Total Pageviews

Friday, December 31, 2010

Bueno



I neke torte budu aktuelne u odredjenom vremenskom periodu, bas kao i sve ostalo.





Ovaj recept sam, jos odavno, prepisala iz neke knjizice recepata za torte koje su napravljene za nezbrinutu djecu.
Ne sjecam se ko je autor recepta, niti kako se zvala ta knjizica, niti u cijoj organizaciji je sve to proteklo ali se sjecam da sam se "nakupila" predivnih recepata iz tog izdanja.

Od svih tih prepisanih recepata, prvi je bio isproban za Bueno tortu. Bila sam prazadovoljna. Fantastican ukus, ne ide puno sastojaka i relativno je laka za izradu a svima se dopadala.
Koliko sam samo puta napisala recept i proslijedila ga.... Ko je probao tortu, zelio je i recept.
Da sam ja bila jedina koja je imala ovaj recept, vjerovatno eufoija za ovim kolacam nebi dostigla toliki nivo ali recept je bio mnogima na dohvat ruke jer varijacije ovog recepta konstantno su objavljivane po kulinarskim casopisima i sl.
Euforia za Buenom dostigla je taj nivo...da su svi moji prijatelji, rodbina, komsije i poznanici pravili bas tu tortu za raznorazne prilike ( vecini od njih sam bas ja proslijedila taj recept).
Iskreno, iako je torta fantastica, meni je u tome periodu bilo muka od nje.
Pa pravi li iko ista drugo osim Bueno torte :-)
Ali prodje i to ludilo... Bueno je potisnula neka druga torta... ne sjecam se tacno koja... i nastade ista euforia i ista situacija sa tim drugim receptom.
Iz godine u godinu, epilog je isti samo je torta, za kojom nastane opsta pomama, drugacija, tako da je Bueno, ipak, nakon nekog perioda pao u zaborav.





Ja ga se jos uvijek rado sjetim :-) Napravim ga s vremena na vrijeme kada ga zazelim jer ga vise ne "vidjam" na drugim mjestima...



Potrebno je:

- 6 jaja,
- 150 gr sjeckanih oraha,
- 300 gr+ 6 kasika secera,
- 2 pudinga od vanile,
- 8 dl mlijeka,
- 12 kasika brasna,
- 200 gr eurokrema,
- 300 gr plazma keksa,
- 100 gr cokolade,
- 375 gr putera i
- 1 kasika ulja.

+ 2 kesice slaga ili nesto slicno za dekorisanje torte.



Postupak:

-za koru;
-Umutiti bjelanca sa 6 kasika secera, pa dodati 4 kasike brasna i kasiku ulja.
- Kalup za pecenje premazati sa malo ulja pa posuti sjeckanim orasima i preko njih izliti smjesu za koru.
-Koru peci jako kratko na 2oo stepeni, dok porumeni. (5-6min).
- Koru prohladiti, okrenuti je orasima prema gore i premazati eurokremom.


-za fil;
- Zumanca secer, 8 kasika brasna i puding skuvati sa mlijekom ( ja sve sastojke razmutim sa mlijekom i pazim da ne ostanu grudvice, onda sve to saspem u jednu serpu, stavim na blagu vatru i konstatno mijesam dok se masa zgusne).
- Kada masa dobije zeljenu gustinu smaknuti sa vatre i prohladiti pa dodati umuceni puter.
-Nakon toga masu podjeliti na dva dijela i u jedan dio dodati rastopljenu cokoladu.

Pripremljenu koru premazati zutim dijelom fila, zatim poredati plazma keks pa onda tamni dio fila.
- Nakon tamnog fila mozete staviti slag, umucenu slatku pavlaku ili je jednostavno bogato posuti mljevenim keksom i orasima.





- Ovaj put sam u receptu orahe zamjenila bademima i stavila sam 200 gr bijele cokolade u fil, tako da sam dobila "white bueno" :-) Mislim da mi je samo jos nedostajalo da koru premazem bijelim dijelom eurokrema pa da sve bude u tonu, ali eto nisam se toga sjetila dok sam pravila tortu.

