva cula :-)
Potrebno je:
- 500 gr bundeve,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- mali komadic ljute papricice,
- 1 kasika kima (kumin),
- 100 gr kuskus-a krupnog zrna ( pearl cous-cous),
- 400 gr skuvane leblebije,
- svjeza nana,
- so i biber i
- 8 kom jagnjecih kotleta.
Postupak:
- Bundevu isjeci na kockice, pospricati sa maslinovim uljem, dodati sitno nasjeckanu ljutu papricicu, kim i soli po zelji, sve dobro izmjesati i staviti da se pece na 150 stepeni.
- Peci nekih 30-ak minuta, odnosno dok bundeva omeksa.
- Kuskus skuvati prema uputstvu sa pakovanja.
- Spremljenom kuskus-u dodati pecenu bundevu i kuvanu leblebiju, sve dobro izmjesati pa posuti nasjeckanom nanom.
-Jagnjece kotlete posoliti, pobiretiti i ispeci na gril tavi. Peci s obje strane dok fino porumeni (pazite da ne prepecete :-)
Posluziti toplo.
Recept je iz magazina Woman&Home.
Jako mi se sviđaju namirnice koje si koristila, izvrsno!
ReplyDeleteJako volim janjetinu, posebno ispod peke...ovi tvoji kotletići zvuče preslasno, krasno..
ReplyDeleteKuskus (dva poljupca na holanskom)je tako zahvalan da primi svakojake ukuse
ReplyDeleteOva kombinacija sa jagnjetinom je odlicna:)
Odlično pripremljeno:) Jako mi se dopada.
ReplyDeleteDodji do mene, imam nagradcu za tebe:)
Jako interesantna kombinacija, ovo si baš super napravila i odlično mi izgleda !
ReplyDelete