Total Pageviews

Tuesday, June 28, 2011

Baklava sa kikirikijem i urmama




Dugo mi se ova ideja motala po glavi pa odlucih da je realizujem :-)
Fina i uspjesna kombinacija.





Potrebno je:

- 1 pakovanje tankih kora za baklavu,
- 240 gr mljevenog neslanog kikirikija,
- 100 gr psenicnog griza,
- 10-ak urmi i
- 1/2 solje (od 2 dl) smedjeg secera.


-Za zaljev:

- 450 gr smedjeg secera,
- 1,2 l vode i
- 3-4 kriske limuna.



-Plus:
- ulje za "prskanje" kora.







-Postupak:

- Vodu i secer sjedinite u serpu pa serpu stavite na vatru da prokljuca. Kada zaljev prokljuca smanjite vatru i kuvajte zaljev dok postane "slipav". (Meni zaljev postane takav nakon nekih 15-20 min, otprilike). Kada je zaljev "oslipavio" dodjte kriske limuna, kuvajte jos par minuta a zatim smaknite sa vatre i ostavite zaljev da se hladi.

Kada je zaljev gotov, mozete krenuti na slaganje baklave.

-Pomjesajte secer, griz, sitno nasjeckane urme i mljeveni kikriki.
- Nauljite kalup 20 x 3o pa poredajte par kora, zatim kore naprscite sa malo ulja pa pospite mjesavinom kikirija, secera, griza i urmi. (postupak "prskanja" kora uljem prije posipanja je OBAVEZAN)
- Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve sastojke.
- Kada je slaganje zavrseno, reckavim nozem baklavu izrezite na baklave i stavite da se pece na nekih 170 stepeni.
- Baklavu peci do zlatno zute boje.
- Kada je baklava pecena zaljevajte je, malo po malo, pripremljenim zaljevom. Nemojte odmah istresti sav zaljev jer se nekada ( mada jako rijetko) zna desiti da ga bude vise nego sto je potrebno pa baklava bude (za moj ukus) previse mokra. Najbolje je sipati malo, pa sacekati da upije, pa opet malo... i sve tako dok ne procjenite da je baklava dovoljno zaljevena.

- Gotovu baklavu ohladite prije posluzivanja.



Sunday, June 26, 2011

Salata od mrkve, kelerabe i rotkvica







Posljednji odlazak na pijacu zavrsio se kupovinom, uglavnom, korjenastog povrca.





Potrebno je:

- 1 korjen kelerabe,
- 1 manja mrkva,
- 4-5 malih rotkvica,
- 2 lista zelene salate,
- sok od pola limuna,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 2 kasike kisele pavlake,
- 1 mala kasika dijonskog senfa i
- so i biber.







Postupak:


- Oguliti korjen kelerabe i isjeci ga na stapice.
- Mrkvu narendati na krupno.
- Rotkvice isjeci na tanke listice ili stapice.
- Zelenu salatu isjeckati skroz na sitno.

-Svo povrce staviti u jednu posudu, posoliti, pobiberiti i izmjesati.
-U malu zdjelicu stavite sok od limuna, pavlaku, maslinovo ulje i dijonski senf, izmjesajte pa prelijte preko salate.



Thursday, June 23, 2011

Limun muffins by Superkemija







Ako mene pitate, ovo je definitivno najbolji recept za muffins. Probala sam ih mnogo i svaki mi se svidjeo na svoj nacin ali ovaj je definitivno isplivao na prvo mjesto.






Kada ih pravim, najcesce ne odstupam od recepta jer su mi najljepsi po orginalnom receptu, mada nije losa ni varijacija sa ubacenim borovnicama ili mljevenim bademima umjesto kokosa.






S obzirom da redovno dobijam svjez domaci limun od dragih prijatelja, ovi maffini u posljednje vrijeme jako cesto zamirisu nasom kucom.
Svi ih jako volimo i uvijek se trazi jedan vise.



Tuesday, June 21, 2011

Kroasan kraba sendvic










Evo jos jedne fine i jednostavne dekorativne ideje za djecu.

- Treba vam:
-jedan veliki kroasan,
-malo povrca,
-neko suvo meso ili nesto slicno,
-kuvano jaje i
- malo vremena i strpljenja.

- Uz sve to sto vam je potrebno, ako ste jos kreativni i ne nedostaje vam maste... Djecijoj sreci nikad kraja.





- E pa da krenemo... :-)
- Sto se sastojaka tice koristila sam ono sto sam imala u kuci.
- Oci sam napravila od kuvanog jajeta, uzduz isjecenog, i crnih maslina.
- Unutra je curetina, krem sir i paradaiz.
- Krastavci su posluzili kao "kljesta".