Tuesday, December 28, 2010

Praznicna idila

Cudno je kako mi vrijeme izmice i klizi kroz prste u ove praznicne dane.
Moja organizacija je ravna nuli vec neko vrijeme a na izmaku ove godine ta nula je sve veca i veca.... Krenem na tristo strana i na kraju ne stignem niti na jednu. A praznici tek pocinju :-)

Jako sam zeljela svakoj od mojih dragih food blogerki, onako pojedinacno napisati cestitku na njihovom blogu ali ne stigoh, vec napisah jednu kolektivnu na mome blogu (sa sve proslogodisnjom slikom jelke od rafaelo kuglica).

Htjedoh i napisati nesto u praznicnom tonu ali...
Htjedoh i postaviti neke nove recepte, ni to ne stigoh.

Ali eto, nadjoh vremena da napravim par fotografija i podjelim ih sa vama u zelji da vam prenesem malo Pertovske praznicne idile u doceku Bozica i Nove godine na +42 (bilo juce).

SRECNA NOVA GODINA!!!




















Friday, December 24, 2010

Srecan Bozic...

svim ljudima dobre volje,



koji veceras proslavljaju Badnje Vece u iscekivanju najradosnijeg praznika.


Sunday, December 19, 2010

Zelengora

Ovo je bilo putovanje u carobni svijet netaknute prirode.
Na zalost, ne imadosmo dovoljno vremena da se posvetimo detaljnom "istrazivanju" Zelengore. Jedino uspjedosmo organizovati posjetu jezeru Donje Bare. Prosetasmo po okolini i nagledasmo se "tristo cuda".
Ljepota kakve nadaleko nema.

















Neki ljudi kazu:
- "Ako nisi posjetio prasumu Perucicu kao da nisi ni bio na Zelengori".


Mi smo propustili i prasumu Perucicu, i vodopad Skakavac, i Orlovacko jezero i jos mnogo toga ali na Zelengori smo ipak bili :-)
Ovo sto smo propustili, nadoknadit cemo neki naredni put, neki naredni dolazak i posjetu Foci.
I to OBAVEZNO.


Wednesday, December 15, 2010

Enoki gljive

"Alien" u mojoj kuhinji :-)

O ovim gljivama nisam znala nista, niti sam ih vidjala u piljarnicama koje obilazim. Vidjala sam ih u magazinima o hrani, uglavnom u bistrim japanskim supama. Izgledale su mi zanimljivo, ali to je bilo to, nisam se ozbiljno zainteresovala za njih... do sada.
Ne bih ni sada vjerovatno, da slucajno ne "naletih" na njih.
Hm. Ucinise mi zanimljive a i cijena mi je bila privlacna, dva pakovanja za 4$ ( inace nemama pojma kako se krece cijena ovim gljivama), a i odavno se nista cudno nije krckalo u mojoj kuhinji tako da su 'ladn "uletile" u moju korpu.
Kada sam dosla kuci, nastala je opsta atrakcija oko gljiva. Ja sam ih otpakovala, stavila na dasku i pomno proucavala, zatim mi se pridruzio muz (he-he) i na kraju i sin, koji se ustrucavao da se gljivama priblizi i nije smio da ih pipne , mislim da je ocekivao da ce ga ujesti za rukicu :-)
Ha-ha, ma "alien" u pravom smislu.





Ok. Gljive su bile tu, ali sta s njima. Nisam znala kako se spremaju, da li se predhodno kuvaju, kakve vrste jela se prave od njih...
Ali za svako moje kako i zasto postoji internet :-)
Ko zna i razumije Engleski, neke od osnovnih stvari o Enoki gljivama moze procitati ovdje.




Nakon obimne internet potrage za Enoki receptima, koja i nije bila nesto posebno plodonosna, evo kako sam ih ja utrosila.



Teryaki sos


Potrebno je:

- 120 ml soja sosa,
- 120 ml smedjeg secera,
- 2 kasike susamovog ulja,
- 2 kasike rizinog sirceta (mislim da ce dobro posluziti i neko drugo),
- 2 kasike gustina,
- 2 cm dug komadic svjezeg djumbira ili 1 kasika suvog mljevenog,
- 2 cena bjelog luka i
- 250 ml vode.






