Pages

Sunday, April 25, 2010

Muffins sa lubenicom







Potrebno je:

- 400 gr lubenice (crvene, slatke i socne :-),
- 225 gr brasna,
- 2 kasike secera,
- 1 kasika praska za pecivo,
- 50 gr putera (rastopljenog),
- 1 jaje (lagano umuceno),
- 140 gr komadica bjele cokolade,
- malo narendane korice limuna i
-vanilin secer (za posipanje).





Postupak:
-Zagrijte rernu na 180 stepeni li na 160 stepeni ako je fen rerna.
- Lubenicu ocistite od kospica i izmiksajte u blenderu.
- Stavite brasno, prasak za pecivo, narendanu koricu limuna i secer u veliku posudu.
- Zatim dodajte jaje, puter i izmiksanu lubenicu i izmjesajte viljuskom da se sve sjedini.
- Dodajte komadice bjele cokolade i umjesajte ih u masu.
-Namazite kalup za muffins s malo rastopljenog putera, zatim rasporedite masu u kalup i pecite.
- Pecene mafine prohladite, pospite vanilinim secerom i posluzite.




Ja nisam imala komadice bjele cokolade pa sam stavila tamne.

Recept je iz magazina GoodFood.

Friday, April 23, 2010

Pecena sarma by Dade i Mamajac (Cooks and Bakes)






Cim sam procitala ovaj recept za sarmu, odmah me je osvojio (iako je ja nisam ljubitelj).
Interesantno mi je bilo sto se sarma pravi sa obicnim kupusom , zalije sokom od paradaiza i pece.
Dakle, nema kiselog kupusa, nema crvene paprike, suvog mesa i "vadjenja duse" jadnoj sarmi kuvanjem pola dana :-)

Iskustva u kuvanju sarme skoro da i nemam (ne jedem je rado pa je i ne pravim) ako ne izuzmem dva proslogodisnja pokusaja, jedan relativno uspjesan (nije bila nesto ali... licilo je na sarmu) i jedan apsolutno neuspjesan i prije bih rekla da sam dobila sarma corbu nego... (skoro su se sve odmotale i sve se zbuckalo, ali hocu ja da eksperimentisem...)

E sada, ne bi to ni bilo tako strasno ( jer sta me briga znam li napraviti nesto sto i ne jedem rado, vec samo kad moram) da se ne blizi nasa Krsna Slava.
A gdje ce Slava bez sarme. Mislim, sto se mene tice mogla bi komotno ali ...

Ovo je bila generalna proba pred glavni nastup :-)



Sarmu sam htjela praviti sa keljom ali ga nisam uspjela naci tako da je ipak s kupusom.
Meso nisam prethodno propzila ( i fil mi nakon pecenja nije bio rastresit nego kompaktan) i toj smjesi za filovanje dodala sam narendanu mrkvu (koja ne ide po receptu). Sve fino umotala onako kako pise u receptu, zalila prvo uljem pa konzerviranim paradaizom koji sam predhodno izmiksala.
Meni je sve bilo gotovo, peceno i zapeceno (sa obje strane) za nekih sat i 10 min (kod mene je fen rerna), a mislim da sam mogla i prije izvaditi ali eto...
Kada je isparila sva tecnost ja sam dodala jos malo vode i pekla jos nekih desetak minuta i onda ugasila rernu i ostavila dok se sve skupa nije malo ohladilo.
Dakle, nisam cekala da sva voda ispari nego sam ostavila da ima malo sosa, koji sam preljevala preko sarme, prilikom posluzivanja, prije stavljanja milerama.

Malo je reci da je sarma fantasticna. Zaista smo uzivali. Bas je posebna i jaaaako ukusna.
Obavezno isprobajte :-)




Tuesday, April 20, 2010

Penne sa pecenim povrcem i pancetom





Potrebno je:

- 400 gr "penne" tjestenine,
- 400 gr sparoga,
- 100 gr pancete (isjecene na listove)
- 200 gr mini paradaizica,
- so i biber,
- 1/2 solje (od 2 dl) nasjeckanih listova bosioka i
- 40 gr narendanog parmezana




Postupak:

- Zagrijati rernu na 200 stepeni (ili 180 stepeni ako je fen rerna).
- Skuvati tjesteninu u slanoj vodi pa procjediti.
- Sparoge isjeci na tri djela pa skupa sa listovima pancete staviti u posudu za pecenje, poprskati sa malo maslinovog ulja i staviti u rernu da se pece 10-ak minuta.
- Nakon desetak minuta pecenja, dodajte mini paradaizice i pecite jos 5 minuta (dok paradaizici omeknu).
- Dodajte skuvanu tjesteninu, bosiok, posolite, pobiberite i sve dobro izmjesajte.
- Pospite parmezanom i posluzite.




