Total Pageviews

Wednesday, April 27, 2011

Kuvana jaja i dekoracije



Mislim da postoji dosta ljudi (citaj: zena :-) koji imaju problem kako potrositi jaja poslije Vaskrsa.
Kuvana jaja su dobro dosla u dosta recepata i u sustini ih je jako lako iskoristiti ali, sto se vecine tice, problem lezi u ideji i inspiraciji.





Meni nije ostalo mnogo jaja jer ih nisam mnogo ni obojila, pa tako da mi nisu bili potrebni recepti sa jajima niti ideje kako ih utrositi ali zato sam se potrudila da nadjem zanimljiv i dekorativan nacin posluzivanja jaja.
Htjela sam da jedenje Vaskrsnjih jaja podignem na visi nivo i da se to ne svede samo na: slupaj jaje, oguli ga i pojedi :-)






Za dorucak smo imali ove preslatke jezice posluzene na prepecenom hljebu sa listom salate i suvim mesom.
Za iglice i nos sam upotrijebila vlasac a za oci crvenu papriku. Pravljenje jezica kratko traje i sve ide glatko i brzo :-)

Dakle, za dva jezica vam je potrebno:

-Jedno kuvano jaje,
- vlasac i
-cetiri sitna komadica svjeze crvene paprike ili paradaiza.

Prvo pripremite oci, iglice i nos a zatim "uzrovite" zumance u obje polovine jajeta (lakse je stavljati iglice).
Zabodite iglice, stavite jezicima oci i nos i posluzite ih po vasoj zelji.








Gljive su nam bile dekoracija i nesto izmedju priloga i salate za rucak :-)





Za tri gljive potrebno vam je :

- Troje kuvanih jaja,
- tri manja paradaiza,
- pavlaka i
- jedna cakalica.

- Paradaizu odrezite gornji dio, gdje je peteljka, nesto manje od polovine i ocistite od sjemena tako da izgleda kao kapica.
- na oguljeno kuvano jaje stavite ocisceni dio (kapicu:-) od paradaiza i uz pomoc cackalice na kapicu nanesite tackice od pavlake. To je to :-)
Posluzite kao prilog ili salatu .





Iskreno se nadam da ce vam ove ideje biti od koristi ili da ce barem podstaknuti vasu licnu mastu i kreativnost.

Ideje sam pronasla na internetu.

Saturday, April 23, 2011

Vaskrsnji zeka




U mome dijetinjstvu Vaskrs se nije "vezao" za zeca, niti zec za Vaskrs. Za mene, sinonim toga velikog praznika bila su obojena kokosija jaja, kolac i svecani rucak.
Danas evo, cijeli dan pecem male hljebaste zeke, dekorisem, pakujem i pripremam ih za sutrasnji praznik, Vaskrs. Nazovite to trendom, pomodarstvom ili necim trecim, ali ja eto, izadjoh iz okvira tradicije (sto rijetko radim kada su praznici u pitanju) i priklonih se postojecem trendu :-)
Da sam uzivala - jesam, da sam zadovoljna -jesam ali mislim da moze i bolje, da je moj mali sincic odusevljen- jeste, a sta misle ostali i da li su zadovoljni - vidjeti cemo :-)







Potrebno je:

- 5,5 solja brasna,
- 1 jaje,
- 1 solja toplog mlijeka,
- 1 solja tople vode,
- 2 kasike suvog kvasca,
- 1 kasika soli i
- 2 kasike ulja.


-Plus;
- Ukrasne kutije, ukrasne trake, krep papir, susam, bjelance, klincici, mm bombone i sl.





Postupak:

- U dublju posudu staviti brasno i so.
- U posebnu posudu dodati vodu, mlijeko, secer, kvasac, ulje i umuceno jaje.
- Sve dobro izmjesati, pa malo po malo dodavati brasnu i mijesiti tijesto.
-Tijesto mijesiti dok ne dobijete glatku kuglu, zatim ga prekriti i ostaviti da naraste.

- Kada je tijesto naraslo pripremite pleh za pecenje, oblozite ga papirom za pecenje i stavite na dohvat ruke.
- Pravite zeke tako sto cete:
- napraviti najvecu kuglu koja ce biti tijelo,
-zatim napravite otprilike duplo manju kuglu koju cete koristiti da napravite glavu,
-zatim jednu sasvim malu koja ce da bude rep,
- i na kraju napravite usi.

-Ponavljajte postupak dok imate tijesta ali ne zaboravite da na samom pocetku odvojite jedan mali komad tijesta koji cete koristiti za oci, nos i ostalo :-)
- Ja sam za oci koristila, uglavnom, klincice, brkove sam pravila od tijesta u koje sam dodala kakao a nekima sam ih samo usjekla nozem.
- Slatkoj varijanti zeka sam stavljala dugmice od mm bombona a slane sam premazivala bjelancom i posipala susamom.
- Dekorisite vase zeceve onako kako se vama svidja i prema raspolozivim sredstvima :-)




Pravila sam tri vrste zeceva:
- Male koje sam napravila i u slatkoj i u slanoj varijanti.
Slani su bili obicni bez ikakvog punjenja a slatki su imali cokoladno jaje u tijelu i glavi + dugmice od mm bombona.

I velike slane zeke sa obojenim jajetom:
- Vec dekorisanim zekama sam u tijelo utisnula jaje i tako ih ispekla.


Zecevima sam vezala masne, pakovala sam ih u korpice i ukrasne kutije, na dno korpica i kutija stavljala sam krep papir da to sve sto ljepse izgleda. na kutije sam stavljala masne a korpice sam pakovala u providni celofan papir pa onda masna.

