Pages

Monday, November 7, 2011

Paganini



Kada sam vidjela ovu sliku znala sam da ce ovaj kolac-torta uskoro na red za isprobavanje kod mene u kuhinji. Buduci da mi je izgledao jako mocno i po izgledu a bo'me i po sastojcima (mmmmm cokolada i ljesnjak) samo sam cekala povod i pravu priliku da se "bacim" na realizaciju.

Povod i prilika bila je godisnjica braka (cetvrta:-)



Iako imam solidno iskustvo sa pravljenjem torti, jako lose mi je krenulo.

Naime;
Nisam imala veliki kalup za pecenje (jbg svi su mi mali) tako da sam morala peci jednu po jednu koru - svih sest komada.

Onda mi se prva kora zalijepila jer sam se oslonila na to da je kalup u kojem pecem kore onaj za koji ne prijanja nista i nisam stavila papir za pecenje.
Kako je vrijeme odmicalo smjesa za kore mi je postajala rijedja jer je bilo toplo a pecenje 1 po 1 je trajalo i previse :-)

Vidjela sam propast torte i pocela osjecati kajanje sto se nisam odlucila za neki provjereni recept koji sam vec isprobala, jer pobogu to je torta za godisnjicu.
Ali kada su kore bile ispecene vidjela sam da i nisu ispale lose. to me je malo umirilo.

Ali avaj...
Zeznuh stvar sa filom. Prerano stavih puter tako da je masa bila mecava... pa sam to sve zajedno stavila u frizider pa cekala...i cekala...i cekala... da se stisne :-).. onda dodala sve ostalo i shvatila da ni fil nije ispao los sto se tice teksture, gustoce i cvrstoce... a ukus... E to je posebna prica. Nisam mogla prestati da ga isprobavam ;-)






Elem, slozih ja tortu i bih zadovoljna kranjim rezultatom, onako vizuelno. Ostavih tortu preko noci u frizideru s nestrpljenjem iscekujuci sutra.

A sutra...
Uh, kako je ova torta nadmasila moja ocekivanja. Odavno ne probah nista ukusnije. I znate sta jos...?
Svako parce koje sam odrezala za nekog drugog sam jedva prezalila... najiskrenije vam kazem ;-)

Obavezno isprobajte.


Saturday, October 15, 2011

Dzem od jagoda







Sezona jagoda je pocela uveliko.

Svako par dana na obliznjoj farmi kupimo najvecu korpicu sa najvecim i najcrvenijim jagodama i pojedemo vise od pola dok stignemo kuci :-) Toliko su dobre, slatke i ukusne da nikada, ali bas nikada, ne spremam nista od njih (bila bi steta) nego ih jedemo svjeze i samo svjeze.

Za promjenu, odlucih kupiti vecu kolicinu manje kvalitetnih (farmeri bi rekli: prezrelih) jagoda i nesto napraviti od njih... Tri dana je cijela kuca mirisala na jagode :-)

Prvi dan me je "uhvatilo" da pravim dzem (iako nemam bas neko iskustvo sa tim stvarima), drugi dan sam pravila buhtle sa tim dzemom od jagoda, a treci dan izbor je pao na tapoka puding sa sosom od jagoda....




Potrebno je:

-1200 gr jagoda,
-200-250 gr smedjeg secera,
- sok od dvije narandze,
- pola kasike cimeta,
- 4 kasike "balsamic" vinegara i
- 1 kasika Arrowroot (tapioka brasno).

Sastojci za dzem su bili minimalni i sasvim obicni. Nista nisam eksperimentisala sa sastojcima i zacinima jer i samo pravljenje dzema za mene je bio eksperimentalan i rizican poduhvat... time vise jer nisam imala pri ruci nesto kao dzemfix, zelatin, zelin, pektin... S druge strane, nisam htjela da stavim puno secera iako sam znala da bi mi to dosta pomoglo u zgusnjavanju moga dzema :-)
Na kraju sam se, ipak, snasla i za to zgrusavanje...






