Ne idem cesto u Ikea-u ali sam bila u iskusenju da drasticno ucestam svoje odlaske tamo i to, samo i iskljucivo, zbog ovog kolaca.
Kako se dobar glas daleko cuje, tako ja i cuh za ovaj kolac - svedski specijalitet- koji se moze kupiti samo u Ikea kompleksu, odnosno u njihovom restoranu.
Jedva sam cekala da ga probam pa sam, samim time, pronasla razlog za odlazak u Ikea-u.
Kolac me je odusevio.
Bogatog je okusa, fin i kremast. Topi se u ustima s jedne strane, a krcka pod zubima s druge :-)
Jako fin spoj.
Negativna strana je ta, sto kolac moze samo tu da se kupi. Nije dostupan po lokalnim poslasticarnicama i slicnim trgovinama. E sada, ne bi ni to bio problem, da je Ikea meni blizu ili barem, nekako uz put, ali....
I zato ja kupih "Daim" cokoladice i dadoh se u potragu za receptom.
Potraga je trajala dugo i bila je bezuspjesna. Nalazila sam mnogo slika ovog kolaca, pohvala, impresija i sl. ali recepta nigdje. Vec sam bila skoro odustala i pocela se miriti s cinjenicom da cu kolac jesti jako rijetko, kada naletih na neku stranicu o ovome kolacu i tu pronadjoh kako se ove cokoladice zovu na Svedskom.
Tako da nadjoh neki recept na Svedskom, prevedoh ga uz pomoc "Google translater" na Engleski, promjenih par stvari za koje sam smatrala da trebaju biti promjenjene i tako nasta ovaj divni recept.
Potrebno je:
Za kore;
-170 gr badema,
- 30 gr brasna,
- 240 gr secera i
- 5 bjelanaca.
Za kremu;
- 2 zumanca,
-50 gr secera,
- 1 kesica pudinga od vanile,
- 30 gr brasna,
- 30 gr putera,
- 400 ml mlijeka i
- 150 gr bijele cokolade.
Za glazuru;
- 200 gr mlijecne cokolade,
- 3 kasike ulja,
- 3 kasike mlijeka,
- 2 kasike omeksalog putera i
- 20 kom "daim" cokoladica ( velicina cokoladica je ista kao velicina bombona, onih standardnih).
Postupak:
Kore;
- Samljeti bademe, pa ih pomjesati sa brasnom i polovinom secera.
-U drugoj posudi umutiti bjelanca sa drugom polovinom secera u cvrsti snijeg.
- Kada dobijemo cvrsti snijeg postepeno dodavati mjesavinu brasna, secera i badema i lagano mutiti dok se sve fino sjedini.
- Umucenu masu izliti u okrugli kalup ( najbolje bi bilo velicina 25 ili 26 a ja sam koristila kalup broj 23).
- Peci na 160 stepeni 15-ak minuta.
- Kada je biskvit pecen, prohladiti ga pa presjeci po duzini da dobijemo dvije kore.
Krema;
- Umutiti zumanca i secer pa dodati brasno i puding i sve dobro umutiti.
- Nakon toga dodajite mlijeko, malo po malo, i mijesajte dok ne utrosite svo mlijeko.
- Kada se sve fino sjedinilo, stavite na vatru i mijesajte konstantno dok se masa zgusne i dobije krema zeljene gustine.
- Smaknite sa vatre pa u vrucu kremu dodajte izlomljenu cokoladu i puter.
- Mijesajte dok se puter i cokolada otope i sjedine sa masom.
- Ostavite kremu da se malo prohladi.
Glazura;
- Sve sastojke osim "daim" cokoladica sjedinite u malu serpicu i otopite ih na tihoj vatri. Dobro izmjesajte da se svi sastojci sjedine.
Redajte;
Kora, pa jedna polovina kreme, pa druga kora, zatim druga polovina kreme, preko druge polovine kreme pospite komadice "daim" cokoladica i sve to prelijte cokoladnom glazurom.
Kolac ohladite, pa se onda sladite :-)
Daim cokoladice- su nesto kao, grilijas preliven mlijecnom cokoladom. Tek da se zna na sta lice :-)
Cokoladice mogu biti zamjenjene tvrdim bombonama sa ukusom karamela.
Odlično! Ja sam Daim otkrila u Milka čokoladi i odtada mi je to najdraža čokolada :) mislim da bi me i ovaj kolač odiševio! Svaka čast na trudu i vremenu utrošenom u potrazi za receptom! :))
ReplyDeleteuh, meni po guštu, odličan kolač! uloženi trud se itekako isplatio, krasno izgleda i djeluje mi jako fino
ReplyDeletePa ovo je telepatija! Prošli vikend sam bila u Ikei i probala ovaj kolač. Toliko me oduševio da sam cijeli tjedan tražila recept, bezuspješno. Našla sam neki ali nikako mi se nije sviđalo što je žuta krema u tom receptu napravljena od slatkog vrhnja, nije to to. Cijelo vrijeme sam razmišljala o tome da mora biti kombinacija biskvita od bjelanjaka i kreme od žumanjka. Točno ono što si i ti napravila. Nažalost tek sam surfanjem otkrila da su mi potrebne i ove čokoladice kojih kod nas nema kupiti, a najbliža Ikea mi je u Austriji. :(
ReplyDeleteIpak isprobati ću ja ovaj tvoj recept, a mislim da bi umjesto daima čokoladica mogla koristiti i neke druge s karamel punjenjem.
Puno hvala na ovom receptu, oduševila si me. :)
Doduše nisam probala ovaj kolačić ali po sastojcima nemože a da ne bude dobar.
ReplyDeletePosle mesec dana, eto me ponovo, veliki pozdrav i sve najbolje u 2011 godini a vidimi puno lepih receta. Super...
ReplyDeletemmm.. njam :)
ReplyDeleteDaim torta je veoma popularna i u ovim mojim krajevima i ima raznih verzija, ali vecinom su to sladoled torte i to, pretezno, sa svezim, neobradjenim jajima u filu. Ovaj tvoj recept mi se mnogo vise svidja, kombinacija sastojaka obecava jednu odlicnu tortu :)
ReplyDeleteDa znate da je zaista odlicna :-)
ReplyDeleteAndrea. drago mi je da sam ti "procitala" misli i postedila te dalje potrage za receptom :-)
Mislim da bi i obicni grilijas dobro zamjenio daim cokoladice.
kolačić je odličan, i meni je problem do daim čokoladica, no bilježim si receptić pa ako neću imati te čokoladice zamijenim ih kako si navela
ReplyDeleteJa moram reći da je ovo skroz pogođen recept, torta je identičnog okusa kao original, puno veća za puno manje novaca. Radila sam je već nekoliko puta i svi kušači su bili oduševljeni. Hvala i bravo!
ReplyDelete