Potrebno je:
Za tijesto ;
- 1,5 kasika suvog kvasca,
- 250 gr ostrog brasna,
- 75 gr palente,
- 1 kasika soli i
- 2 kasike maslinovog ulja.
Za posipanje :
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 750 gr luka, tanko nasjecenog,
- 2 kasike secera,
- biber,
- 4 kasike crnog vina,
- 5-7 grancica svjezeg origana (ako imate) ili 1/2 kasike suvog,
- 175 gr gorgonzola sira.
Postupak :
- U malu posudu staviti kvasac i 4 kasike tople vode, izmjesati i ostaviti (oko 5 min) da se kvasac rastvori.
-Pomjesano brasno sa palentom i solju staviti na radnu povrsinu pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje naspite 150 ml tople vode, maslinovo ulje i kvasac.
- Zamjesite tijesto i izradjujte ga dok dobijete glatku kuglu a zatim prekrijte cistom kuhinjskom krpom i ostavite da se digne.
Zagrijati ulje u tavi pa dodati luk, secer, so i biber.
-Prziti luk na srednjoj temperaturi, uz cesto mijesanje, dok omekasa i postane braonkaste boje.
-Zatim dodati vino i prziti uz cesto mjesanje dok vino ne ispari. Kada ispari, luk prekriti folijom, staviti i poklopac pa ostaviti na vatri jos nekih desetak minuta uz cesto "treskanje" tave, odnosno posude, u kojoj przite luk.
- Kada je luk gotov, prohladite ga i dodajte origano.
- Zagrijati pecnicu na 230 stepeni.
- Dignuto tijesto podjeliti na dva dijela pa rasklagijati na predhodno nabrasnjenoj (palenta+brasno) radnoj povrsini.
-Rasklagijano tijesto prebaciti u kalup za pecenje pa ga posuti lukom i gorgonzolom.
-Ostaviti da odmara jos 15-tak minuta pa staviti da se pece.
- Peci dok tijesto postane zlatno zute boje (15-20min).
Posluziti uz casu crnog vina i uzivati :-)
Recept je iz "Cook step by step".
Fenomenalno draga, fenomenalno... Nego gde si ti meni i kako ste mi :)
ReplyDeleteodlična kombinacija u nadjevu, odmah ogladnim od čitanja recepta i gledanja u ove slasne fotke :)
ReplyDeleteOdlična kombinacija!
ReplyDeletePizza sa lukom... obožavam je!
ReplyDeleteKombinacija mi se jako sviđa,moram je probati.
Lijep pozdrav:)
Uff kako samo slasno zvuči i izgleda ova pizza! Za i prste polizati!
ReplyDeleteOdlično deluje:) Volim ukus luka, pozdrav!
ReplyDeleteManje je više, mogla bi reći za ovaj specijaliter. Sve me više privlače pizze koje su ograničene na manje toga. Ova je jedna od tih.
ReplyDeletenedostajali su mi tvoji blogovi komsinice;) vrlo interesantn ai ukusna kombinacija za pizzu;))
ReplyDeletePrivlačno izgleda bez obzira na to što nisam baš neka velika ljubiteljica gorgonzole.
ReplyDeleteZanimljivo :O
ReplyDeleteMa tu sam ja :-) Samo sam prezauzeta, pa ne stizem da se javim, da virnem kod vas malo a bogami niti kod sebe ;-)
ReplyDeleteI da znate da mi nedostaje.
Slobodna sam narednu sedmicu pa mislim da cu uspjeti jos nesto napisati i objaviti.
Veliki pozdrav za sve.
Sanja, drago mi je da si opet tu! Ja jako volim tvoje i recepte i fotke!!! :) Ovo je jako zanimljivo. Nikad nisam probala nesto slicno... :)
ReplyDeleteHvala Mimi. Bas si me obradovala svojim rijecim. Veliki pozdrav :-)
ReplyDeletebaš zanimljiva kombinacija nadjeva za pizzu, jako jako primamljivo zvuči
ReplyDeleteObozavam ovakve stvari, odlicno izgleda!
ReplyDelete