Total Pageviews

Sunday, February 27, 2011

Kozice- Gambori sa bijelim lukom (Garlic prawns)





Potrebno je:

- 1/2 kg kozica-gambora,
- 4 cena bijelog luka,
- 1 vezica persunovog lisca,
- 1 kasika mljevene crvene paprike,
- 1 kasika narendanog svjezeg korjena djumbira,
- sok od dvije limete,
- 0,5 dl bijelog vina,
- 0,5 dl maslinovog ulja i
- bijeli biber i so.





Postupak:
-Sve sastojke sjediniti u jednu posudu, dobro ih izmjesati, prekriti i ostaviti u frizider da odstoji par sati.
- Kada su Gambori-Kozice dovoljno odstajali, sve skupa istresti u dobro zagrijani vok.
- Prziti dok tecnost ispari.


Posluziti uz prilog po zelji ili jesti bez priloga (kao ja :-)



Tuesday, February 22, 2011

Fudge by Maslinka



Do unazad godinu i po, bila sam veliki ljubitelj onih jakih i konkretnih poslastica.
Voljela sam, da kada pojedem nesto slatko, da znam da sam zaista pojela nesto slatko. Doduse, u tome periodu sam vise pridavala znacaj slanim stvarima. Za slatkim sam rijetko osjecala potrebu, ali kada bih je osjetila, tada bi mi bilo podrebno nesto bas zestoko...


Kako vrijeme prolazi, ja sve vise osjecam potrebu za slatkim, a sve mi manje odgovaruje te konkretne poslastice. Sve vise pravim neke spuzvaste, kremaste, prozracne i "light" varijante kolaca...
Sve rijedje pravim one mocne i bogate torte, a i kada ih pravim uhvatim sebe kako smanjujem kolicinu putera, secera, ovoga ili onoga...
Ja... koja sam do juce mislila da ne postoji presladak kolac...Zar je to uopste moguce !?



Ovih dana me je bas uhvatila slatka manija. I osjetih potrebu bas za necim mocnim.
Odluka je pala na Maslinkin fudge ( koji sam vec ranije pravila).

I znate sta?

Smanjila sam kolicinu secera i putera :-)
Navika... valjda.

Ali da je bilo mocno... bilo je! I te kako :-)



Fudge sa brusnicama belom cokoladom




Stavila sam samo par kasika secera, i to smedjeg, da bih dobila ukus karamela.
Kondenzovano mlijeko koje koristim je jako slatko, tako da nema potrebe za secerom.
Jos kada se na to doda bijela cokolada koja je , takodje, jako slatka :-)
Kolicinu putera sam smanjila na 70 gr.











Fudge sa Baileys-em i bademima




I u ovoj varijanti sam smanjila puter na 70 gr, a secer nisam uopste dodavala jer je kondezovano mlijeko, kao sto sam napomenula, bilo dovoljno slatko.
Ali sam smjesu drzala na vatri malo duze i neprestano mijesala, da bi se dovoljno zgusnulo.








Monday, February 21, 2011

Prilog od mrkve - Grcki stil




I dok sam ja sa uzivanjem gustirala ovaj (meni) savrseni prilog, diveci se jednostavnosti i finoci ukusa, ON me je blijedo gledao i komentarisao:

- "Ha. Mrkva k'o mrkva."






Potrebno je:

- 700 gr mlade mrkve,
- 50 ml maslinovog ulja,
- 450 ml bijelog vina,
- 1 kasika meda,
- 2 grancice svjeze majcine dusice,
- 6 grancica svjezeg persunovog lisca,
- 1 lovorov list,
-2 cena mijelog luka,
- 1 kasika sjemena koriandera ( blago nagnjecenog) i
- so i biber.






Postupak:

- Mrkvu isjecite na stapice (ja nisam).
- Isjecenu mrkvu stavite u serpu, dodajte joj sve ostale sastojke i stavite na vatru.
- Kada provri, ostavite da se krcka na laganoj vatri nekih 20-ak minuta, odnosno dok mrkva omeksa.
- Omeksalu mrkvu izvadite iz tecnosti, stavite u posudu za serviranje, pa serpu sa tecnoscu vratite na vatru.
- Neka tecnost vri dok se upolovi, a kada se upolovi prelijte je preko mrkve i ostavite da se hladi.
- Kada se ohladi, dodatno je rashladiti u frizideru nekih 3-4 sata ili cak preko noci.
- Posluziti je posutu svezim persunovim listom.





Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".