Recept je iz magazina GoodFood.

Wednesday, April 14, 2010

Okruglice od tikve by Notsoevil






Jako fini spoj sastojaka.
Nemadoh suve sljive ali zato tu bijahu suve smokve i "uskocise" u okruglice ( prije ruma smokve sam namocila u vrelu vodu desetak minuta).
U vodu, u kojoj sam ih kuvala, dodala sam malo cimeta i dva karanfilcica (obozavam te zacine s bundevom).
Poslije kuvanja, okruglice sam malo zapekla (na kratko) i prelivu dodala malo mljevenih pecan oraha.


Eh, da. Izbacila sam i jaje. Nekako sam nasla da mi nije potrebno u svemu tome i mislim, da nisam pogrijesila jer rezultat je bio i vise nego dobar.




Iskreno preporucujem !!! :-)

Dugacke pekarske kifle s bundevom


Ovom kombinacijom sastojaka sam dobila tako predivne, mekane, izdasne i jaaaako ukusne kifle.
. Jos ako budete koristili sojino, zobeno ili rizino mlijeko... Ma lagane kao pahulje.

Ideju stavljanja bundeve u tjesto za kiflice sam pokupila od Milicze iz njenog jako finog recepta koji sam isprobala.
Od tada cesto radim kiflice, strudle i hljebove sa pireom od bundeve :-)




Potrebno je:

-1,5 (oko 400 gr sirove) solja pirea od kuvane bundeve,
-4 solje brasna + jos tri pune sake (za izradu tjesta),
-o,5 solje maslinovog ulja ,
- 1 kasika meda,
- 1 kasika soli,
- prstohvat muskatnog oraha,
- 1 solja toplog mlijeka i
- 1 kesica (7g) suvog kvasca.

i jos:
-Jedno zumance (zapremazivanje),
-susam i krupna morska so (za posipanje).

-Mjera je solja od 2 dl.







Postupak:

- Staviti pire od bundeve u dublju posudu i dodati mu ulje, mlijeko, so, secer i kvasac pa sve dobro izmjesati.
-Zatim dodavati brasno i mjesiti tjesto.
- Kada se utrosi svo brasno, izvaditi tjesto na radnu povrsinu i raditi (nakuvavati) ga uz dodavanje brasna (one dodatne tri pune sake) sve dok masa ne postane fina, meka i glatka.
- Izradjeno (nakuvano) tjesto ostaviti da se dize.
- Kada se tjesto diglo, podjeliti ga na 12 jednakih kugli.
- Svaku kuglu razvaljati sto vise u duzinu a zatim ih motati sa bocne strane ( tako da se dobiju dugacke kifle) i redati u kalup oblozen pek papirom.
- Kada su sve kifle poredane, prekriti ih celofanom i ostaviti da se dignu.
- Kada se kifle dignu, premazati ih zumancom i posuti solju i susamom pa staviti da se peku na 200 stepeni prvih pet minuta a zatim smanjiti na 170 i peci ih dok pocnu da rumene.
- Kada su pecene, izvaditi ih, prekriti cistom kuhinjskom krpom, prohladiti i posluziti.






- Kifle mozete filovati slatkim ili slanim filovima. Ako ih filujete slatkim, izbacite so iz posipanja.
- Ovo tjesto je pogodno i za hljebove, strudle, focacie i ostala peciva.

Tuesday, April 13, 2010

Puding od rize sa sirupom od mandarina






Potrebno je:

- 2 mandarine,
-4 kasike smedjeg secera,
- 2 mahune kardamoma,
- 1 dl vode,
- 100 gr rize (okruglog zrna npr. "aborgio"),
- 900 ml kokosovog mlijeka (moze i bilo koje drugo),
- 1 cm dug komad mahune vanile ( moze i 1-2 kasike ekstrata vanile) i
- 150 gr smedjeg secera.




Postupak:


Prvo napraviti sirup:

- Staviti secer u serpu i istopiti ga. Kada je secer istopljen dodati vodu i ostaviti da kuva oko 2-3 min.
Zatim dodati mandarine razdvojene na segmente i mahune kardamoma pa kuvati jos 2-3 min.
Nakon toga sirup sklonuti u stranu i ostaviti da se prohladi.

