Pages

Wednesday, December 15, 2010

Enoki gljive

"Alien" u mojoj kuhinji :-)

O ovim gljivama nisam znala nista, niti sam ih vidjala u piljarnicama koje obilazim. Vidjala sam ih u magazinima o hrani, uglavnom u bistrim japanskim supama. Izgledale su mi zanimljivo, ali to je bilo to, nisam se ozbiljno zainteresovala za njih... do sada.
Ne bih ni sada vjerovatno, da slucajno ne "naletih" na njih.
Hm. Ucinise mi zanimljive a i cijena mi je bila privlacna, dva pakovanja za 4$ ( inace nemama pojma kako se krece cijena ovim gljivama), a i odavno se nista cudno nije krckalo u mojoj kuhinji tako da su 'ladn "uletile" u moju korpu.
Kada sam dosla kuci, nastala je opsta atrakcija oko gljiva. Ja sam ih otpakovala, stavila na dasku i pomno proucavala, zatim mi se pridruzio muz (he-he) i na kraju i sin, koji se ustrucavao da se gljivama priblizi i nije smio da ih pipne , mislim da je ocekivao da ce ga ujesti za rukicu :-)
Ha-ha, ma "alien" u pravom smislu.





Ok. Gljive su bile tu, ali sta s njima. Nisam znala kako se spremaju, da li se predhodno kuvaju, kakve vrste jela se prave od njih...
Ali za svako moje kako i zasto postoji internet :-)
Ko zna i razumije Engleski, neke od osnovnih stvari o Enoki gljivama moze procitati ovdje.




Nakon obimne internet potrage za Enoki receptima, koja i nije bila nesto posebno plodonosna, evo kako sam ih ja utrosila.



Teryaki sos


Potrebno je:

- 120 ml soja sosa,
- 120 ml smedjeg secera,
- 2 kasike susamovog ulja,
- 2 kasike rizinog sirceta (mislim da ce dobro posluziti i neko drugo),
- 2 kasike gustina,
- 2 cm dug komadic svjezeg djumbira ili 1 kasika suvog mljevenog,
- 2 cena bjelog luka i
- 250 ml vode.






Postupak:
- U serpu stavite gustin i vodu pa dobro izmjesajte, da se gustin fino otopi u vodi.
- Dodajte na sitno izrendani djumbir i bijeli luk a zatim i sve ostale sastojke.
- Serpu stavite na vatru, na srednju temperaturu i uz stalno mjesanje krckajte dok sos dobije zeljenu gustinu (pozeljna gustina sosa je kao i kod svih drugih soseva, otprilike).
-Kada dobijete zeljenu gustinu, sos smaknite sa vatre i prohladite.

Mozete ga posluziti uz sve vrste mesa.






Telece rolnice sa Enoki gljivama u Teryaki sosu



Potrebno je:

-500 gr telece snicle,
- 300 gr Enoki gljiva,
- 1 cen bijelog luka,
- 50 ml mlijeka i
-teryaki sos (pola kolicine od predhodnog recepta).






Postupak:

- Snicle istucite cekicem i izrezite ih na trake.
- Trake staviti u posudu sa pomjesanim mlijekom i sitno isjeckanim bijelim lukom, prekriti celofanom i staviti u frizider da odstoji par sati.
- Kada je meso dovljno odstajalo, stavite u serpu vode, neka prokljuca.
-Kada voda prokljuca, smaknite serpu sa vatre pa onda u tu vodu potopite gljive 1-2 min.
- Izvadite gljive, ocjedite, odrezite visak na dnu tj. korijenje, pa ih rasporedite na gomilice jednakih velicina (broj gomilica zavisi od broja traka koje ste dobili od snicli).
- Na svaku mesnu traku, na jedan kraj staviti jednu gomilicu gljiva, urolati i zakaciti cackalicom.
- Kada su sve rolne gotove, zagrijte rostilj ili tavu i przite ih na srednjoj temperaturi, da ne pregore a da se fino ispeku iznutra.
- Pecene prelijte Teryaki sosom, posluzite i uzivajte.






Piletina i Enoki gljive sa povrcem u Teryaki sosu




Potrebno je:

- 300 gr Enoki gljiva,
- pola mrkve,
- 1 kom pilecih grudi,
- 1 solja na sitne cjetice nasjeckanog karfiola,
- 1 kasika susamovog ulja,
- Teryaki sos ( pola kolicine predhodnog recepta za Teryaki) i
- kuvana riza ili noodles za posluzivanje.





