U ranoj fazi moga postojanja sa maslinama se uopste nisam susretala. Sa bundevom jesam, ali nisam je jela niti se interesovala za nju na bilo koji nacin.
U onoj, malo kasnijoj fazi, vidjala sam masline po policama u prodavnicama ali se nikada nisam zainteresovala za njih. Probala ih jesam, jednom. Nisu mi se svidjele.
Dok ih je dosta ljudi u mome okruzenju jelo i hvalilo ja sam bila totalno ravnodusna. Cak kada bi mi, ona jedna, dosla na sredini porucene pizze, stavila bih je na kaziprst i "puknula" palcem da odleti sto dalje :-)
A bundeva je malo bolje prosla. "Meso" bundeve nisam jela, pod izgovorom da ne volim bundevu, iako je realno, nisam probala ni u cemu osim u piti. Ali zato sam kospice obozavala.
Danas ( kada sam zrelija i pametnija (bar se nadam)) jedem i jedno i drugo, u velikim kolicinama :-)
I jaaaaaako volim i jedno i drugo.
Potrebno je:
- 1/2 solje (od 2 dl) pirea od bundeve,
- 1,5 solja (od 2 dl) brasna,
- 1/2 solja tople vode,
- 1 ravna kasika soli,
- 1/2 kasike suvog kvasca,
- 10 crnih maslina bez kospice (kalamata),
- o,5 dl maslinovog ulja i
- 1/2 kasike suvog ruzmarina.
Postupak:
- U dublju posudu stavite brasno, pire od bundeve, so i kvasac.
-Postepeno dodajuci toplu vodu, zamjesite tijesto i ostavite da se digne.
- Pomjesajte maslinovo ulje i ruzmazirn pa ostavite na stranu.
- Kada se tijesto diglo premjesite ga i prebacite u podmazan kalup pa ga "rastjerajte" po cjeloj duzini i sirini kalupa (potrudite se da tijesto svugdje bude iste debljine).
- Zatim tako "rastjerano" tijesto prelijte mjesavinom maslinovog ulja i ruzmarina, ravnomjerno rasporedite po povrsini pa tijesto "nabockajte" prstima.
- Na sve to rasporedite i masline pa ostavite da odstoji 15- ak minuta.
- Nakon 15-ak minuta stavite u rernu na 200 stepeni ( kasnije, mozete i malo smanjiti temp. pecenja) da se focacia ispece i fino porumeni.
- Ja sam joj bas dala da "dobro" porumeni :-) Tako da je bila krckava sa vana a mekana i spuzvasta unutra. Bas kako volim.
I dok sam sa uzivanjem jela ovu focaciu, sama se sebi nisam mogla nacuditi kako ranije ne otkrih svu ljepotu maslina i bundeve.
O da, bundeva je super. A tek prekrasna narančasta boja...
ReplyDeleteJako, jako , jako dobro, slatkasta bundeva, masline... super delicija.
ReplyDeleteMmmm..mogu zamisliti koliko je ukusna. Jako privlačno izgleda!
ReplyDeleteja sam bundevu u kolače i slana jela uvela intenzivnije tek prije kojih godinu dana i oduševljava me
ReplyDeletebaš kao i ovaj tvoj recept kojeg si super složila, bravo!
Lepo zvuci a i lepo izgleda...
ReplyDeleteOvaj spoj me zaista zanima ,zaista nešto definitivno drugačije.
ReplyDeleteSada znam sta ću praviti za vikend!
ReplyDeleteEvo;
ReplyDeletehttp://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2011/02/fokaca-sa-bundevom-i-pinjolama.html
Thank you for beingg you
ReplyDelete