Ovom kombinacijom sastojaka sam dobila tako predivne, mekane, izdasne i jaaaako ukusne kifle.
. Jos ako budete koristili sojino, zobeno ili rizino mlijeko... Ma lagane kao pahulje.
Ideju stavljanja bundeve u tjesto za kiflice sam pokupila od
Milicze iz njenog jako finog
recepta koji sam isprobala.
Od tada cesto radim kiflice, strudle i hljebove sa pireom od bundeve :-)
Potrebno je:
-1,5 (oko 400 gr sirove) solja pirea od kuvane bundeve,
-4 solje brasna + jos tri pune sake (za izradu tjesta),
-o,5 solje maslinovog ulja ,
- 1 kasika meda,
- 1 kasika soli,
- prstohvat muskatnog oraha,
- 1 solja toplog mlijeka i
- 1 kesica (7g) suvog kvasca.
i jos:
-Jedno zumance (zapremazivanje),
-susam i krupna morska so (za posipanje).
-Mjera je solja od 2 dl.
Postupak:
- Staviti pire od bundeve u dublju posudu i dodati mu ulje, mlijeko, so, secer i kvasac pa sve dobro izmjesati.
-Zatim dodavati brasno i mjesiti tjesto.
- Kada se utrosi svo brasno, izvaditi tjesto na radnu povrsinu i raditi (nakuvavati) ga uz dodavanje brasna (one dodatne tri pune sake) sve dok masa ne postane fina, meka i glatka.
- Izradjeno (nakuvano) tjesto ostaviti da se dize.
- Kada se tjesto diglo, podjeliti ga na 12 jednakih kugli.
- Svaku kuglu razvaljati sto vise u duzinu a zatim ih motati sa bocne strane ( tako da se dobiju dugacke kifle) i redati u kalup oblozen pek papirom.
- Kada su sve kifle poredane, prekriti ih celofanom i ostaviti da se dignu.
- Kada se kifle dignu, premazati ih zumancom i posuti solju i susamom pa staviti da se peku na 200 stepeni prvih pet minuta a zatim smanjiti na 170 i peci ih dok pocnu da rumene.
- Kada su pecene, izvaditi ih, prekriti cistom kuhinjskom krpom, prohladiti i posluziti.
- Kifle mozete filovati slatkim ili slanim filovima. Ako ih filujete slatkim, izbacite so iz posipanja.
- Ovo tjesto je pogodno i za hljebove, strudle, focacie i ostala peciva.