Postupak:

- U serpu staviti vodu da prokljuca.
-Kada voda prokljuca stavite karfiol i mrkvu i ostaviti da se povrce kuva 1-2 min.
- Nakon isteka potrebnog vremena za kuvanje, supljom kasikom izvadite povrce u posebnu zdjelu a u tu istu vodu stavite Enoki gljive i iskljucite platu.
- Neka gljive budu u vreloj vodi 1-2 min pa i njih izvadite, ocjedite od vode i ocistite od korijenja.
-U vok ili tavu stavite jednu kasiku susamovog ulja, zagrijte pa dodajte piletinu.
-Kada je piletina na pola gotova dodajte obareno povrce i przite dok meso bude gotovo.
- Kada je meso isprzeno dodajte Teryaki sos i dobro sve izmjesajte da se ukusi prozmu pa smaknite sa vatre.
- U tanjire sipajte kuvanu rizu ili noodles, preko toga sipajte spremljenu piletinu sa povrcem i posluzite.





15 comments:

  1. izuzetno zanimljivo! jos samo pronaci enoki pecurke :)

    ReplyDelete
  2. odlicno si ih upotrijebila, a da su cudne - jesu, ali jako simpaticne :)fotkice su ti krasne!

    ReplyDelete
  3. Divne su, onako nestvarne, kao sa druge planete. Dopada mi se odnos namirnica u Terijki sosu. Odlično i tako zdravo!

    ReplyDelete
  4. :) Cekala sam kraj posta da napises da ove pecurke ustvari ne postoje :) Izgledaju nestvarno dobro, a telece rolnice jos nestvarnije :) Prelepo i inspirativno :)

    ReplyDelete
  5. Jao, predivno, silno me privlači sve novo, a ovo tvoje je izazov.

    ReplyDelete
  6. ajme stvarno su alienaste :)) nikad ni vidjela ni čula.
    odlično u svakom slučaju izgledaju i super si smislila recept

    ReplyDelete
  7. Drago mi je da vam se svidja. A da je neobicno, jeste :-)
    Andrea, pa nisam bas ja smislila. Internet je cudo, inspiracija je tamo,tamo sam vidjela ove rolnice ali se nisam drzala niti jednog recepta, vec sam okrenula po svome. Znas kako to ide, sve zavsi od raspolozivih namirnica :-)

    ReplyDelete
  8. Ne bih imala ništa protiv kad bi se ovakav "alien" pojavio u mojoj kuhinji i putem ovih fantastičnih jela ušao u mene :)

    ReplyDelete
  9. Potpisujem Maju! Inace sam s pecurkama na vi, ali ove su tako interesantne i simpaticne da bi ih cak i ja rado probala :)

    ReplyDelete
  10. Fini recepti !!
    Ja ih imam svih vrsta kod kineza u trgovinamai najcesce ih pravim na gulas ,pa nekada idu s palentom ,nekada sa tjesteninom ili dodu kao umak kojim prelijem messo,uglavnom vidam ih i ukusne su mi ,samo su kod nas skupe,,ne zma, koliko ima gr paket ali je $7

    ReplyDelete
  11. Piletina je super, ako nadjem gljive, probat cu!

    ReplyDelete
  12. ove gljive same po sebi izgledaju fascinantno, tako da bi se uz njihov zanimljiv vizualni izgled dalo iskombinirati puno jela...

    ReplyDelete
  13. Hvala Mirjana na idejama. Znaci dobro se uklapaju uz svasta :-) Ma sada sam im i osjetila ukus pa znam, otprilike, uz sta bi ih.
    Hm. Bas je velika razlika u cijeni. ovo pakovanje sto sam ja kupila je od 300 gr. Ja kupujem voce i povrce na nekoj, kao farmerskoj pijaci i cjene su puno povoljnije nego u ostalim trgovinama. Mozda je zato velika razlika u cjeni.

    ReplyDelete
  14. nisam probala, i jako mi se čine privlačne ove gljive, pogotovo ove rolice us jako dekorativne

    ReplyDelete
  15. Gde ima da se uzme?

    ReplyDelete