Kao neko ko nije ljubitelj slatkih hljebova niti suvog i kandiranog voca rijetko se upustam u kulinarske avanture koje podrazumjevaju jedno ili drugo. Ovaj put sam se odlucila na to iz dva razloga, prvi je:
Imala sam suvog i kandiranog voca koje je vapilo da se utrosi ili bi u protivnom za par dana zavrsilo u kanti za smece,
drugi razlog je: moja teznja da ostalim ukucanima priustim i nesto sto ja bas i nebih pravila zbog sebe, ne zelim da budu "zakinuti" za stvari koje ja ne "ljubim".
Hljeb je ispao jako fin i ukusan, tako da sam ga i ja jela vise nego sto sam mislila da cu :-)
Koristila sam suve kajsije i kandiranu dinju, ananas i urme. Svega po malo. Iako sam se nosila mislju da bi uz sve ovo super isao sok od narandze i narandzina korica ipak sam se odlucila za limun jer sam ga imala domaceg, svjezeg i neprskanog.
Potrebno je:
- 1,5 solja integralnog brasna,
- 3/4 solje toplog mlijeka,
- 170 gr suvog i/ili kandiranog voca,
- 1 jaje,
- 50 gr omeksalog putera,
- sok od pola limuna,
- 2 kasike meda,
- 1 mala kasika suvog kvasca i
- korica od pola limuna.
Postupak:
- Suvo i kandirano voce isjecite na sitne kockice i prelijte iscjedjenim limunovim sokom. Sve dobro izmjesajte i stavite na stranu.
- U dublju posudu stavite brasno,narendanu koricu limuna, omeksali puter, umuceno jaje i med.
- U toplom mlijeku razmutite suvi kvasac, zatim u posudu sa brasnom dodajte suvo voce, pa mlijekom zamjesite tijesto.
- Prekrijte tijesto i ostavite da se digne.
- Kada se tijesto digne, premjesite ga, stavite u kalup za pecenje (onaj skroz mali za hljeb), ostavite opet da se digne a zatim stavite da se pece na 180 stepeni.
- Peci dok porumeni, zatim ga izvaditi, prohladiti pa toplog posluziti sa puterom i medom ili dzemom od kajsija, ili bez ikakvog namaza vec onako suv sa soljom toplog mlijeka ili caja.
Obožavam ovu kombinaciju, kandirano voće...divno, kvala na receptu, izgleda prefino!
ReplyDeletePozz.
ovo mora da je jako fino! Još premazano putrom i medom, divota!
ReplyDeleteJeste voce u hlebu zna viti jako ukusno..ja volim kandirani djumbir.Kako si se lepo seti;lla za ove ukrase od njih:)
ReplyDeleteMeni ovo izgleda poput nekog finog cajnog kolaca u kojem se uziva onako lagano, mogu misliti kako je bilo ukusno...svidja mi se kombinacija kandiranog voca.;)))
ReplyDeleteEee, opet se igras (prve slice) kao u proslom postu. Znas da mi se to bas dopada ;)
ReplyDeleteA, dopada mi se i ovaj hleb-kolač, bas si super iskoristila namirnice:)
Svaki kruh na bazi cjelovitih žitarica mi je posebno ukusan, a ovo sa suhim voćem još bolje.
ReplyDeleteMeni je jako drag i to posebno ujutro da pojedem dok ispijam moju veeeliku salicu kafe...ja dodam svo voce koje volim :D!!! samo ga jedem s tohga i uzivam !!!
ReplyDelete