Puding:

-Rizu staviti u cjediljku i ispirati je pod mlazom hladne vode sve dok voda ne postane bistra.
- Sjediniti rizu, mlijeko, secer i mahunu vanile (presjecenu uzduz) u neku serpu koja ne lijepi i staviti na vatru (osrednja temperatura).
-Kuvati oko 30 min, odnosno dok riza omeksa i nabuja, tako da skoro nestane mlijeka u serpi.
(Mozete dodati i jos mlijeka ako riza nije kuvana a nestane mlijeka u serpi)
- Rizu tada smaknite sa vatre i ostavite u stranu, nekih 15-20 min da se prohladi.
- Kada se prohladi sipajte puding u zdjele, pospite sirupom i posluzite.
(Rizu mozete (prije nego je prelijete sirupom) staviti u blender i izmiksati tako da puding ne bude zrnast nego gladak)



Varijacija na recept iz magazina GoodFood.

Monday, April 12, 2010

Slani razevi kolac






Potrebno je:
- 100 gr razevog brasna,
- 200 gr mekog bjelog brasna,
- 3 manja kisela krastavca,
- 0,5 dl maslinovog ulja,
- 1 velika kasika smedjeg secera,
- 1 manja kasika soli,
- 2 prstohvata muskatnog oraha,
- 1 manja kasika suvog kvasca,
- 1 kasika suvog persuna,
- (+/-) 1,8dl tople vode i
- 1 i po virsla ili neka fiiiina kobasica ili nesto slicno.







Postupak:


- U posudu staviti brasna, so, kvasac, maslinovo ulje, muskatni orah i narendane kisele krastavce.
- Zamjesiti toplom vodom da se dobije fina mekana (i po malo meckava) masa.
- U podmazan kalup (23x23) staviti dobijeno tijesto i ravnomjerno ga rukama rastjerati po kalupu. ( Ako vam se tjesto bude lijepilo za ruke, namazite ih s malo ulja)
- Virsle ili kobasice isjeci na kolutice, utisnuti ih u tjesto i ostaviti da se malo digne.
- Kada se tijesto diglo, posuti suvim persunom i peci na 170 stepeni dok pocne da rumeni.
- Ispecen kolac, prohladiti isjeci na kocke (tako da u svakoj kocki bude po jedan kolut kobasice ili virsle) i posluziti.

U tijesto mozete staviti malo sira ili dimljene slanine, pecenog luka ili sl.
Ko ne voli razevo brasno moze da koristi samo bijelo.




Saturday, April 10, 2010

Ustipci sa bananama







Sigurno vam se nekada desilo da imate istackane banane koje vise niko ni ne gleda a one tako vape da se pojedu.
E, pa meni se desava cesto, iz prostog razloga sto nam se svaka kupovina voca i povrca zavrsi ogromnim kolicinama banana. Moj muz toga "natrpa" kao da nas je pet i plus cetiri majmuna ( a ustvari nas je troje i bez majmuna, naravno).
I eto, ja cesto dodjem u situaciju da izmisljam i smisljam u sta da potrosim banane (jer mi je jako zao bacati hranu i to izbjegavam koliko je moguce).





Potrebno je:
- 2 banane,
- 2 kasike smedjeg secera,
- 2 kasike isjeckanih oraha,
- pola solje kokosa,
- pola solje sjeckanih badema,
- 1 solja brasna,
- 1 zumance,
- 3/4 solje mlijeka i
- secer u prahu za posipanje (vanilin ili sa cimetom).

(Mjera je solja od 2 dl)




Postupak:
-Izgnjeciti banane a zatim im dodati sve ostale sastojke.
Dobro izmjesati.
Kada se masa ujednaci, prziti ustipke.
Isprzene ustipke, bogato, posuti secerom u prahu.





Recept je iz nekog magazina (ne sjecam se kog). Ali je korigovan ( po mome :-) i po sastojcima i po postupku.

