Sezona jagoda je pocela uveliko.
Svako par dana na obliznjoj farmi kupimo najvecu korpicu sa najvecim i najcrvenijim jagodama i pojedemo vise od pola dok stignemo kuci :-) Toliko su dobre, slatke i ukusne da nikada, ali bas nikada, ne spremam nista od njih (bila bi steta) nego ih jedemo svjeze i samo svjeze.
Za promjenu, odlucih kupiti vecu kolicinu manje kvalitetnih (farmeri bi rekli: prezrelih) jagoda i nesto napraviti od njih... Tri dana je cijela kuca mirisala na jagode :-)
Prvi dan me je "uhvatilo" da pravim dzem (iako nemam bas neko iskustvo sa tim stvarima), drugi dan sam pravila buhtle sa tim dzemom od jagoda, a treci dan izbor je pao na tapoka puding sa sosom od jagoda....
Potrebno je:
-1200 gr jagoda,
-200-250 gr smedjeg secera,
- sok od dvije narandze,
- pola kasike cimeta,
- 4 kasike "balsamic" vinegara i
- 1 kasika Arrowroot (tapioka brasno).
Sastojci za dzem su bili minimalni i sasvim obicni. Nista nisam eksperimentisala sa sastojcima i zacinima jer i samo pravljenje dzema za mene je bio eksperimentalan i rizican poduhvat... time vise jer nisam imala pri ruci nesto kao dzemfix, zelatin, zelin, pektin... S druge strane, nisam htjela da stavim puno secera iako sam znala da bi mi to dosta pomoglo u zgusnjavanju moga dzema :-)
Na kraju sam se, ipak, snasla i za to zgrusavanje...
Postupak:
- Jagode oprati i ocistiti, isjeci na krupnije komade pa staviti u dublju serpu.
- Preko njih posuti secer pomjesan sa cimetom i ostaviti nekih sat vremena da odstoji poklopljeno.
- Kada je dovoljno odstajalo, jagodama dodati sok od narandze i sve izmjesati.
- Serpu staviti na srednju vatru i kuvati jagode uz povremeno mjesanje. Sto masa bude gusca to je potrebnije cesce mijesati.
- Kada jagode dobiju dovoljnu gustinu (onako dzemastu :-) dodati vinegar a nakon par minuta dodati i Arrowroot (tapioka brasno) razmuceno sa malo tople vode.
- Mjesati jos par minuta pa smaknuti sa vatre.
- Ostaviti na kratko da se malo ohladi pa puniti u vruce i sterilizovane tegle.
U mome slucaju proces kuvanja dzema trajao je izmedju 45min-1h i malo je reci da sam bila odusevljenja krajnjim rezultatom.
Ovo je bila probna verzija i jako brzo je "planula". Sljedeci put kolicinski pravim puuuuuuno vise.
Drugi dan sam pravila buhtle u obliku jagnjeta (od nase drage Mignonne) sa ovim dzemom.
Od kako sam vidjela ovo jagnje vrzmalo mi se po glavi ali nikada da dodje na red....
E onda je dosao dzem i sve se nekako poklopilo :-)
Neko je bio jako nestrpljiv dok je jagnje bilo na hladjenju i slikanju.
Vrebao je pravu priliku...
Treci dan, od ono malo jagoda sto je preostalo, napravila sam sos za ovaj predivni desert (po receptu od Larani) koji se vec odavno udomacio u mojoj kuhinji.
I bas ovaj sos od jagoda igra kljucnu ulogu u ovome desertu...
I bas smo se nauzivali ovih dana....
I neka je bas stigla sezona jagoda...
Malo mi je čudno da pišeš o jagodama kad je ovdje jesen u punom sjaju. Jako mi se sviđaju buhtle u obliku janjeta, spremila sam recept.
ReplyDeleteDžem izgleda jako fino, jagode obožavam!
ReplyDeleteAjme, sto je ovo janje preslatko, predivno si ga napravila, a sincic ti je pravi mali slatkis!
ReplyDeleteSanja, baš si bila vredna, svaka čast, sve ti je fantastično, fotke su prelepe!!! Posebno mi se dopada jagnjence i ove male preslatke, nestrpljive ručice :)))
ReplyDeleteJeste kod vas pocela a moje sadnice u zemlji od pre nekoliko nedelja.Bice opet jagodaaaaa..jedva cekam:) Odlican dzem:)
ReplyDeletei ja sam ovo ljeto radila džem od jagoda, slatk oi mirišljavo, naopravila sam ojednu teglicu, nadam se da nećeš ponoviti moju grešku, janje je tako slatko
ReplyDeleteSelim se kod tebe ..trazi plac !! :)
ReplyDeleteprekrasni recepti, nevjerojatno mi je čitati od sezoni jagoda kod vas, a kod nas je hlaaadnoo (što meni zapravo uopće ne smeta) :))). Janje ti je prekrasno ispalo, morati ću zabilježit recept, a džem od jagoda mi je jedan od dražih, još uz dodatak malo aceta balsamica, prava delicija. Sin ti je preslatki, vidi se da je jedva dočekao buhtlice i janje :)))
ReplyDeletekoje preslatko janje :) nisam nikada probala ovakav recept za džem sa tapiokinim brašnom, baš zanimljivo
ReplyDeleteSanja ovo je predivan post,slike, hrana... prekrasno!
ReplyDeleteKiss:)
Divan post! Jagnje je preslatko, a džem od jagoda mi je jedan od omiljenih...
ReplyDeleteAh gdje smo mi od sezone jagoda. Uživaj ja jedva čekam sljedeću sezonu. Krasan džem.
ReplyDeleteSve je preprepredivno, a posebno dzem! :) Isti stav prema jagodma imam i ja - suvise ih volim i uvek mi je zao stavljati ih u kolace... Blago tebi sto vam je sezona sada u jeku... :)
ReplyDeleteZdravo Sanja,
ReplyDeletemozes li molim te reci koliko si dobila dzema od ove kolicine jagoda? Hvala!
P.S. Recepti su fantasticni i redovno pratim :)
Eh, i meni je bilo cudno kada ste vi pisali o jagodama, tresnjama... :-) Sve nam je obrnuto.
ReplyDeleteE sada odgovor na zadnji komentar :
Zdravo, zdravo :-) Dobila sam oko 800 gr dzema. za moje potrebe sasvim dovoljnao ali ako vas ima vise u kuci i ako svi vole dzem onda bi preporucila duplu kolicinu jer je stvarno fantastican. Hvala na pracenju i veeeliki pozdrav :-)
I mene je malo iznenadio džem od jagoda u ovo vrijeme, ali me svakako i razveselio. Ja sma moj već razdjelila i pojela, a ovaj kao da mi je sa ekrana zamirisao. Odličan je, a jagnje mi je tek posebno slatko :)
ReplyDeletee što bi dala za domaći džem od jagoda sad.
ReplyDeletebubreg :D
divno izgleda sve, od džema do peciva u obliku janjeta..prekrasno.
ali jagode...jao, koja šteta da im nije sezona cijele godine :)
Sve, sve izgleda prelepo :).
ReplyDeleteJa sam ove godine prvi put pravila džem, ispao mi je savršeno!
ReplyDelete