Thursday, February 17, 2011

Mesna struca sa spinatom (Aunt Sally's meat loaf)



Jednostavan, a svecan i bogat recept. Mada, prije svega jaaaako ukusan :-)





Potrebno je:

- 750 gr mljevene junetine,
- 250 gr mljevene teletine,
- 175 grama spinata,
- 6 tankih kriski hljeba,
- 375 gr dimljene slanine isjecene na trake (ja sam koristila pancetu),
- 2 jaja,
- 1 glavica luka,
- 4 cena bijelog luka,
- par listica svjeze majcine dusice,
- par iglica svjezeg ruzmarina ( sitno nasjeckanih),
- 1 kasika Worcestershire sosa ( ja ga nisam stavljala jer ga nisam imala u trenutku pravljenja :-) i
- so i biber.







Postupak:

- Spinat potopiti u slanu kljucalu vodu, nakod dva minuta ga izvaditi i isprati u hladnoj vodi, pa ga dobro osjediti.
- Umutiti jaja.
- Odstraniti koru sa hljeba, sredinu staviti u multipraktik i "pulsirati" dok se dobiju fine mrvice.

- Zagrijati rernu na 180 stepeni.

- U velikoj i dubokoj posudi pomjesati mljeveno meso, nasjeckani spinat, luk, bijeli luk, majcinu dusicu, ruzmarin, so i biber, Worcestershire sauce i dobijene mrvice.
- Na kraju u tu masu umijesati i umucena jaja.

- Masu stavite u kalup dimenzija 23x13x7,5 cm , prekrijte slaninom i stavite da se pece.
- Peci oko 1-1/4 h.
- Ispecenu strucu prohladite, isjecite i posluzite.





- Ja nisam imala odgovarajuci kalup, pa sam strucu pekla u obicnom kalupu koji ni po cemu nije odgovarao :-)
Bio je sirok i plitak :-)
Masa je bila kompaktna i fino se oblikovala tako da sam ja rukama formirala strucu, prekrila je pancetom, i ispekla bez ikakvih problema. Ostala je u istom obliku u kakvom sam je i stavila da se pece.

- Ja sam pravila strucu od pola mjere.






Recept je iz " Cook step by step".

Tuesday, February 15, 2011

Ruske kape by gurman-xx


Sarmantni i neodoljivi kolacici :-)





Wednesday, February 9, 2011

Piletina sa cilijem - Chilli chicken stir-fry





Potrebno je:

- 1/3 solje indijskog orascica,
- malo ulja od kikirikija,
- 500 gr pilecih grudi isjecenih na tanke trake,
- 1 srednja glavica crnog luka,
- 1 manji cvijet brokolija,
- 1 srednja crvena paprika isjecena na trake,
- 1/2 solje svjezeg lisca bosioka i
- 1 crvena ljuta papricica sitno nasjeckana.


Ljuti soja sos- chilli soy sauce:

- 1/4 solje soja sosa,
- 2 kasike smedjeg secera,
- 2 cena bijelog luka,
- 3 cm dug komad korijena djumbira ( narendanog) i
- 1 crvena ljuta papricica sitno nasjeckana.






Postupak:
-Prvo napravite ljuti soja sos, tako sto cete sve sastojke dodati u jednu posudu, dobro izmjesati i staviti u stranu.

-Zagrijte vok ili tavu.
- Proprzite indijski orah oko 3 minuta, pa ga izvadite i stavite na stranu.
- Dodajte 2 kasike ulja, przite po 1/3 piletine oko 2 minuta, pa i piletinu izvadite u neku drugu posudu i stavite na stranu.
-Kada zavrsite sa piletinom dodajte jos dvije kasike ulja, zagrijte, dodajte luk i przite ga 1 minut.
Zatim dodajte brokoli a nakon jos jednog minuta dodajte i papriku. Sve dobro izmjesajte, vratite piletinu u vok i dodajte i ljuti soja sos.
- Przite jos minut-dva, dobro izmjesajte da se ukusi prozmu pa smaknite sa vatre.
- Na kraju dodajte i bosiok i indijski orah.



Posluzite uz kuvanu (jasmin) rizu.




Recept je iz magazina "Super food ideas".

Friday, February 4, 2011

Cokoladni rolat sa kardamomom



Cokoladni kolaci, skupa sa orasastim, su na vrhu ljestvice moga poimanja dobrog, konkretnog i mocnog deserta.

Ovih dana mi se jako jelo bas nesto cokoladno. Razmatrala sam recepte i gledala kako u tu pricu uklopiti i orahe , da bih dobila neku cokoladno-orasastu fantaziju .....mmmm :-)



Od velikog broja recepata, odluka je pala na cokoladni rolat od nase drage Mignonne ( iako je recept bez oraha). Ali nekako u tome receptu su mi "skripala" svjeza jaja u filu. Razmisljala sam sta uraditi po tome pitanju i kakve promjene napraviti kada me je Tamara "zagolicala" cokoladnim tartufima i ujedno podsjetila na jos jedan slican recept, koji sam jos poodavno zapazila na blogu Voce i povrce.
E onda sam bila u nedoumici sta praviti.
Posto se nikako nisam mogla odluciti za samo jedan, a tri bi mi bilo previse :-), procitala sam sva tri recepta, iskombinovala ih i napravila ubitacnu cokoladnu fantaziju.