Postupak:

- Jagode oprati i ocistiti, isjeci na krupnije komade pa staviti u dublju serpu.
- Preko njih posuti secer pomjesan sa cimetom i ostaviti nekih sat vremena da odstoji poklopljeno.
- Kada je dovoljno odstajalo, jagodama dodati sok od narandze i sve izmjesati.
- Serpu staviti na srednju vatru i kuvati jagode uz povremeno mjesanje. Sto masa bude gusca to je potrebnije cesce mijesati.
- Kada jagode dobiju dovoljnu gustinu (onako dzemastu :-) dodati vinegar a nakon par minuta dodati i Arrowroot (tapioka brasno) razmuceno sa malo tople vode.
- Mjesati jos par minuta pa smaknuti sa vatre.
- Ostaviti na kratko da se malo ohladi pa puniti u vruce i sterilizovane tegle.

U mome slucaju proces kuvanja dzema trajao je izmedju 45min-1h i malo je reci da sam bila odusevljenja krajnjim rezultatom.

Ovo je bila probna verzija i jako brzo je "planula". Sljedeci put kolicinski pravim puuuuuuno vise.









Drugi dan sam pravila buhtle u obliku jagnjeta (od nase drage Mignonne) sa ovim dzemom.
Od kako sam vidjela ovo jagnje vrzmalo mi se po glavi ali nikada da dodje na red....
E onda je dosao dzem i sve se nekako poklopilo :-)





Neko je bio jako nestrpljiv dok je jagnje bilo na hladjenju i slikanju.
Vrebao je pravu priliku...







Treci dan, od ono malo jagoda sto je preostalo, napravila sam sos za ovaj predivni desert (po receptu od Larani) koji se vec odavno udomacio u mojoj kuhinji.






I bas ovaj sos od jagoda igra kljucnu ulogu u ovome desertu...





I bas smo se nauzivali ovih dana....





I neka je bas stigla sezona jagoda...

Thursday, October 6, 2011

Zrnasti hljeb (Multi-grain breakfast bread)



Zaista uzivam u kuhanju svega i svacega. Uzivam u isprobavanju novih okusa, namirnica, zacina, kombinacija... i uvijek... ali bas uvijek s nestrpljenjem ocekujem krajnji rezultat. Najveca nagrada za trud mi je zadovoljstvo koje osjetim preko cula ukusa :-) Naravno da mi je nagrada i kada vidim da moja mala porodica uziva u svim tim kuhinjsim carolijama ali s obzirom na cinjenicu da oni cesto budu zadovoljni i onda kada ja nisam, licno zadovoljstvo mi je najmrodavnije za ocjenu koliko je nesto uspjesno napravljeno, skuvano, ispeceno... Sama sam sebi najveci kriticar.

No, to nije tema moje danasnje price :-) Htjedoh samo da kazem da volim sve da kuvam ali posebna inspiracija i izazov u kuhinji su mi hljebovi i peciva. Ni sama ne znam koliko razlicitih vrsta i varijacija sam napravila i isprobala. I nikad dosta...

Uvijek sam u potrazi za novim ukusima, za novim oblicima i novim dodatcima...








Potrebno je:

-75 gr sjemenki suncokreta,
- 425 ml kiselog mlijeka,
- 15 gr suvog kvasca,
- 45 gr zobenih pahuljica,
- 45 gr psenicnih mekinja,
- 75 gr palente,
- 45 gr smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
-250 gr ostrog integralnog brasna,
- 250 gr ostrog bijelog brasna i
- 1 bjelance za glaziranje.




Postupak:

-Kiselo mlijeko stavite u serpu i zagrijete ga ali samo da se umlaci.

- U malu zdjelicu stavite kvasac i prelijte sa cetiri kasike tople vode, dobro izmjesajte i ostavite na stranu.

- U dublju posudu stavite nasjeckano sjeme suncokreta, zobene pahuljice, mekinje. palentu, secer i so. Dodajte rastvoreni kvasac i kiselo mlijeko i dobro izmjesajte.

