Pages

Wednesday, June 15, 2011

Crni (Ferero :-) cupavci






Ako neko misli da sam od pocetka pravljenja kolaca imala ideju imitacije poznatih Ferero kuglicu, krivo misli :-)

Na veceri sam imala par jako dragih ljudi oko kojih se uvijek potrudim kada za njih spremam neku klopu jer oni zaista uzivaju u finoj hrani i znaju da cjene trud :-)

S obzirom da je vecera trazila mnogo truda i ulaganja ja se odlucih za neki jednostavni i brzi desert jer jednostavno nisam mogla da stignem na sve strane i svemu se jednako posvetim. Odluka je pala na jednostavni biskvitni kolac od rogaca.

Medjutim, kada je sve bilo gotovo ja nekako nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom. Nekada jednostavno ne znam jesam li previse samokriticna u kuvanju i odabiru recepata ili sama od sebe trazim bolje i koplikovanije ili nesto trece.... Tek ja kolacem nisam bila nikako zadovoljna, niti po izgledu niti po ukusu. I iako sam i sama htjela nesto takvo, kolac mi je, jednostavno, bio previse jednostavan.

E onda sam dosla na ideju da ga obogatim nekim cokoladnim prelivom... preliv me je podsjetio na cupavce... onda sam pomislila: Hm, zasto ne!?... Mogla bih ovo ovako a ono onako... i tako ... evo recepta:-)

Kada sam zavrsila moje cupavce, izgledom su me podsjetili na Ferero kuglice, samo sto su cupavci cetvrtasti :-)... a sto se ukusa tice.... tu nema nikakve slicnosti... I vjerujte mi... cupavci su bolji ;-)






Potrebno je:

Za biskvit;

- 3 jaja,
- 1/2 smedjeg secera,
- 160 gr dzema od visanja,
- 1 solja sojinog mlijeka (moze i bilo koje drugo),
- 2 solje brasna,
- 1 solja mljevenog rogaca,
- 3 kasike svijetlog maslinovog ulja,
- narendana korica od pola limuna,
- sok od pola limuna i
- 1 mala kasika sode bikarbone.



- Za cokoladni sos;

- 80 gr putera,
- 200 gr tamne cokolade i
- 120-150 ml sojinog mlijeka.




- Za dekoraciju tj. za "valjanje";

- 200 gr badema,
- 55 gr smedjeg secera i
- 1 kasika cimeta.







Postupak:

- Elektricnim mikserom pjenasto umutite zumanca i secer pa toj masi dodajte mlijeko, brasno u koje ste predhodno umjesali sodu bikarbonu, rogac, ulje, dzem i koricu i sok od limuna.

- Na kraju dodajte i umucena bjelanca, sve dobro izmjesajte, masu izlijte u kalup za pecenje i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

- Peceni biskvit stavite da se hladi a vi za to vrijeme:

- Sameljite bademe pa im dodajte secer i cimet i sve skupa poprzite na suvoj tavi par minuta.

- U serpu stavite cokoladu, puter i mlijeko i na srednjoj temperaturi zagrijajvajte uz konstantno mijesanje dok se cokolada ne otopi i svi sastojci fino sjedine.


- Biskvitu odstranite krajeve. Isjecite ga na kocke. Kocke namakajte sosom od cokolade sa svih strana a zatim ih uvaljajte u poprzene bademe. I to je to. Poslije toga uzivajte :-)








7 comments:

  1. Njamii kako lijepo izgledaju, obožavam ih! Hvala puno na receptu:)

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  2. Divni su... Volim tvoje recepte sa rogacem! Svi odreda su ti dobri! :)

    ReplyDelete
  3. Jeste rogac je zaista nesto posebno.Obozavam miris.Ja volim tvoje dodatne dekoracije:)

    ReplyDelete
  4. volim spremati hranu za ljude koji cijene ono sto imaju na tanjuru i ne ubace sve u se za 3 minute. slasno izgledaju cupavci!

    ReplyDelete
  5. Meni izgledaju sasvim ok.
    Sanja, videla sam tvoj komentar kod Ane za profiterole i ja samo pogrešila u kucanju. Mislila sam na čokoladni preliv profiterola, a ja ih punim kao i Ana sa slatkom pavlakom.

    ReplyDelete
  6. Zondra veliki pozdrav i tebi :-)
    Hvala Miki :-)
    Dzoli i meni je rogac nesto posebno i jako cesto ga ubacujem u tamne kolace :-) Drago mi je da si zapazila moje dekoracije i da ti se svidjaju :-)
    Bas tako Lusitania :-)He- he, drago mi je da nisam jedina koja tako gleda...
    Hvala Tamara.
    Jao Jelena, zlatna si :-) Hvala ti na obavjestenju. Da znas da sam te htjela pitati ako je fil od cokolade od cega pravis preljev :-) Puno pozdrava.

    ReplyDelete