Jednostavan, a svecan i bogat recept. Mada, prije svega jaaaako ukusan :-)
Potrebno je:
- 750 gr mljevene junetine,
- 250 gr mljevene teletine,
- 175 grama spinata,
- 6 tankih kriski hljeba,
- 375 gr dimljene slanine isjecene na trake (ja sam koristila pancetu),
- 2 jaja,
- 1 glavica luka,
- 4 cena bijelog luka,
- par listica svjeze majcine dusice,
- par iglica svjezeg ruzmarina ( sitno nasjeckanih),
- 1 kasika Worcestershire sosa ( ja ga nisam stavljala jer ga nisam imala u trenutku pravljenja :-) i
- so i biber.
Postupak:
- Spinat potopiti u slanu kljucalu vodu, nakod dva minuta ga izvaditi i isprati u hladnoj vodi, pa ga dobro osjediti.
- Umutiti jaja.
- Odstraniti koru sa hljeba, sredinu staviti u multipraktik i "pulsirati" dok se dobiju fine mrvice.
- Zagrijati rernu na 180 stepeni.
- U velikoj i dubokoj posudi pomjesati mljeveno meso, nasjeckani spinat, luk, bijeli luk, majcinu dusicu, ruzmarin, so i biber, Worcestershire sauce i dobijene mrvice.
- Na kraju u tu masu umijesati i umucena jaja.
- Masu stavite u kalup dimenzija 23x13x7,5 cm , prekrijte slaninom i stavite da se pece.
- Peci oko 1-1/4 h.
- Ispecenu strucu prohladite, isjecite i posluzite.
- Ja nisam imala odgovarajuci kalup, pa sam strucu pekla u obicnom kalupu koji ni po cemu nije odgovarao :-)
Bio je sirok i plitak :-)
Masa je bila kompaktna i fino se oblikovala tako da sam ja rukama formirala strucu, prekrila je pancetom, i ispekla bez ikakvih problema. Ostala je u istom obliku u kakvom sam je i stavila da se pece.
- Ja sam pravila strucu od pola mjere.
Recept je iz " Cook step by step".