Kada biste me pitali da li volim baklavu ja bih vam odgovorila; "Da, ali samo kada je moja mama napravi". Ustvari ja sam bas, bas, bas veliki ljubitelj baklave ali samo njene :-) Sve ostale uglavnom necu niti pogledati. Jos kao mala znala sam se "zaletiti" za baklavom na raznim mjestima i uglavnom bih bila razocarana. Ili su bile presuve, ili tvrde... ili preslatke...i na kraju sam definitvno odustala. Izvan kuce nisam je jela.
Kasnije kada sam odrasla i pocela sama praviti mnoge slatke i slane "stvarcice" u baklavu se nisam mjesala. To je uvijek bio mamin dio posla.
Naravno da ja ne mislim da je neko "mudro slovo" napraviti baklavu sto se postupka tice, ali i te kako treba znati i umjeti napraviti je onakvom kakvu volim, onakvu kakvu pravi moja mama.
Vjerovtno je ja ne bih ni pokusavala praviti vec bi se fino "privalila" na maminu :-), sve dok je ona ziva i zdrava, ali s obzirom da mi je sada pola svijeta daleko morala sam sama zasukati rukave.
Sreca pa postoje telefoni i internet pa se mogu traziti detaljna uputstva :-)
DRAGA MOJA MAMA, MOZDA MI PITA NIJE JOS UVIJEK KAO TVOJA ALI BAKLAVA... :-)
Potrebno je:
- 1 pakovanje tankih kora za baklavu,
- 250 gr samljevenih oraha,
- 1oo gr prezle,
- 1/2 solje (2 dl) secera ( ja sam koristila smedji) i
- ulje
za zaljev
- 500 gr secera,
- 1,2 l vode,
- pola limete i
- 4 mahune kardamoma (mama to inace ne koristi ali ja volim :-)
Postupak:
- Prvo napraviti zaljev:
- u serpu staviti vodu i secer i staviti da prokljuca. Kada prokljuca kuvati nekih 15-20 min. Moja mama bi rekla dok se zaljev "uspinuje" a to znaci dok prestane biti vodenast a postane slipav.
Kada dobijete takav zaljev onda stavite pola limete isjecene na listove i mahune kardamoma i ostavite neka jos par minuta kljuca.
-Smaknite zaljev sa vatre i stavite na stranu da se hladi a vi se "bacite" na pravljenje baklave.
-Secer, prezlu i orahe pomjesati.
-Podmazite kalup 20x30 ili malcice veci. Poredajte par kora (onako otprilike), zatim kore premazite sa malo ulja pa pospite mjesavinom prezle, secera i oraha. (ovo premazivanje kora uljem prije stavljnja posipa je OBAVEZNO, u suprotnom taj sloj koji nije podmazan nece upiti zaljev i ostati ce suv.)
Postupak ponavljajte dok imate kora i mjesavine za posipanje.
- Naravno zadnji sloj treba biti sloj kora.
-Kada je sve fino "upakovano" u kalup, nozem (nekim bas ostrim) isjecite baklavu i napravite rombove tj. baklave :-)
- "razreze" pospite sa malo ulja i baklavu stavite da se pece.
- Kada Baklava fino porumeni, izvadite je iz rerne i postepeno zaljevajte. Tj. malo po malo, stavite maqlo zaljeva pa sacekate da upije pa sve tako dok ne potrosite zaljev.
Moze se desiti i da vam bude previse zaljeva, znaci nije pod moranjem da se sav zaljev utrosi, mislim da cete znati procjeniti koliko je dovoljno. Za one sto ne znaju procjeniti koliko je dovoljno zaljeva samo cu reci da je bolje da stave vise nego manje, u svakom slucaju :-)
Uzivajte :-)