Postupak:
- U serpu stavite gustin i vodu pa dobro izmjesajte, da se gustin fino otopi u vodi.
- Dodajte na sitno izrendani djumbir i bijeli luk a zatim i sve ostale sastojke.
- Serpu stavite na vatru, na srednju temperaturu i uz stalno mjesanje krckajte dok sos dobije zeljenu gustinu (pozeljna gustina sosa je kao i kod svih drugih soseva, otprilike).
-Kada dobijete zeljenu gustinu, sos smaknite sa vatre i prohladite.

Mozete ga posluziti uz sve vrste mesa.






Telece rolnice sa Enoki gljivama u Teryaki sosu



Potrebno je:

-500 gr telece snicle,
- 300 gr Enoki gljiva,
- 1 cen bijelog luka,
- 50 ml mlijeka i
-teryaki sos (pola kolicine od predhodnog recepta).






Postupak:

- Snicle istucite cekicem i izrezite ih na trake.
- Trake staviti u posudu sa pomjesanim mlijekom i sitno isjeckanim bijelim lukom, prekriti celofanom i staviti u frizider da odstoji par sati.
- Kada je meso dovljno odstajalo, stavite u serpu vode, neka prokljuca.
-Kada voda prokljuca, smaknite serpu sa vatre pa onda u tu vodu potopite gljive 1-2 min.
- Izvadite gljive, ocjedite, odrezite visak na dnu tj. korijenje, pa ih rasporedite na gomilice jednakih velicina (broj gomilica zavisi od broja traka koje ste dobili od snicli).
- Na svaku mesnu traku, na jedan kraj staviti jednu gomilicu gljiva, urolati i zakaciti cackalicom.
- Kada su sve rolne gotove, zagrijte rostilj ili tavu i przite ih na srednjoj temperaturi, da ne pregore a da se fino ispeku iznutra.
- Pecene prelijte Teryaki sosom, posluzite i uzivajte.






Piletina i Enoki gljive sa povrcem u Teryaki sosu




Potrebno je:

- 300 gr Enoki gljiva,
- pola mrkve,
- 1 kom pilecih grudi,
- 1 solja na sitne cjetice nasjeckanog karfiola,
- 1 kasika susamovog ulja,
- Teryaki sos ( pola kolicine predhodnog recepta za Teryaki) i
- kuvana riza ili noodles za posluzivanje.





Postupak:

- U serpu staviti vodu da prokljuca.
-Kada voda prokljuca stavite karfiol i mrkvu i ostaviti da se povrce kuva 1-2 min.
- Nakon isteka potrebnog vremena za kuvanje, supljom kasikom izvadite povrce u posebnu zdjelu a u tu istu vodu stavite Enoki gljive i iskljucite platu.
- Neka gljive budu u vreloj vodi 1-2 min pa i njih izvadite, ocjedite od vode i ocistite od korijenja.
-U vok ili tavu stavite jednu kasiku susamovog ulja, zagrijte pa dodajte piletinu.
-Kada je piletina na pola gotova dodajte obareno povrce i przite dok meso bude gotovo.
- Kada je meso isprzeno dodajte Teryaki sos i dobro sve izmjesajte da se ukusi prozmu pa smaknite sa vatre.
- U tanjire sipajte kuvanu rizu ili noodles, preko toga sipajte spremljenu piletinu sa povrcem i posluzite.





Friday, December 10, 2010

Kukuruzne kocke sa bundevom







Potrebno je:

-2 dl mlijeka,
- 1 dl jogurta,
- 100 gr kukurznog griza,
- 150 gr bjelog brasna,
- 400 gr bundeve isjecene na kockice,
- 1 jaje,
- 1 kasika kisele pavlake,
- 1 kasika putera,
- pola kasike soli,
- pola kesice praska za pecivo i
- mrvica cimeta.


Za zaljev:

- 1 dl mlijeka i
-pola kasike putera.