-Pogledajte slike i na njima neka moja rijesenja :-) a onda pustite svojoj masti na volju pa pravite, dekorisite i pakujte Veskrsnje zeke prema vastitim zeljama, prohtjevima i idejama.








Orginalni recept, od kojeg je i potekla ova ideja, mozete pronaci ovdje .


I jos nesto za kraj...

Moj mali, trogodisnji sincic mi je donio Vaskrsnju cestitku i korpicu sa cokoladnim jajima koju je sam napravio u vrticu. Uljepsao mi je dan, i sutrasnji praznik, izmamio veeeeliki osmijeh i pregrst najdubljih emocija. Oni koji imaju djecu znaju o cemu pricam :-)


Hristos Vaskrse i sve najbolje svim ljudima dobre volje koji sutra slave Vaskrs-Uskrs.


Monday, April 18, 2011

Salata sa dimljenim lososom i kuvanim jajima



Ko voli ovakve vrste salata sigurno ce uzivati.
Ja sam salatu posluzila sa prepecenim hljebom i to nam je bio glavni obrok.




Potrebno je:

- 2 jaja,
- 100 gr mladog spinata,
- 100 gr mini paradaizica,
- pola krastavca,
- pola avokada,
- 2 kom mladog luka,
- 175 gr dimljenog lososa,
- 1 kasika maslinovog ulja,
- 1 kasika limunovog soka,
- pola kasike dijon senfa i
- 2 kasike kapara.





Postupak:

-Skuvati jaja.
- U malu posudicu pomjesati sok od limuna, dijonski senf i maslinovo ulje i dobro izmjesati.
- U posudu za salatu staviti mladi spinat, mini paradaizice, isjeceni mladi luk, krastavac, avokado
i dimljeni losos.
- Preliti mjesavinom maslinovog ulja, senfa i soka od limuna pa sve dobro izmjesati.
- Odozgo narezati kuvana jaja i posuti kaparima.





Recept je iz magazina GoodFood.

Wednesday, April 6, 2011

Krem supa od brokolija






Potrebno je:

- Jedan cvijet brokolija,
- pola male glavice crnog luka,
- 1 cen bijelog luka,
- jedna kasika brasna,
- jedna kasika mljevenog oljustenog badema,
- 4 dl mlijeka,
- 1 kasika nasjeckanog persunovog lisca,
- 2 kasike maslinovog ulja i
- so i biber.

-Plus;
- Listici badema za posluzivanje.






Postupak:

- U serpu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckan crni luk.
- Luk prziti dok pocne dobijati smedjkastu boju, zatim dodati i nasjeckani bijeli luk.
-Par puta promjesati pa dodati nasjeckan brokoli.
-Dodati i brasno i mljeveni badem pa sve zaliti mlijekom.
- Kada mlijeko pocne da vri dodajte persun, so i biber.
- Kuvajte do zeljene gustine.
- Kada dobijete zeljenu gustinu, smaknite sa vatre i supu izmiksajte u blenderu ili stapnim mikserom.
- Sipajte u tanjire za posluzivanje pa pospite listicima badema (mozete ostaviti i par sitnih cvjetica brokolija pa i njih iskoristiti za dekoraciju).




Friday, April 1, 2011

Oreo kuglice








Potrebno je:

- 1 pakovanje od 450 gr oreo keksa,
- 1 pakovanje krem sira od 250 gr,
- malo ruma ili ekstrata vanile i
- jedna cokolada (bijela, mlijecna ili za kuvanje, po vasem izboru).





Postupak:

- Samljeti oreo keks i staviti ga u dublju posudu.
- Zatim mu dodati krem sir i malo ruma (ili ekstrata vanile).
- Sve dobro izmjesati da se sastojci sjedine.
- Od dobijene mase praviti kuglice.


-Cokoladu otopiti na pari (mozete joj dodati i dvije kasike ulja), pa njome preliti kuglice.



- Na vama je izbor hocete li kuglice u cijelosti prekriti cokoladom ili ovako, djelimicno kao ja.
- Vec sam imala neku drugu vrstu cokoladiranih kuglica pa sam htjela da ove malo drugacije izgledaju :-)




Kada kupim Oreo keks sa bijelim filom, dodam ekstrat vanile i prelivam kuglice bijelom cokoladom; kada koristim Oreo keks sa tamnim filom, dodam rum i prelivam kuglice tamnom cokoladom.

Poluintegralna Focaccia sa mini paradaizicima







Potrebno je:

-Za tijesto;
- 150 gr integralnog brasna,
- 150 gr bijelog brasna,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 1 mala kasika suvog kvasca,
- 1 mala kasika smedjeg secera,
- dva prstohvata soli i
- 2 dl tole vode.

-Za preko tijesta
- 0,5 dl maslinovog ulja,
- 10-ak mini paradaizica,
- svjeza majcina dusica (timjan) i
- malo krupne morske soli.






Postupak:

-U dublju posudu staviti obje vrste brasna i so.
- U toplu vodu dodati kvasac, secer i maslinovo ulje pa time zamjesiti tijesto.
- Tijesto prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti da malo odmori na tolpm mjestu.
- Upaliti rernu na 180 stepeni.

-Nakon 15-ak min, tijesto premjestiti u kalup za pecenje, rasporediti ga u kalup, preliti sa 0,5 dl maslinovog ulja pa "nabockati " prstima.
- Paradaizice presjeci na pola, pa ih rasporediti po tijestu, a zatim izmedju paradaizica poredati grancice majcine dusice (timjana) i posuti morskom solju.

-Opet prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odmara dok se tijesto pocne dizati.
- Zatim ga staviti u rernu i peci dok blago porumeni.