- Zatim dodajte integralno brasno i polovinu bjelog brasna i umjesite tijesto.
Tokom izrade tijesta, malo po malo, dodajite preostali dio bijelog brasna. Tijesto mijesite nekih 8-10 minuta dok ne dobijete glatku i elasticnu kuglu.

- Posudu za odmaranje tijesta premazite rastopljenim puterom, stavite tijesto, prekrijte i ostavite da udupla velicinu ( 1 1/2- 2 sata).

- Radnu povrsinu pospite sa malo palente i na na to stavite nadoslo tijesto. Izradiote ga rukama samo onoliko koliko je potrebno da ga oblikujete i da "istjerate" zrak iz tijesta.
-Oblikovano tijesto stavite u kalup i ostavite na toplo mjesto oko sat vremena.

- Nakon "odmaranja" kada je tijesto spremno za pecenje premazite ga bjelancom i po zelji pospite palentom, sjemenkama ili necim slicnim.
- Hljeb peci 40-45 minuta na 190 stepeni dok dobro porumeni.





Recept je iz "Cook step by step" uz sitne izmjene u postupku.

Monday, September 26, 2011

Igrica


Previse sam zauzeta posljednjih dana, sedmica, pa cak i mjeseci tako da ne stizem da pisem na svome blogu, niti da posvetim paznju onim blogovima koje rado pratim i na koje redovno svracam.
Sve cu ja to nadoknaditi kada dodje vrijeme da slobodnog vremena bude na pretek :-)

I tako... dok sam se ja bavila svojim obavezama po blogovima je kruzila neka fina i zanimljiva igrica...

Ovu zanimaciju, na mene je prenijela nasa draga Dilajla sa bloga Svastarica.

Pa... da krenemo...




1. Najljepsi post


Jer je Jovo moj otac... zanimljiv i samo svoj. (Uvijek sam govorila da nasem jeziku nedostaju rijeci koje bi njega okarakterisale i opisale.)
Jer me podsjeca na jedan jako fin period zivota, a taj fin period na djetinjstvo i sve one sitnice sto sto zivot cine zivotom.











2. Najpopularniji post


Vec dugo se drzi na prvoj poziciji po citanosti i posjecenosti na mome blogu.

Uopste me ne cudi :-)









3. Najkontrovezniji post


Nisam pisala nista kontroverzno ali da ova rubrika ne ostane prazna izabrala sam, onako malo, kotrovezan receptic.









4.Post koji je najvise pomogao

Pravo olaksanje (i meni a i drugima) odkako sam ga stavila na blog. Cesto su me pitali za postupak i recept... Laknulo mi je sada kada mogu da kazem " Idi na "Tristo cuda" i ukucaj Mamina baklava :-)".








5. Iznenadjujuce uspjesan post


Iako jako fin kolac, socan i mocan kako ja volim da kazem, nisam se nadala tolikoj popularnosti.
Dugo vremena se drzi na drugoj poziciji po posjecenosti.







6. Post koji nije dobio zasluzenu paznju


Ili to meni samo tako djeluje...Mada, mislim da je zaista zasluzio vecu famu. Jako cesto pravljeno u mome domu na opste odusevljenje mojih ukucana, prijatelja, gostiju i slucajnih prolaznika :-)







7. Post kojim se najvise ponosim


E sada...
Da sam sta napisala u tome postu- nisam.
Da sam stavila recepte za ove kolace- nisam.
Da sam ih ja smislila -nisam.

Zasto ponosna???

Jer mi je mama, prije samo par godina govorila, da se ja svoga hljeba necu najesti a sada ne moze cekati da prodje Slava, rodjendan ili tako nesto pa da vidi sta sam sve pravila.
Na zalost, daleko je da sve to isproba i vidi uzivo, ali znam da je ponosna i ovako na daljinu :-)






I na kraju...
posto nisam pratila blogove u posljednje vrijeme ne znam ko je vec ucestvovao u igrici a ko ne, pa da se ne bih ponavljala ovako cemo:

Imenujem prvih pet osoba koje procitaju ovaj post a pri tom nisu ucestvovali u ovoj igrici. Neka ostave neki komentar (kao trag da su bili tu ;-) cisto da znam kome igrica ide dalje i na kojim blogovima da gledam i pratim...
Slobodna sam sljedecu sedmicu tako da cu imati vremena ;-)

Pizza sa lukom, vinom i gorgonzolom







Potrebno je:

Za tijesto ;

- 1,5 kasika suvog kvasca,
- 250 gr ostrog brasna,
- 75 gr palente,
- 1 kasika soli i
- 2 kasike maslinovog ulja.