Mogucnosti i varijante su neogranicene samo se naoruzajte inspiracijom i otvorite frizider...


- Sendvic mozete napraviti i u slatkoj varijanti sa eurokremom, nutelom ili dzemom a za dekoraciju kroasana u krabu, u tome slucaju, mozete koristiti nasjeceno voce.

Wednesday, June 15, 2011

Crni (Ferero :-) cupavci






Ako neko misli da sam od pocetka pravljenja kolaca imala ideju imitacije poznatih Ferero kuglicu, krivo misli :-)

Na veceri sam imala par jako dragih ljudi oko kojih se uvijek potrudim kada za njih spremam neku klopu jer oni zaista uzivaju u finoj hrani i znaju da cjene trud :-)

S obzirom da je vecera trazila mnogo truda i ulaganja ja se odlucih za neki jednostavni i brzi desert jer jednostavno nisam mogla da stignem na sve strane i svemu se jednako posvetim. Odluka je pala na jednostavni biskvitni kolac od rogaca.

Medjutim, kada je sve bilo gotovo ja nekako nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom. Nekada jednostavno ne znam jesam li previse samokriticna u kuvanju i odabiru recepata ili sama od sebe trazim bolje i koplikovanije ili nesto trece.... Tek ja kolacem nisam bila nikako zadovoljna, niti po izgledu niti po ukusu. I iako sam i sama htjela nesto takvo, kolac mi je, jednostavno, bio previse jednostavan.

E onda sam dosla na ideju da ga obogatim nekim cokoladnim prelivom... preliv me je podsjetio na cupavce... onda sam pomislila: Hm, zasto ne!?... Mogla bih ovo ovako a ono onako... i tako ... evo recepta:-)

Kada sam zavrsila moje cupavce, izgledom su me podsjetili na Ferero kuglice, samo sto su cupavci cetvrtasti :-)... a sto se ukusa tice.... tu nema nikakve slicnosti... I vjerujte mi... cupavci su bolji ;-)






Potrebno je:

Za biskvit;

- 3 jaja,
- 1/2 smedjeg secera,
- 160 gr dzema od visanja,
- 1 solja sojinog mlijeka (moze i bilo koje drugo),
- 2 solje brasna,
- 1 solja mljevenog rogaca,
- 3 kasike svijetlog maslinovog ulja,
- narendana korica od pola limuna,
- sok od pola limuna i
- 1 mala kasika sode bikarbone.



- Za cokoladni sos;

- 80 gr putera,
- 200 gr tamne cokolade i
- 120-150 ml sojinog mlijeka.




- Za dekoraciju tj. za "valjanje";

- 200 gr badema,
- 55 gr smedjeg secera i
- 1 kasika cimeta.







Postupak:

- Elektricnim mikserom pjenasto umutite zumanca i secer pa toj masi dodajte mlijeko, brasno u koje ste predhodno umjesali sodu bikarbonu, rogac, ulje, dzem i koricu i sok od limuna.

- Na kraju dodajte i umucena bjelanca, sve dobro izmjesajte, masu izlijte u kalup za pecenje i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

- Peceni biskvit stavite da se hladi a vi za to vrijeme:

- Sameljite bademe pa im dodajte secer i cimet i sve skupa poprzite na suvoj tavi par minuta.

- U serpu stavite cokoladu, puter i mlijeko i na srednjoj temperaturi zagrijajvajte uz konstantno mijesanje dok se cokolada ne otopi i svi sastojci fino sjedine.


- Biskvitu odstranite krajeve. Isjecite ga na kocke. Kocke namakajte sosom od cokolade sa svih strana a zatim ih uvaljajte u poprzene bademe. I to je to. Poslije toga uzivajte :-)








Monday, June 13, 2011

Integralni slatki hljeb sa kandiranim vocem






Kao neko ko nije ljubitelj slatkih hljebova niti suvog i kandiranog voca rijetko se upustam u kulinarske avanture koje podrazumjevaju jedno ili drugo. Ovaj put sam se odlucila na to iz dva razloga, prvi je:
Imala sam suvog i kandiranog voca koje je vapilo da se utrosi ili bi u protivnom za par dana zavrsilo u kanti za smece,
drugi razlog je: moja teznja da ostalim ukucanima priustim i nesto sto ja bas i nebih pravila zbog sebe, ne zelim da budu "zakinuti" za stvari koje ja ne "ljubim".

Hljeb je ispao jako fin i ukusan, tako da sam ga i ja jela vise nego sto sam mislila da cu :-)

Koristila sam suve kajsije i kandiranu dinju, ananas i urme. Svega po malo. Iako sam se nosila mislju da bi uz sve ovo super isao sok od narandze i narandzina korica ipak sam se odlucila za limun jer sam ga imala domaceg, svjezeg i neprskanog.







