I neke torte budu aktuelne u odredjenom vremenskom periodu, bas kao i sve ostalo.
Ovaj recept sam, jos odavno, prepisala iz neke knjizice recepata za torte koje su napravljene za nezbrinutu djecu.
Ne sjecam se ko je autor recepta, niti kako se zvala ta knjizica, niti u cijoj organizaciji je sve to proteklo ali se sjecam da sam se "nakupila" predivnih recepata iz tog izdanja.
Od svih tih prepisanih recepata, prvi je bio isproban za Bueno tortu. Bila sam prazadovoljna. Fantastican ukus, ne ide puno sastojaka i relativno je laka za izradu a svima se dopadala.
Koliko sam samo puta napisala recept i proslijedila ga.... Ko je probao tortu, zelio je i recept.
Da sam ja bila jedina koja je imala ovaj recept, vjerovatno eufoija za ovim kolacam nebi dostigla toliki nivo ali recept je bio mnogima na dohvat ruke jer varijacije ovog recepta konstantno su objavljivane po kulinarskim casopisima i sl.
Euforia za Buenom dostigla je taj nivo...da su svi moji prijatelji, rodbina, komsije i poznanici pravili bas tu tortu za raznorazne prilike ( vecini od njih sam bas ja proslijedila taj recept).
Iskreno, iako je torta fantastica, meni je u tome periodu bilo muka od nje.
Pa pravi li iko ista drugo osim Bueno torte :-)
Ali prodje i to ludilo... Bueno je potisnula neka druga torta... ne sjecam se tacno koja... i nastade ista euforia i ista situacija sa tim drugim receptom.
Iz godine u godinu, epilog je isti samo je torta, za kojom nastane opsta pomama, drugacija, tako da je Bueno, ipak, nakon nekog perioda pao u zaborav.
Ja ga se jos uvijek rado sjetim :-) Napravim ga s vremena na vrijeme kada ga zazelim jer ga vise ne "vidjam" na drugim mjestima...
Potrebno je:
- 6 jaja,
- 150 gr sjeckanih oraha,
- 300 gr+ 6 kasika secera,
- 2 pudinga od vanile,
- 8 dl mlijeka,
- 12 kasika brasna,
- 200 gr eurokrema,
- 300 gr plazma keksa,
- 100 gr cokolade,
- 375 gr putera i
- 1 kasika ulja.
+ 2 kesice slaga ili nesto slicno za dekorisanje torte.
Postupak:
-za koru;
-Umutiti bjelanca sa 6 kasika secera, pa dodati 4 kasike brasna i kasiku ulja.
- Kalup za pecenje premazati sa malo ulja pa posuti sjeckanim orasima i preko njih izliti smjesu za koru.
-Koru peci jako kratko na 2oo stepeni, dok porumeni. (5-6min).
- Koru prohladiti, okrenuti je orasima prema gore i premazati eurokremom.
-za fil;
- Zumanca secer, 8 kasika brasna i puding skuvati sa mlijekom ( ja sve sastojke razmutim sa mlijekom i pazim da ne ostanu grudvice, onda sve to saspem u jednu serpu, stavim na blagu vatru i konstatno mijesam dok se masa zgusne).
- Kada masa dobije zeljenu gustinu smaknuti sa vatre i prohladiti pa dodati umuceni puter.
-Nakon toga masu podjeliti na dva dijela i u jedan dio dodati rastopljenu cokoladu.
Pripremljenu koru premazati zutim dijelom fila, zatim poredati plazma keks pa onda tamni dio fila.
- Nakon tamnog fila mozete staviti slag, umucenu slatku pavlaku ili je jednostavno bogato posuti mljevenim keksom i orasima.
- Ovaj put sam u receptu orahe zamjenila bademima i stavila sam 200 gr bijele cokolade u fil, tako da sam dobila "white bueno" :-) Mislim da mi je samo jos nedostajalo da koru premazem bijelim dijelom eurokrema pa da sve bude u tonu, ali eto nisam se toga sjetila dok sam pravila tortu.