Za posipanje :

- 2 kasike maslinovog ulja,
- 750 gr luka, tanko nasjecenog,
- 2 kasike secera,
- biber,
- 4 kasike crnog vina,
- 5-7 grancica svjezeg origana (ako imate) ili 1/2 kasike suvog,
- 175 gr gorgonzola sira.






Postupak :

- U malu posudu staviti kvasac i 4 kasike tople vode, izmjesati i ostaviti (oko 5 min) da se kvasac rastvori.
-Pomjesano brasno sa palentom i solju staviti na radnu povrsinu pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje naspite 150 ml tople vode, maslinovo ulje i kvasac.
- Zamjesite tijesto i izradjujte ga dok dobijete glatku kuglu a zatim prekrijte cistom kuhinjskom krpom i ostavite da se digne.

Zagrijati ulje u tavi pa dodati luk, secer, so i biber.
-Prziti luk na srednjoj temperaturi, uz cesto mijesanje, dok omekasa i postane braonkaste boje.
-Zatim dodati vino i prziti uz cesto mjesanje dok vino ne ispari. Kada ispari, luk prekriti folijom, staviti i poklopac pa ostaviti na vatri jos nekih desetak minuta uz cesto "treskanje" tave, odnosno posude, u kojoj przite luk.
- Kada je luk gotov, prohladite ga i dodajte origano.

- Zagrijati pecnicu na 230 stepeni.

- Dignuto tijesto podjeliti na dva dijela pa rasklagijati na predhodno nabrasnjenoj (palenta+brasno) radnoj povrsini.
-Rasklagijano tijesto prebaciti u kalup za pecenje pa ga posuti lukom i gorgonzolom.
-Ostaviti da odmara jos 15-tak minuta pa staviti da se pece.
- Peci dok tijesto postane zlatno zute boje (15-20min).

Posluziti uz casu crnog vina i uzivati :-)





Recept je iz "Cook step by step".

Wednesday, August 17, 2011

Karri Valley Resort









Pemberton je mali gradic juznije od Pertha udaljen cetiri sata voznje autom.


Dugo smo pominjali i Pemberton i Karri Valley Resort prije nego su se stvari poklopile i uskladile i prije nego je, napokon, pao neki konkretan dogovor za odlazak tamo.








Da bismo nase putavanje ucinili zanimljivijim uz put smo stajali i svracali u gradove koji su nam se nasli na putu (kratki pregled slika slijedi u nekom narednom postu :-), tako da se nase putovanje "razvuklo" u nedogled.




Osim zanimljivih destinacija, koje smo pronalazili po usputnim stanicama, uzivali smo i u prirodi koja nas je okruzivala tokom putovanja.






Naime, Zapadna Australija i nije bas bogata vegetacijom i zelenilom tako da sam u jednu ruku bila izenadjena, a u drugu odusevljena prizorom oko nas. Na toliku kolicinu vegetacije, ovdje, nisam navikla. I sto smo mi sve vise odmicali prema jugu, tako je vegetacija bivala sve ljepsa, gusca, bogatija i zelenija. To je bilo pravo osvjezenje i odmor za oci jer u to doba godine u Perth-u sve sto se moze nazvati biljkom bude zuto i sprzeno od silnih vrucina i jakog sunca.

Naredni talas odusevljenja nas je zapljusnuo kada smo stigli na nase odrediste - Karri Valley Resort.





Bili smo smjesteni u jako lijepe i simpaticne drvene kucice koje su se nalazile u sumi, nadomak jezera. Imali smo i lijepu drvenu verandu na koju su nam slijetali papagaji i ostale ptice u potrazi za hranom ili iz zabave.