Potrebno je:

- 1,5 solja integralnog brasna,
- 3/4 solje toplog mlijeka,
- 170 gr suvog i/ili kandiranog voca,
- 1 jaje,
- 50 gr omeksalog putera,
- sok od pola limuna,
- 2 kasike meda,
- 1 mala kasika suvog kvasca i
- korica od pola limuna.





Postupak:

- Suvo i kandirano voce isjecite na sitne kockice i prelijte iscjedjenim limunovim sokom. Sve dobro izmjesajte i stavite na stranu.

- U dublju posudu stavite brasno,narendanu koricu limuna, omeksali puter, umuceno jaje i med.

- U toplom mlijeku razmutite suvi kvasac, zatim u posudu sa brasnom dodajte suvo voce, pa mlijekom zamjesite tijesto.

- Prekrijte tijesto i ostavite da se digne.

- Kada se tijesto digne, premjesite ga, stavite u kalup za pecenje (onaj skroz mali za hljeb), ostavite opet da se digne a zatim stavite da se pece na 180 stepeni.

- Peci dok porumeni, zatim ga izvaditi, prohladiti pa toplog posluziti sa puterom i medom ili dzemom od kajsija, ili bez ikakvog namaza vec onako suv sa soljom toplog mlijeka ili caja.




Tuesday, June 7, 2011

Corba od svjezeg paradaiza







U posljednje tri godine ova corba mi jedna od omiljenih i najcescih u mojoj kuhinji. Za vrijeme od kako je prvi put napravljena pa do danas dozivjela je zaista mnogo varijacija jednako uspjesnih i ukusnih kao orginalni recept.







Potrebno je:

- 1 kasika maslinovog ulja,
- 650 gr paradaiza,
- 1 glavica crnog luka isjecenog na cetvrtine,
- 1 cen bijelog luka tanko nasjecenog,
- 1 stap celerovog stabla grubo nasjeckanog,
- 500 ml pileceg temeljca,
- 55 gr anellini tjestenine za supu (moze i neka druga),
- so i biber i
- svjeze nasjeckano persunovo lisce.






-Postupak:

- U serpu stavite maslinovo ulje, paradaiz, luk, bijeli luk i celer. Poklopite serpu i stavite na vatru da se povrce przi-kuva na niskoj temperaturi oko 45 min, uz povremeno mjesanje (ili treskanje serpe) dok povrce ne omekne.

- Kada je povrce omeksalo prebacite ga u blender ili multipraktik i napravite pire.
- Pire vratite u serpu, nalijte pileci temeljac, dodajte i tjesteninu pa stavite da se kuva 8-10 min odnosno dok se tjestenina skuva. Na kraju posolite i pobiberite.

- Gotovu corbu servirajte u posudu za posluzivanje i pospite svjeze nasjeckanim persunom.





- Sto se postupka tice: Cesto, odmah stavim povrce i temeljac i skuvam povrce (tokom kuvanja dodajem jos temeljca po potrebi), zatim ocistim paradaiz od kozice (ovo preporucujem) pa stavim u blender. Nakon toga dobijem gotovu supu koju vratim u serpu, dodam tjesteninu i kuvam jos nekih desetak minuta i to je to.

- Sto se sastojaka tice: Nekad koristim konzervirani paradaiz, nekada ubacim korjen celera umjesto stabla i jako cesto dodam pilece bijelo meso isjeckano na kockice ( u isto vrijeme kada i tjesteninu) ili male kuglice od govedjeg mljevenog mesa.


Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".

Saturday, June 4, 2011

Svinjski kotleti u sosu od jabuke










Apsolutno savrsen spoj sastojaka. Svi ukusi se jako lijepo uklapaju i prozimaju a sos daje poseban smek cijelom jelu.







Potrebno je:

- 4 svinjska kotleta,
- 500 gr slatkog krompira(isjecenog na komade 2 cm debljine,
- 1 jabuka ( Pink Lady) oguljena i isjecena na 8 dijelova,
- 1 mali komorac isjecen na komade 2 cm debljine
- 2 grancice ruzmarina,
- 3 kasike maslinovog ulja,
- 3/4 solje (od 2,5dl) soka od jabuke,
- 1 kasika Dijonskog senfa,
- 2 kasike putera i
- so i biber.







Postupak:

- Zagrijte rernu na 230 stepeni sa tepsijom unutra.
- Izvadite svinjske kotlete iz frizidera da odstoje na sobnoj temperaturi.

- U duboku posudu ubacite slatki krompir, jabuku, komorac, ruzmarin i dvije kasike maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro izmjesajte.

