Total Pageviews

Tuesday, November 2, 2010

DAN ZA PECIVA



Jako volim peciva!
Ima li sta ljepse od mirisa svjeze pecenog hljeba, kiflica, buhtli, strudli... Mmmmmm...
Tako bi rado svaki dan za svaki obrok spremala nesto "hljebasto", kada bi bilo zdravo i kada ne bi bilo kobno po moju, ionako kriticnu, kilazu.

Ali eto, moze se po nekad :-)
Danas je bio dan za peciva. Naravno nije sve pojedeno, veci dio je zavrsio zamrznut za dane kada ne bude ovoliko slobodnog vremena kao danas i kada ce itekako dobro doci podgrijano parce mirisnog peciva.



SVEDSKO PECIVO SA SAFRANOM (Lussekatt, Lussebullar)







Potrebno je:

- 2 solje (2dl) mlijeka,
- 150 ml slatke pavlake (za kuvanje),
- 1/2 solje mekog putera (za mazanje, sobne temperature),
- 1 gr safrana,
- 1/2 solje smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
- 5 solja (2dl) brasna (oko 1 kg)
- 2 kasike kvasca,
- 1 jaje i
- grozdjice.







Postupak:

- U elektricni mlin za kafu staviti so i safran i samljeti sto sitnije (ili usitniti na neki drugi nacin ako nemate elektricni mlin).
- Mlijeko nasuti u serpu i zagrijati ga ( ne previse) a zatim dodati safran i so. Promjesati i ostaviti par minuta da safran pusti boju.
- Kada je mlijeko dobilo lijepu zutu boju, dodati kvasac, slatku pavlaku i secer pa izmjesati da se masa ujednaci.
- Dodati veci dio brasna, zamjesiti tjesto a zatim malo po malo, naizmjenicno, dodavati brasno i puter mjeseci tjesto. Mjesiti tako dok dobijete glatku kuglu.
- Tjesto prekriti i ostaviti da naraste.

- Kada je masa tjesta udvostrucena, podjeliti ga na 30 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati na 10-ak cm duge prutice, stanglice, zmijice ili kako god ih zovete :-)
- Onda svaku stranu prutica zavrnuti unutra ali u kontra smjeru tako da se dobije nesto kao slovo s ( medju slikama je i postupak rada, tako da ce vam biti jasnije ako pojasnjenje tamo potrazite :-).
Zavrnuta peciva redati u pleh za pecenje u kuji ste prethodno stavili pek papir. Premazati peciva umucenim jajetom a zatim u svaki "svrtak" staviti po jednu suvu grozdjicu. Ostaviti da ponovo narastu pa staviti da se peku.
Peci na 160 stepeni uz stalno nadgledanje. Izvaditi dok peciva nisu pocela rumeniti da bi imala lijepu zutu boju.
Naravno, mozete ih ostaviti i da porumene ako vise volite tako :-)












HAMBURGER PECIVA









Potrebno je:

-1, 5 solja (2,5dl) mlijeka,
- 1/3 solje ulja,
- 1/4 solje smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika praska za pecivo,
- 2 kasike suvog kvasca,
- +/- 3 solje brasna,
- 1 jaje i
- susam.







Postupak:

- U dublju posudu staviti brasno, secer, kvasac, prasak za pecivo i so. Mlijeko zagrijati tek toliko da se umlaci pa mu dodati ulje. Postepeno sipati u posudu sa brasnom i mjesiti tjesto dok ne dobijete finu glatku kuglu.
- Tjesto prekriti i ostaviti na stranu da naraste.
- Kada naraste, podjeliti ga na 16 kuglica. Kuglice poredati u kalup za pecenje pa svaku kuglicu premazati umucenim jajetom i posuti susamom.
- Prekriti i ostaviti da stoji nekih 15-20 min pa sta viti da se pece na 180 stepeni.
-Peci dok fino porumeni.







