Potrebno je:
- 2 mandarine,
-4 kasike smedjeg secera,
- 2 mahune kardamoma,
- 1 dl vode,
- 100 gr rize (okruglog zrna npr. "aborgio"),
- 900 ml kokosovog mlijeka (moze i bilo koje drugo),
- 1 cm dug komad mahune vanile ( moze i 1-2 kasike ekstrata vanile) i
- 150 gr smedjeg secera.
Postupak:
Prvo napraviti sirup:
- Staviti secer u serpu i istopiti ga. Kada je secer istopljen dodati vodu i ostaviti da kuva oko 2-3 min.
Zatim dodati mandarine razdvojene na segmente i mahune kardamoma pa kuvati jos 2-3 min.
Nakon toga sirup sklonuti u stranu i ostaviti da se prohladi.
Puding:
-Rizu staviti u cjediljku i ispirati je pod mlazom hladne vode sve dok voda ne postane bistra.
- Sjediniti rizu, mlijeko, secer i mahunu vanile (presjecenu uzduz) u neku serpu koja ne lijepi i staviti na vatru (osrednja temperatura).
-Kuvati oko 30 min, odnosno dok riza omeksa i nabuja, tako da skoro nestane mlijeka u serpi.
(Mozete dodati i jos mlijeka ako riza nije kuvana a nestane mlijeka u serpi)
- Rizu tada smaknite sa vatre i ostavite u stranu, nekih 15-20 min da se prohladi.
- Kada se prohladi sipajte puding u zdjele, pospite sirupom i posluzite.
(Rizu mozete (prije nego je prelijete sirupom) staviti u blender i izmiksati tako da puding ne bude zrnast nego gladak)
Varijacija na recept iz magazina GoodFood.
Divno! Slike su sjajne!
ReplyDeleteKad god provirim ovde, uvek me obraduju vesele okice sa zaglavlja...ovaj desertic izgleda bas lagano i ukusno, a fotkice su tako puuune sunca!;)))
ReplyDeleteSlike su fantastične, a sam dezert je baš egzotičan i izuzetno privlačan!
ReplyDelete