- Pazljivo poredajte povrce u vrucu tepsiju, u jednom sloju. Pecite nekih 15-20 minuta dok povrce porumeni i omeksa.

- U medjuvremenu zagrijte jednu kasiku maslinovog ulja u tavi na srednje visokoj temperaturi ( po mogucnosti koristite neku koja ne lijepi).

- Posolite i pobiberite obje strane kotleta i przite po dva kotleta u jednoj turi. Kotlete pecite oko 4-5 minuta sa jedne strane odnosno dok kotleti dobiju zlatno smedju boju i sredina bude pecena.
Isprzene kotlete prebacite u duboki tanjir i ostavite da odmaraju pet minuta.

- U tavi, u kojoj ste przili kotlete, ostavite otprilike jednu kasiku masnoce a ostalo odstranite.
Stavite tavu na srednju temperaturu i dodajte sok od jabuke. Njezno mjesajte drvenom kasikom da tava otpusti zapecenu masnocu.

- Ukoliko su kotleti otpustili visak tecnosti i tu tecnost dodajte u tavu, zatim dodajte senf i izmjesajte dobro da se sve sjedini. Neka sos blago vri oko 2 min, odnosno dok se blago zgusne.

- Smaknite tavu sa vatre pa dodajte puter i izmjesajte da se sve sjedini.
- Na kraju posolite i pobiberite po vasem ukusu.

-Povrce raspodjelite u cetiri tanjira. Preko povrca, ili pored, poredajte po jedan kotlet i sve prelijte sosom pa posluzite.



Recept je sa Coles-ovog reklamnog letka.

Friday, June 3, 2011

Puding od rize sa karamel sirupom









Davno bijase kada sam prvi put probala puding od rize tj. sutlijas. Onaj najobicniji sa tri osnovna sastojka; mlijeko, secer i riza. Probah i odlucih da ja to ne volim :-)... I dugo ga nisam volila...

Danas mi je to jedna od omiljenih poslastica. Svaki dan otkrivam nove ukuse, kombinacije i varijacije... Pa dobro... ne bas svaki dan... Tako se samo kaze :-)





Potrebno je:

Za sirup;

- 2 velike limete,
- 2 kasike nacjedjenog soka limete,
- 55 gr smedjeg secera i
- 2 mahune kardamoma.

Za puding;

- 100 gr rize srednje okruglog zrna,
- 800 ml kokosovog mlijeka,
- 80 ml nacjedjenog soka limete,
- 1 kasika ekstrata vanile i
- 220 gr secera.




Postupak:

Za sirup;

- Ogulite limete i ocistite od one bijelih dijelova ispod zelene kore i isjecite na dijelove.
- U serpu stavite smedji secer, kardamom, 2 kasike nacjedjenog limuna limete i 1/4 solje (od 2,5 dl) vode i stavite na srednju vatru da se kuva. Promjesajte koji put da bi se secer ravnomjerno istopio i kuvajte 2 minuta.
- Dodajte komade limete i kuvajte jos 2 minuta. (U toku kuvanja limetu okrenite tako da obje strane "provedu " vremena u sirupu).
- Izvadite komade limete iz sirupa na poseban tanjiric ili zdjelicu i ostavite da se oboje prohladi.

Za puding;

-Rizu ispirajte pod mlazom hladne vode dok voda postane bistra.
- Zatim pomjesajte rizu, kokosovo mlijeko, ekstrat vanile,secer i sok limete i stavite da se kuva.
- Kada mlijeko prokljuca smanjite vatru i kuvajte narednih 25-30 minuta mjesajuci cesto (da se riza ne bi zalijepila za dno posude) dok se masa ne zgusne.

-Gotov puding raspodjeliti u posudice za posluzivanje, prohladiti nekih 20-ak minuta pa preliti karamel sirupom i preko toga poredati komade limete.






Recept je iz magazina GoodFood.


Napomena:
- Ja sam samo malcice odstupila od recepta kod sirupa. Ustvari krenula sam ja sve po receptu ali mi je sirup ispao gorak. Naime, nisam odstranila onu tanku kozicu kojom su obmotani segmenti limete i predpostavljam da je to razlog.
-Kada sam u drugom pokusaju pocela da gulim tu tanku kozicu "meso" limete mi se raspadalo i nije bilo nikakve sanse da ostane u jednom komadu. Tako da zakljucih da sam naletila i kupila limetu koja nije svjeza iako je lijepo izgledala.
Na kraju sam odustala od tog dijela recepta i napravila sam sirup bez komada limete ali sam zato dvije limete,koje idu po receptu, isjekla na tanke okrugle kriske, kandirala ih pa poredala po pudingu.