Postupak:

-Sve sastojke, osim bundeve, sjediniti u jednu posudu i izmjesati.
- Kada dobijete jednolicnu masu, dodati bundevu i umjesati je u masu.
- Masu sipati u kalup za pecenje i peci na umjerenoj temperaturi dok porumeni.

-U toplom mlijeku otopiti puter i kada je masa pecena, zaliti je.
- Vratiti u rernu jos par minuta pa je izvaditi, prohladiti, isjeci na kocke i posluziti.

Savrsen obrok uz casu jogurta.




Pide i Gozleme - neodoljiva istocnjacka peciva



PIDE




Potrebno je:


Za tijesto:
- 3 solje brasna,
- 1 solja tople vode,
- 4 kasike maslinovog ulja,
-1 kasika smedjeg secera,
- 1/2 kasike morske soli i
- 1 kasika suvog kvasca.


Za fil:
- 200 gr mljevenog mesa,
- 1 paradaiz,
- 100 gr mocarela sira,
- 3 kasike pinjola,
- pola glavice crnog luka,
- 1 kasika sitno nasjeckanog persunovog lisca,
- 1/2 solje jogurta,
- 4 kasike kisele pavlake i
- so i biber.








Postupak:
- U dublju posudu staviti 1,5 solju brasna, kvasac, secer i so i vodom zamjesiti meckavo tijesto.
- Prekriti i ostaviti nekih 10-15 min da tijesto krene da se dize.
- Dodati kasiku maslinovog ulja i postepeno dodavati ostatak brasna i mjesiti tijesto dok dobijete glatku masu.
- Tijesto prekriti i ostaviti na stranu da naraste.

Fil:
- zagrijte tavu i na suvo proprzite pinjole.
- Izvadite pinjole iz tave, nauljite tevu i stavite luk da se przi.
-Kada je luk omeknuo, dodati bijeli luk i mljeveno meso i proprziti dok meso dobije braon boju.
- Dodati pinjole, persun, nasjeckani paradaiz (predhodno ga ocistite od sjemenki) i so i biber.
-Sve dobro izmjesati, prohladiti pa dodati mocarela sir isjecen na kocke ili narendan.


-Kada se tijesto diglo, podjeliti ga na cetiri kugle, razvaljati, nafilovati i umotati u pide.
-Postupak motanja mozete vidjeti na slikama postupka.

- Pide-e poredati u kalup i peci na srednjoj temperaturi dok porumeni.
- Kada porumeni izvaditi iz rerne, prohladiti, posuti sa mjesavinom cvrstog jogurta i kisele pavlake i sve to posuti krupno mljevenim biberom pa posluziti.







Gozleme








Potrebno je:
- 3 solje brasna,
- 2 kasike soli,
- 1 velika kasika kvasca,
- 1 kasika smedjeg secera,
- 1 cijela i 1/4 solje tople vode,
- 250 gr grilovanog patlidzana,
- 150 gr mladog spinata,
- 250 gr svjezeg sira (ricota),
- malo maslinovog ulja i
- so i biber.






Postupak:
- U dublju posudu pomjesajte so i brasno.
- Tolu vodu, kvasac i secer pomjesajte i ostavite na toplo mjesto 10-ak minuta da se digne.
- Postepeno dodajite brasnu i mjesite tijesto dok dobijete meku, glatku kuglu.
- Tijesto podjeliti na osam manjih kugli, prekriti i ostaviti da se dignu.
- Izmjesajte grilovani patlidzan isjecen na kockice, sir i spinat.

-Kada je tjesto udvostrucilo velicinu, na nabrasnjenoj povrsini, jednu po jednu kuglu razvaljati (potrudite se da dobijete cetvrtast oblik), nafilovati jednu stranu sa 1/8 fila, preklopiti i zamotati coskove.
- Zagrijati tavu na srednjoj temperaturi (neku koja ne lijepi), stranu koja ce se prva peci premazati uljem i tom stranom gozleme staviti na vrucu tavu.
-Peci par minuta, pa premazati uljem i drugu tj gornju stranu pa okrenuti gozleme da se ispeku i sa druge strane.

- Posluziti toplo.