Wednesday, April 7, 2010

Kolac sa narandzom i bademima



Dugo sam zagledala ovaj recept. Super mi je izgledao na slici tako narandzast i "slipav".
Sa druge strane, privlacan mi je bio i spoj sastojaka kao i kolicina. Obozavam proste recepta sa malo sastojaka. Obicno se takve "stvarcice" pokazu jako finim i ukusnim.
I skoro u kuci se "zadesi" par, ne bas sjajnih, narandzi i ja ne znadoh kud cu s njima a nesto mi se nisu jele "onako". Pokusah jednu "podvaliti" mome sincicu ali on me samo pogleda svojim krupnim okicama i vrati mi je. E onda pade odluka da se pravi ovaj kolac :-)
Imam u kuci sve sastojke, brzo se zamuti i napravi i kud ces bolje.
- Kolac je fantastican. Svi smo se odusevili ukusom i svi smo navalili na njega ( za razliku od onih narandzi). Sto se ukusa tice, definitvno je premasio moja ocekivanja (bas volim kad se ovako pozitivno iznenadim).
Sto se vizuelne strane tice, nije da nisam bila zadovoljna ali... Moj kolac nije ispao jarko narandzast kao onaj u magazinu vec onako vise kao bllijedunjavo zut (mislim na presjek).
To je posljedica blijedunjavo zutih narandzi.
Sljedeci put cu odabrati prvoklasne, bas narandzaste narandze (ili cak crvene) specijalno za ovaj kolac i uraditi "popravni".




Potrebno je:

-2 velike narandze,
- 5 jaja,
- 165 gr secera,
- 300 gr samljevenih blansiranih badema (ja sam koristila ne pecene i ne blansirane) i
- 1 mala kasika praska za pecivo.

Za sirup od narandze:
- 240 gr meda, (ja sam stavila upola manje)
-250 ml soka od narandze (ja sam koristila sok u kojem su se kuvale narandze) i
- Naredana kora od dvije narandze.





Postupak:
- U serpu stavite dvije oguljene narandze, prelijte ih vodom (da skroz budu potopljene) i stavite da se kuvaju na jako niskoj temperaturi oko 1h (pazeci pri tome da su narandze konstantno prekrivene vodom).
-Kada su narandze skuvane, izvadite ih iz tecnosti, malo prohladite a zatim ih ocistite od kospica i stavite u blender i izmiksajte (dodajte i malo tecnosti iz serpe ako je potrebno).
-Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni ili 160 stepeni ako je tzv. fen rerna.
- Umutite jaja i secer.
- Izmiksanim narandzama dodajte samljevene bademe i prasak za pecivo, izmjesajte pa malo po malo dodajite umucenim jajima, konstantno mjesajuci (mozete i miksati).
- Masu sipajte u kalup i pecite oko 1h (prekrijte folijom ako vidite da jako brzo dobija boju).
- Kada je kolac pecen, izvadite ga iz rerne i prohladite 20-tak min.

- za to vrijeme napravite sirup:
- Stavite u serpu sok od narandze, med i narendanu koricu i kuvajte oko 10-ak min.
- Kolac izbodite stapicem za raznjice a zatim ga prelijte sirupom.
(Ako je narandzina kora krupnije narendana, izvadite je iz sirupa, prelijte sirupom kolac a zatim ga dekorisite koricom)



Napomena!
Ja sam koru naradze nozem rezala na tanke trake (kao za arancine, otprilike). Tako sam dobila fantasticnu dekoraciju za kolac ali javile su se teskoce kod rezanja kolaca. Naime kora je propadala kroz kolac i nije se dala prerezati ( jer je kolac socan i nema cvrstinu da zadrzi koricu kada je pritisnem nozem).
Problem sam rijesila tako sto sam noz "zavlacila" ispod narezane korice.

Recept je iz magazina GoodFood.

Tuesday, April 6, 2010

Marinirane lignje u kokosovom mlijeku by Monsoon



Savrseno!!!
Malo je reci da sam odusevljena receptom.
Naime, imadoh nekih "baby" lignji i neznadoh niti kud, niti sta s njima. Zavirivala sam po raznoraznim receptima, jer ja inspiraciju za neko moje muljanje, nemadoh.
I bas na "Coolinarici" naletih na ovaj receptic i odluka pade...
Da, da, to ce se praviti. Ali... nemam kokosovo mlijeko u kuci. Sta sada :-(
Eh, nema kokosovog ali ima sojinog, ali nije to to. I onda mi sinu ideja :-) Stavih sojino mlijeko i dvije kasike sitno naribanog kokosa (ha!).





U onome djelu recepta, kada se mlijeko ocjedi, dodjoh u dilemu da li da odstranim i kokos ili...
Ali odlucih da ga ostavim.
Ma fantazija... zaista. Recept para vrijedan.