Total Pageviews

Friday, December 10, 2010

Pide i Gozleme - neodoljiva istocnjacka peciva



PIDE




Potrebno je:


Za tijesto:
- 3 solje brasna,
- 1 solja tople vode,
- 4 kasike maslinovog ulja,
-1 kasika smedjeg secera,
- 1/2 kasike morske soli i
- 1 kasika suvog kvasca.


Za fil:
- 200 gr mljevenog mesa,
- 1 paradaiz,
- 100 gr mocarela sira,
- 3 kasike pinjola,
- pola glavice crnog luka,
- 1 kasika sitno nasjeckanog persunovog lisca,
- 1/2 solje jogurta,
- 4 kasike kisele pavlake i
- so i biber.








Postupak:
- U dublju posudu staviti 1,5 solju brasna, kvasac, secer i so i vodom zamjesiti meckavo tijesto.
- Prekriti i ostaviti nekih 10-15 min da tijesto krene da se dize.
- Dodati kasiku maslinovog ulja i postepeno dodavati ostatak brasna i mjesiti tijesto dok dobijete glatku masu.
- Tijesto prekriti i ostaviti na stranu da naraste.

Fil:
- zagrijte tavu i na suvo proprzite pinjole.
- Izvadite pinjole iz tave, nauljite tevu i stavite luk da se przi.
-Kada je luk omeknuo, dodati bijeli luk i mljeveno meso i proprziti dok meso dobije braon boju.
- Dodati pinjole, persun, nasjeckani paradaiz (predhodno ga ocistite od sjemenki) i so i biber.
-Sve dobro izmjesati, prohladiti pa dodati mocarela sir isjecen na kocke ili narendan.


-Kada se tijesto diglo, podjeliti ga na cetiri kugle, razvaljati, nafilovati i umotati u pide.
-Postupak motanja mozete vidjeti na slikama postupka.

- Pide-e poredati u kalup i peci na srednjoj temperaturi dok porumeni.
- Kada porumeni izvaditi iz rerne, prohladiti, posuti sa mjesavinom cvrstog jogurta i kisele pavlake i sve to posuti krupno mljevenim biberom pa posluziti.







Gozleme








Potrebno je:
- 3 solje brasna,
- 2 kasike soli,
- 1 velika kasika kvasca,
- 1 kasika smedjeg secera,
- 1 cijela i 1/4 solje tople vode,
- 250 gr grilovanog patlidzana,
- 150 gr mladog spinata,
- 250 gr svjezeg sira (ricota),
- malo maslinovog ulja i
- so i biber.






Postupak:
- U dublju posudu pomjesajte so i brasno.
- Tolu vodu, kvasac i secer pomjesajte i ostavite na toplo mjesto 10-ak minuta da se digne.
- Postepeno dodajite brasnu i mjesite tijesto dok dobijete meku, glatku kuglu.
- Tijesto podjeliti na osam manjih kugli, prekriti i ostaviti da se dignu.
- Izmjesajte grilovani patlidzan isjecen na kockice, sir i spinat.

-Kada je tjesto udvostrucilo velicinu, na nabrasnjenoj povrsini, jednu po jednu kuglu razvaljati (potrudite se da dobijete cetvrtast oblik), nafilovati jednu stranu sa 1/8 fila, preklopiti i zamotati coskove.
- Zagrijati tavu na srednjoj temperaturi (neku koja ne lijepi), stranu koja ce se prva peci premazati uljem i tom stranom gozleme staviti na vrucu tavu.
-Peci par minuta, pa premazati uljem i drugu tj gornju stranu pa okrenuti gozleme da se ispeku i sa druge strane.

- Posluziti toplo.


3 comments:

  1. odličan izbor recepeta , a Gozleme i ja bilježim, baš mi se posebno sviđa.
    Sve super izgleda i vjerujem da ste baš uživali !

    ReplyDelete
  2. Sanja,ovo je odlicno ja ih do sada nisam pravila jer ih dobijem napravljene,ali cu se morati potruditi !!!

    ReplyDelete