Ja obozavam jabuke u bilo kojem obliku i cesto pravim kolace od njih. Kombinujem ih sa orasima, bademima, cimetom, karanfilcicima, muskatnim orahom i rogacem, uglavnom. Ti ukusi i mirisi mi se nekako slazu.
E ovo je nesto drugacije od onoga na sta sam ja navikla u kolacima od jabuka.
Osim kombinacije sastojaka jako mi je zanimljiva "tehnika" pravljenja. Nisam se do sada susretala s necim takvim. Jako zanimljivo, vidjet' cete :-)
Za kore;
-400 gr brasna,
-200 gr psenicnog griza,
-150 gr smedjeg secera,
-1 kesica praska za pecivo,
-2 kesice vanilinog secera (ja sam stavila 1 veliku kasiku "vanilla bean dusting sugar") i
-70 gr kokosa.
Za fil;
-1,6 kg kiselih jabuka,
-13o gr smedjeg secera,
- sok jedne limete i
- narendana korica pola limete.
I jos;
180 gr putera ili margarina,
vanilin secer za posipanje kolaca.
POSTUPAK:
- Prvo, pripremite malo dublji kalup velicine 30x20 cm i namazite ga s malo putera sa svih strana.
-Drugo, uzmite dublju posudu i u njoj izmjesajte brasno, griz, secer, prasak za pecivo, vanilin secer i kokos pa to podjelite na tri jednaka djela.
-Trece, ogulite jabuke, narendajte ih, dodajte secer, sok od limete i narendanu koricu pola limete, dobro izmjesajte pa podjelite na dva jednaka djela.
E sada redajte u podmazan kalup,
-Prvo 1/3 suve mjesavine (brasno i ostalo), zatim 1/2 fila od jabuka, pa drugu trecinu suve mjesavine, zatim drugu polovinu fila, onda i trecu trecinu suve mjesavine i na kraju preko toga narendajte puter ili margarin i ostavite da odstoji 1 sat.
Kada je dovljno odstojalo, stavite u rernu i pecite na 18o stepeni dok kolac dobije zlatno zutu boju.
Izvadite, ohladite, pospite sa vanilinim secerom, narezite i uzivajte :-)
xxx
Kolac dobije od suve mjesavine sastojaka tri kore. Jabuke tokom odmaranja kolaca i pecenja puste vodu, malo tu pripomogne i otopljeni puter i eto kolaca sa korama, a niste ih mutili i posebno pekli ili sta ti ja znam...
Meni je ovo fascinantno, ne znam za vas :-)
Ja sam kolac pravila navece, a ujutro sam ga narezala i posluzila. Moja preporuka je da se drzi na sobnoj temperaturi (ukoliko nije puno toplo) jer je nekako socniji i ljepsi nego kada se drzi u frizideru.
xxx
Dok sam se trudila da uslikam kolac (koji je bas nefotogenican, sto jes', jes') moje male "termitske rucice" su mi uletjele u kadar (uvijek se otimamo oko hrane za slikanje ), porusile ono sto sam naredala i zbrisale munjevitom brzinom (zna da slijedi galama :-).
slatke male rucice, predivne fotke i fenomenalan kolac, predivno!!!
ReplyDeletePredivan kolac, jako zanimljivo...
ReplyDeleteMeni su poslednje dve slicice najsladje :)
Jako lep recept,fotkice su taako medene!
ReplyDeletePrekrasan kolač i sličice!
ReplyDeleteHvala vam :-)
ReplyDeleteKolac nije nesto "na oko" ali je jako ukusan i fin :-)
meni se baš sviđa ovaj kolač, i vrlo je fotogeničan
ReplyDelete