Total Pageviews

Thursday, December 24, 2009

Kolac sa jabukama

Ovaj recept sam skoro "pokupila" od mame (a ona od radnih koleginica) i zadovoljna sam.Ukusan je, fin i socan a brz i jednostavan za spremiti.
Ja obozavam jabuke u bilo kojem obliku i cesto pravim kolace od njih. Kombinujem ih sa orasima, bademima, cimetom, karanfilcicima, muskatnim orahom i rogacem, uglavnom. Ti ukusi i mirisi mi se nekako slazu.
E ovo je nesto drugacije od onoga na sta sam ja navikla u kolacima od jabuka.
Osim kombinacije sastojaka jako mi je zanimljiva "tehnika" pravljenja. Nisam se do sada susretala s necim takvim. Jako zanimljivo, vidjet' cete :-)

POTREBNO JE:

Za kore;

-400 gr brasna,
-200 gr psenicnog griza,
-150 gr smedjeg secera,
-1 kesica praska za pecivo,
-2 kesice vanilinog secera (ja sam stavila 1 veliku kasiku "vanilla bean dusting sugar") i
-70 gr kokosa.

Za fil;

-1,6 kg kiselih jabuka,
-13o gr smedjeg secera,
- sok jedne limete i
- narendana korica pola limete.

I jos;

180 gr putera ili margarina,
vanilin secer za posipanje kolaca.



POSTUPAK:

- Prvo, pripremite malo dublji kalup velicine 30x20 cm i namazite ga s malo putera sa svih strana.
-Drugo, uzmite dublju posudu i u njoj izmjesajte brasno, griz, secer, prasak za pecivo, vanilin secer i kokos pa to podjelite na tri jednaka djela.
-Trece, ogulite jabuke, narendajte ih, dodajte secer, sok od limete i narendanu koricu pola limete, dobro izmjesajte pa podjelite na dva jednaka djela.

E sada redajte u podmazan kalup,
-Prvo 1/3 suve mjesavine (brasno i ostalo), zatim 1/2 fila od jabuka, pa drugu trecinu suve mjesavine, zatim drugu polovinu fila, onda i trecu trecinu suve mjesavine i na kraju preko toga narendajte puter ili margarin i ostavite da odstoji 1 sat.
Kada je dovljno odstojalo, stavite u rernu i pecite na 18o stepeni dok kolac dobije zlatno zutu boju.
Izvadite, ohladite, pospite sa vanilinim secerom, narezite i uzivajte :-)


xxx
Kolac dobije od suve mjesavine sastojaka tri kore. Jabuke tokom odmaranja kolaca i pecenja puste vodu, malo tu pripomogne i otopljeni puter i eto kolaca sa korama, a niste ih mutili i posebno pekli ili sta ti ja znam...
Meni je ovo fascinantno, ne znam za vas :-)
Ja sam kolac pravila navece, a ujutro sam ga narezala i posluzila. Moja preporuka je da se drzi na sobnoj temperaturi (ukoliko nije puno toplo) jer je nekako socniji i ljepsi nego kada se drzi u frizideru.
xxx



Dok sam se trudila da uslikam kolac (koji je bas nefotogenican, sto jes', jes') moje male "termitske rucice" su mi uletjele u kadar (uvijek se otimamo oko hrane za slikanje ), porusile ono sto sam naredala i zbrisale munjevitom brzinom (zna da slijedi galama :-).

Sve sam ponovo namjestila i mucila se da napravim "iole" normalnu sliku, skljocala i skljocala i eto napravih par, koje su koliko-toliko zadovoljile moje kriterijume.
Dok sam rasklanjala rekvizite i smjestala aparat na "svoje mjesto", kolacic naboden na viljusku (sa druge slike) je nestao :-)

6 comments:

  1. slatke male rucice, predivne fotke i fenomenalan kolac, predivno!!!

    ReplyDelete
  2. Predivan kolac, jako zanimljivo...
    Meni su poslednje dve slicice najsladje :)

    ReplyDelete
  3. Jako lep recept,fotkice su taako medene!

    ReplyDelete
  4. Hvala vam :-)
    Kolac nije nesto "na oko" ali je jako ukusan i fin :-)

    ReplyDelete
  5. meni se baš sviđa ovaj kolač, i vrlo je fotogeničan

    ReplyDelete