Kako mi je organizacija vec neko vrijeme ravna nuli, tako ne stigoh kako treba uslikati ni rodjendansku tortu moje druge , one vece i starije, ribice.
Njegova zelja je bila "Rafaelo torta" :-)
I opet se jedva "docepah" jednog od posljednjih komada torte za moj blogovski photo-session.
Ali bitno je da su slike tu, kakve- takve, i da mogu reprezentovati ovaj jako fini i blagi rafaelasti receptic :-)
Potrebno je:
Za kore;
- 6 bjelanaca,
- 130 gr secera,
- 6 kasika brasna,
- 130 gr kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo.
Za premaz;
-260 ml slatke pavlake za kuvanje,
- 220 gr bijele cokolade i
- 130 gr oljustenih mljevenih badema.
Za fil;
- 1/2 l mlijeka,
- 80 gr secera,
- 1 puding od vanile,
- 6 zumanaca,
- 70 gr putera i
- 250 gr slatke pavlake za mucenje tj. za slag.
-plus;
Slag ili slatka pavlaka za premazivanje i dekorisanje torte.
Postupak:
Kore;
- Pomjesati brasno, kokos i prasak za pecivo.
-U dubljoj posudi, bjelanca i secer umutiti u cvrst snijeg. Kada dobijete cvrst snijeg, postepeno dodajite pomjesane suve sastojke i mijesajte drvenom kasikom dok se masa sjedini.
- Masu izliti u podmazan kalup za pecenje (br 23) i peci na 160 stepeni.
- Kada je kora pecena, prohladiti je i presjeci tako da dobijete dvije kore.
Premaz;
- U serpu staviti slatku pavlaku i na tihoj vatri dovesti je kljucanja.
-Kada prokljuca ostavite da kuva par minuta a zatim smaknite sa vatre pa dodajte bijelu cokoladu.
-Mijesajte dok se cokolada otopi a zatim dodajte i bademe.
-Prohladite, pa stavite u frizider da se masa stegne.
Fil:
- Mlijeko i secer pomjesati i staviti u serpu na tihu vatru.
- U posebnu posudu staviti puding i zumanca i umutiti sa malo mlijeka pa dodati u sepu, prije nego se mlijeko zagrijalo i mijesati dok dobijete finu gustu kremu.
- Malo je prohladiti, pa dok je jos topla dodati umucen puter i mijesati dok se masa sjedini.
- Cekati da se krema ohladi (na sobnoj temperaturi), pa dodati i umucenu slatku pavlaku i staviti u frizider da se krema skroz ohladi i malo stegne.
Kada je sve spremo i ohladjeno redajte:
-Kora, pa polovina premaza, pa polovina fila pa opet kora, premaz, fil i na kraju slag ili slatka pavlaka.