Citavo odmaraliste je odisalo nekim mirom i opustajucom tisinom. Iako je svako mjesto bilo popunjeno, nije se cula nikakva buka niti graja. Tek ponekad... vjetar bi nanio par glasova koji bi se ubrzo izmjesali sa kricima zelenih papagaja i izgubili u daljini kroz sumu. Definitivno pravi izbor za odmor :-)






Tu smo proveli dva cijela dana i tri noci, i ako mene pitate nedostajao nam je jos jedan dan. No, to cemo nadoknaditi neki naredni put....




Tuesday, July 19, 2011

Mud cake







Meni, kao velikoj cokoholicarki, je ovo jedan od omiljenih kolaca a polako ali sigurno to postaje i mome malom sinu (za njega, naravno, verzija bez kave i alkohola).
Svojom jednostavnoscu, teksturom i bogatstvom ukusa osvaja srca, a bogme i stomake :-)

Ako hocete da otkrijete zasto se zove "mud" onda bih preporucila da ga ne drzite u frizideru, a ako hocete spuzvasto-cokoladno- pjenasti dozivljaj onda frizider dolazi u obzir ;-)


Uzivajte...






Potrebno je:

- 200 gr putera,
- 200 gr tamne cokolade,
- 1,5 casa smedjeg secera,
- 3/4 case vode,
- 4 kasike jake crne kafe (kuvane),
- 4 cepa Baileys-a,
- 1/2 case rogaca ili kakaa,
- 2 case brasna,
- dvoje jaja i
- 1 kasika sode bikarbone.

Za premaz:

- 1 casa slatke pavlake,
- 180 gr tamne cokolade i
- 2 kasike putera.

Za serviranje:

Umucena slatka pavlaka i jagode.



Mjera je casa od 2 dl.







Postupak:

-Zagrijati rernu na 160 stepeni.

- Puter, cokoladu, secer i vodu stavite u serpu i zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se sastojci ne otope i sjedine. Kada se sastojci otope, smaknite sa vatre i prohladite (dok masa dostigne sobnu temperaturu).

- U veliku zdjelu stavite brasno, kakao ili rogac i sodu bikarbonu pa dodajte predhodno spremljenu prohladjenu masu i sve dobro izmjesajte.

- U posebnoj posudi umutite jaja pa ih dodajte smjesi i umijesajte.
- Na kraju dodajte Baileys i kafu. Opet sve dobro promjesajte pa smjesu istresite u podmazan kalup za pecenje ( br 23) i staviti da se pece oko sat vremena.


Premaz:

- U serpi zagrijati slatku pavlaku do vrenja a zatim dodati cokoladu i puter. Mjesati dok se sve otopi i sjedini pa smaknuti sa vatre.
- Prohladiti da se malo stegne a zatim time premazati tortu.


Gotovu tortu izrezati na snite i posluziti sa umucenom slatkom pavlakom i li slagom i jagodama.


Monday, July 4, 2011

Havana


Mislim da svako ima neki recept, slani ili slatki, koji ga vraca u djetinstvo ili neki posebno drag period vremena u zivotu. Recept koji budi neku malo dublju emociju i nostalgiju za dragim ljudima, dragim trenutcima ili dragim mjestima.

U mome slucaju taj recept, koji objedinjuje i budi sve predhodno navedeno, je za Havana tortu.









Potrebno je:

Za masnu koru:

- 1 zumance,
- 130 gr brasna,
- 70 gr omeksalog putera,
- 1-2 kasike mlijeka,
- 3 kasike secera i
- 2 kasike dzema od sipka.


Za medju korice:

- 2 bjelanca,
- 80 gr ljesnjaka,
- 140 gr secera,
- 130 gr brasna i
- malo ruma.

