Pages

Tuesday, April 13, 2010

Puding od rize sa sirupom od mandarina






Potrebno je:

- 2 mandarine,
-4 kasike smedjeg secera,
- 2 mahune kardamoma,
- 1 dl vode,
- 100 gr rize (okruglog zrna npr. "aborgio"),
- 900 ml kokosovog mlijeka (moze i bilo koje drugo),
- 1 cm dug komad mahune vanile ( moze i 1-2 kasike ekstrata vanile) i
- 150 gr smedjeg secera.




Postupak:


Prvo napraviti sirup:

- Staviti secer u serpu i istopiti ga. Kada je secer istopljen dodati vodu i ostaviti da kuva oko 2-3 min.
Zatim dodati mandarine razdvojene na segmente i mahune kardamoma pa kuvati jos 2-3 min.
Nakon toga sirup sklonuti u stranu i ostaviti da se prohladi.

Puding:

-Rizu staviti u cjediljku i ispirati je pod mlazom hladne vode sve dok voda ne postane bistra.
- Sjediniti rizu, mlijeko, secer i mahunu vanile (presjecenu uzduz) u neku serpu koja ne lijepi i staviti na vatru (osrednja temperatura).
-Kuvati oko 30 min, odnosno dok riza omeksa i nabuja, tako da skoro nestane mlijeka u serpi.
(Mozete dodati i jos mlijeka ako riza nije kuvana a nestane mlijeka u serpi)
- Rizu tada smaknite sa vatre i ostavite u stranu, nekih 15-20 min da se prohladi.
- Kada se prohladi sipajte puding u zdjele, pospite sirupom i posluzite.
(Rizu mozete (prije nego je prelijete sirupom) staviti u blender i izmiksati tako da puding ne bude zrnast nego gladak)



Varijacija na recept iz magazina GoodFood.

3 comments:

  1. Kad god provirim ovde, uvek me obraduju vesele okice sa zaglavlja...ovaj desertic izgleda bas lagano i ukusno, a fotkice su tako puuune sunca!;)))

    ReplyDelete
  2. Slike su fantastične, a sam dezert je baš egzotičan i izuzetno privlačan!

    ReplyDelete