Evo kako :



Potrebno je:


Za koru;

- 3 jaja,
- 3 kasike smedjeg secera,
- 2 kasike brasna,
- 2 kasike kakaoa,
- pola kasike ekstrata ruma i
- na vrh noza praska za pecivo.

za fil;

- 200 ml slatke pavlake za kuvanje,
- 2 prstohvata expreso kafe u granulama,
- 40 gr putera,
- 3 mahune kardamoma i
- 200 gr tamne cokolade.




Postupak:

Kora;

- U dubljoj posudi umutiti jaja sa tri kasike secera.
- Zatim dodati brasno i kakao, pa opet sve fino umutiti.
- Na kraju dodati ekstrat ruma i prasak za pecivo, i umijesati u masu.
- Kalup (20x30) obloziti papirom za pecenje, izliti masu pa ispeci koru.
- Pecenu koru, dok je jos topla, staviti na vlaznu krpu i umotati u rolat, pa ostaviti da se ohladi.

Fil;

- U serpu staviti slatku pavlaku pa dodati expreso kavu i nagnjecene mahune kardamoma.
- Staviti na tihu vatru da prokljuca.
- Kada prokljuca dodati puter i cokoladu iskidanu na kockice i mijesati da se sve otopi i fino sjedini.
- Kada dobijete kompaktnu masu, smaknite sa vatre i stavite da se prohladi.
- Prohladjen fila staviti u frizider na dodatno hladjenje.
- Kada se fil stisnuo, nafilovati koru sa 2/3 fila, umotati u rolat pa ga glazirati sa preostalom 1/3 fila.
- Po zelji mozete rolat posuti i kakaom.
- Rolat dobro rashladiti u frizideru, isjeci, pa posluziti.





Napomena:
- Ovo su mjere za jedan mali rolat. Ako zelite veci, uduplajte sastojke :-)

Wednesday, February 2, 2011

Bundevasta focacia


U ranoj fazi moga postojanja sa maslinama se uopste nisam susretala. Sa bundevom jesam, ali nisam je jela niti se interesovala za nju na bilo koji nacin.

U onoj, malo kasnijoj fazi, vidjala sam masline po policama u prodavnicama ali se nikada nisam zainteresovala za njih. Probala ih jesam, jednom. Nisu mi se svidjele.
Dok ih je dosta ljudi u mome okruzenju jelo i hvalilo ja sam bila totalno ravnodusna. Cak kada bi mi, ona jedna, dosla na sredini porucene pizze, stavila bih je na kaziprst i "puknula" palcem da odleti sto dalje :-)
A bundeva je malo bolje prosla. "Meso" bundeve nisam jela, pod izgovorom da ne volim bundevu, iako je realno, nisam probala ni u cemu osim u piti. Ali zato sam kospice obozavala.

Danas ( kada sam zrelija i pametnija (bar se nadam)) jedem i jedno i drugo, u velikim kolicinama :-)
I jaaaaaako volim i jedno i drugo.




Potrebno je:
- 1/2 solje (od 2 dl) pirea od bundeve,
- 1,5 solja (od 2 dl) brasna,
- 1/2 solja tople vode,
- 1 ravna kasika soli,
- 1/2 kasike suvog kvasca,
- 10 crnih maslina bez kospice (kalamata),
- o,5 dl maslinovog ulja i
- 1/2 kasike suvog ruzmarina.





Postupak:

- U dublju posudu stavite brasno, pire od bundeve, so i kvasac.
-Postepeno dodajuci toplu vodu, zamjesite tijesto i ostavite da se digne.
- Pomjesajte maslinovo ulje i ruzmazirn pa ostavite na stranu.
- Kada se tijesto diglo premjesite ga i prebacite u podmazan kalup pa ga "rastjerajte" po cjeloj duzini i sirini kalupa (potrudite se da tijesto svugdje bude iste debljine).
- Zatim tako "rastjerano" tijesto prelijte mjesavinom maslinovog ulja i ruzmarina, ravnomjerno rasporedite po povrsini pa tijesto "nabockajte" prstima.
- Na sve to rasporedite i masline pa ostavite da odstoji 15- ak minuta.
- Nakon 15-ak minuta stavite u rernu na 200 stepeni ( kasnije, mozete i malo smanjiti temp. pecenja) da se focacia ispece i fino porumeni.


- Ja sam joj bas dala da "dobro" porumeni :-) Tako da je bila krckava sa vana a mekana i spuzvasta unutra. Bas kako volim.





I dok sam sa uzivanjem jela ovu focaciu, sama se sebi nisam mogla nacuditi kako ranije ne otkrih svu ljepotu maslina i bundeve.