Za bijelu masu :

-4 case (od 2 dl) mlijeka,
- 2 case (od 2 dl) slatke pavlake,
- 160 gr secera,
- 1 kasika cimeta i
- 2 kasike zelatina. (Prema uputstvu na kesici od zelatina, koji sam ja koristila, ide jedna kasika praha na 400 ml tecnosti. Ovo sam navela iz prostog razloga sto nije uvijek nuzno staviti dvije kasike zelatina za ovaj recept vec provjerite uputstvo i odnos praha i tecnosti u njemu i postupite po uputstvu)

Za posip:

- 100 gr secera.

Za dekoraciju:

- 400 gr slatke pavlake,
- 50-60 gr mljevenih ljesnjaka i
- visnje ( najbolje koristiti visnje iz domace visnjevace ali dobro ce posluziti i one iz kompota).






Postupak:


Prvo napravite bijelu masu:

Mlijeko i secer stavite u serpu i zagrijte do vrenja.
Kada provri, dodajte zelatin koji ste predhodno rastopili u malo tople vode, smanjite vatru i lagano mijesajte par minuta.
Nakon par minuta smaknite sa vatre, prohladite pa ostavite masu u frizider ili jos bolje u zamrzivac ali ne predugo ( provjeravajte cesto) dok se masa stisne i postane pihtijasta.

Dok cekate da masa postane cvrsta i pihtijasta bacite se na posao oko korica i ostalih stvarcica ali nemojte zaboraviti provjeravati bijelu masu ako je rashladjujete u zamrzivacu ;-)

Masna kora;
Lagano viljuskom izmutite zumance i mlijeko pa dodajte omeksali puter, secer i brasno.
Dobro izradite tijesto pa ga razvaljajte prema velicini kalupa.
Tako razvaljanu koru prebacite na podmazan kalup i pecite dok se kora lagano zazuti.
Pecenu koru prohladite pa premazite dzemom od sipka.


Dok se pece masna kora pripremite medjukorice.

Umutite bjelanca i secer u cvrsti snijeg.
Dodajte brasno, mljevene ljesnjake i mrvicu ruma pa to umjesajte drvenom kasikom.
Dobijenu masu podijelite na tri jednaka dijela.
Pripremite tri komada pek papira i na svaki stavite po jedan dio dobijene mase.
Masu rasporedite tako da formirate krugove manje za otprilike 1,5 centimetar od velicine kalupa u koji cete slagati tortu.
Svaku koru peci 10-ak min. (kore su gotove cim im se krajevi blago zazute)

Posip;

Rastopiti secer, dok je jos vruc izliti ga na podmazan pleh ili tanjir, sacekati par minuta dase prohladi pa samljeti.

Kada su kore i posip spremni vracamo se na bijelu masu, koja bi za to vrijeme trebala da se stegne.
Ako nije sacekajte da bude :-) a ako jeste:

Umutite slatku pavlaku.
Zatim umutite stegnutu masu i postepeno joj dodajite slaku pavlaku.
Kada se obje mase sjedine i dobijete finu kremu dodajte cimet pa mutite jos jedan minut da se fino umjesa u kremu.

E sada:

U kalup sa obrucem koji se moze skunuti redajte;
Prvo masnu koru, zatim stavite malo kreme (oko 1 cm u visinu), pa onda stavite malo posipa (pazite da ne posipate do ivica kalupa nego samo u srazmjeri sa povrsinom medjukorica), poslije posipa ide medjukorica.
Pa opet bijela masa- posip - korica...
Poslednji sloj treba da bude bijela masa.

Slozenu tortu ostavite u frizider (najbolje preko noci) da se formira i stegne.

Formiranu tortu oslobodite obuca od kalupa, prebacite na stalak, premazite umucenom slatkom pavlakom. Pospite sa malo mljevenih ljesnjaka ili jos bolje ako vam je ostalo posipa pomjesajte sa ljesnjacima pa pospite time.
Pomocu sprica za dekorisanje napravite "gnijezdasca" za visnje i u svako "gnijezdasce" stavite po visnju.

Nakon toga torta je spremna za posluzivanje :-)







Naviknuta na rajski ukus Havane iz Sarajevskih slasticarni, isprobala sam dosta recepata za Havanu i nijedan mi nije bio ono bas sasvim po mome sjecanju. Uvijek je nesto nedostajalo. Ovo je definitivno najslicnije sto sam uspijela iskombinovati.
Zvijezda vodilja mi je bio recept za Havanu od Cipelice.