RAVNI TROUGLASTI HLJEBCICI (nesto kao "Naan")








Porebno je:

- 2 kasike suvog kvasca,
- 2 kasike smedjeg secera,
- 2 solje (2 dl) brasna,
- jedna kasika soli,
- jedna kasika praska za pecivo,
- 2 kasike ulja,
- 4 kasike mlijeka,
- 6 kasika jogurta i
- 0,5 dl vrele vode.

-plus:
- sjeckani persun, bjeli luk, morska so, susam i crvena paprika (ili neki sasvim drugaciji zacini).







Postupak:


- U malu zdjelicu staviti kvasac, secer i vrelu vodu, izmjesati i staviti u stranu po mogucnosti na neko toplo mjesto.
- U dublju posudu staviti brasno, prasak za pecivo i so pa dobro izmjesati a zatim dodati mlijeko, jogurt i smjesu sa kvascem pa zamjesiti tjesto.
- Tjesto prekriti i ostaviti da naraste.
- Kada tjesto naraste dobro ga nauljite i na radnoj ploci prstima "rastjerajte" i formirajte krug. Neka tjesto bude nekih pola centimetra debljine. Pospite tjesto sjeckanim svjezim persunom ili drugim zacinskim travama, nasjeckanim bjelim lukom, susamom, morskom solju i crvenom paprikom (zacine i kolicinu mozete sami korigovati po vasem ukusu). Isjecite tjesto na cetiri djela a zatim svaki od ta cetiri djela presjecite na jos dva djela tako da dobijete 8 trouglova.
- Trouglove poredati na pleh za pecenje u koji je prethodno stavljen pek papir, prekriti i ostaviti nekih 20-ak min da narastu.
- Kada narastu staviti u rernu i peci na srednjoj temperaturi dok porumene.



8 comments:

  1. Odlično si ih napravila. Kod nas u gradu, koji nije preveliki, postoji lanac pekara, sve od istog vlasnika, ali maltene na svakom ćošku imaju pekaru..kad god dođeš u bilo koje doba od 5-24h, oni uvijek imaju vruća mirisna peciva i kruh..jedna od tih pekara je vrlo blizu mog stana, tako da i tijesta za picu, mlince, kolače, klipiće, 15-tak vrsta kruha..uvijek toplo ili vruće..tako da se meni baš često to i ne da sama raditi, osim kad baš imam volju mijesiti sama...Fantastična su ti, kao i slikice!

    ReplyDelete
  2. Ja jako volim peciva iako ih izbegavam u širokom krugu, ali ništa lepše nego kad kuća zamiriše na hleb. Ova hamburger peciva su me zagolicala sa smeđim šećerom. Bookmarkirano!

    ReplyDelete
  3. ja obožavam peciva i stalno bi nešto spremala samo da mi je vremena, ova tvoja sva odreda su odlična, teško bi se odlučila koje uzeti

    ReplyDelete
  4. Surac, hvala.
    Nado, hvala na pohvalama. Mozda ni ja ne bih mjesila tijesta kada bih imala u blizini neku dobru pekaru. Mada i iz ove sto mi i nije bas tako dobra, cesto izadjem punih kesa, ali ipak se zazelim pravog domaceg peciva :-) Ah, da, zaboravih napomenuti da ja uzivam mjeseci tjesta :-)
    Jelena, samo ti napravi :-) i uzivati ces :-)
    Ne brini zbog secera, na kraju ipak ispadnu samo malo sladunjavi, taman onoliko koliko treba :-)
    Hvala Nina :-)

    ReplyDelete
  5. Odlična i jako lijepa peciva. I ja ih jako volim i kako i ti kažeš divno je kada zamirišu. Sva mi se sviđaju a hljepčiće kao Naan ću prve isprobati !

    ReplyDelete
  6. Branka drago mi je da ti se svidjaju :-) Ovaj naan hljeb mozes praviti i u jednom komadu, recimo nesto kao focaciu ili ih mozes praviti okruglaste. Ja ih oblikujem u zavisnosti od raspolozenja i namjene ;-)

    ReplyDelete
  7. wowwwwwwwwwwwwwwwwww che meraviglia!!!!!!!!!!

    ReplyDelete