Tuesday, June 28, 2011

Baklava sa kikirikijem i urmama




Dugo mi se ova ideja motala po glavi pa odlucih da je realizujem :-)
Fina i uspjesna kombinacija.





Potrebno je:

- 1 pakovanje tankih kora za baklavu,
- 240 gr mljevenog neslanog kikirikija,
- 100 gr psenicnog griza,
- 10-ak urmi i
- 1/2 solje (od 2 dl) smedjeg secera.


-Za zaljev:

- 450 gr smedjeg secera,
- 1,2 l vode i
- 3-4 kriske limuna.



-Plus:
- ulje za "prskanje" kora.







-Postupak:

- Vodu i secer sjedinite u serpu pa serpu stavite na vatru da prokljuca. Kada zaljev prokljuca smanjite vatru i kuvajte zaljev dok postane "slipav". (Meni zaljev postane takav nakon nekih 15-20 min, otprilike). Kada je zaljev "oslipavio" dodjte kriske limuna, kuvajte jos par minuta a zatim smaknite sa vatre i ostavite zaljev da se hladi.

Kada je zaljev gotov, mozete krenuti na slaganje baklave.

-Pomjesajte secer, griz, sitno nasjeckane urme i mljeveni kikriki.
- Nauljite kalup 20 x 3o pa poredajte par kora, zatim kore naprscite sa malo ulja pa pospite mjesavinom kikirija, secera, griza i urmi. (postupak "prskanja" kora uljem prije posipanja je OBAVEZAN)
- Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve sastojke.
- Kada je slaganje zavrseno, reckavim nozem baklavu izrezite na baklave i stavite da se pece na nekih 170 stepeni.
- Baklavu peci do zlatno zute boje.
- Kada je baklava pecena zaljevajte je, malo po malo, pripremljenim zaljevom. Nemojte odmah istresti sav zaljev jer se nekada ( mada jako rijetko) zna desiti da ga bude vise nego sto je potrebno pa baklava bude (za moj ukus) previse mokra. Najbolje je sipati malo, pa sacekati da upije, pa opet malo... i sve tako dok ne procjenite da je baklava dovoljno zaljevena.

- Gotovu baklavu ohladite prije posluzivanja.



Sunday, June 26, 2011

Salata od mrkve, kelerabe i rotkvica







Posljednji odlazak na pijacu zavrsio se kupovinom, uglavnom, korjenastog povrca.





Potrebno je:

- 1 korjen kelerabe,
- 1 manja mrkva,
- 4-5 malih rotkvica,
- 2 lista zelene salate,
- sok od pola limuna,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 2 kasike kisele pavlake,
- 1 mala kasika dijonskog senfa i
- so i biber.







Postupak:


- Oguliti korjen kelerabe i isjeci ga na stapice.
- Mrkvu narendati na krupno.
- Rotkvice isjeci na tanke listice ili stapice.
- Zelenu salatu isjeckati skroz na sitno.

-Svo povrce staviti u jednu posudu, posoliti, pobiberiti i izmjesati.
-U malu zdjelicu stavite sok od limuna, pavlaku, maslinovo ulje i dijonski senf, izmjesajte pa prelijte preko salate.



Thursday, June 23, 2011

Limun muffins by Superkemija







Ako mene pitate, ovo je definitivno najbolji recept za muffins. Probala sam ih mnogo i svaki mi se svidjeo na svoj nacin ali ovaj je definitivno isplivao na prvo mjesto.






Kada ih pravim, najcesce ne odstupam od recepta jer su mi najljepsi po orginalnom receptu, mada nije losa ni varijacija sa ubacenim borovnicama ili mljevenim bademima umjesto kokosa.






S obzirom da redovno dobijam svjez domaci limun od dragih prijatelja, ovi maffini u posljednje vrijeme jako cesto zamirisu nasom kucom.
Svi ih jako volimo i uvijek se trazi jedan vise.