Hummus
Potrebno je:
- 225 gr leblebije,
- sok od dva limuna,
- 150 ml tahini paste,
-2 cena bijelog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja,
-malo mljevenog kumina i
- so i biber.
plus
- 1 kasika mljevene paprike,
- malo maslinovog ulja i
- malo nasjeckanog persunovog lisca.
Postupak:
- Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noci.
- Natopljene leblebije kuvati dok zrnje omeksa tako da ga je lako gnjeciti.
- Skuvane leblebije staviti u multipraktik sa malo vode u kojoj su se kuvale i napraviti od njih pire ( da bude fino gladak).
- Kada dobijemo pire zeljene finoce, postepeno dodavati sok od limuna.
- Ako masa bude pregusta, slobodno dodajite jos vode u kojoj se kuvala leblebija dok dobijete zeljenu gustocu.
- Kada je sve to zavrseno, dodajte tahini pastu, bijeli luk, maslinovo ulje i kumin, so i biber, pa opet ukljucite multipraktik da se to sve izmiksa i sjedini.
-Dobijenu masu stavite u posudu za posluzivanje pa stavite u frizider da se hummus ohladi.
- Prije posluzivanja ga prelijte mjesavinom zagrijanog maslinovog ulja i mljevene crvene paprike a zatim pospite nasjeckanim persunovim liscem.
- Posluzite uz pita hljeb, uz lepinje po receptu ispod :-) ili nesto slicno.
( ide super i uz tortilja cips)
Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".
Polubjele lepinje
Potrebno je:
- 2 solje (2dl) bijelog brasna,
- 1 solja (2 dl) integralnog brasna,
- 2 solje (2 dl) mlake vode,
- 5 kasika maslinovog ulja,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika secera i
-2 kasike suvog kvasca.
Postupak:
- Staviti brasno, kvasac, so i secer u dublju posudu.
- U malko mlijeko dodati maslinovo ulje i time zamjesiti tijesto.
- Tijesto raditi par minuta dok se dobije glatka masa.
- prekriti i ostaviti da se digne.
-Kada se masa skoro udvostrucila, od tijesta napravite sest kuglica, malo ih nabrasnite i razvaljajte.
- Tako razvaljane poredajte u kalup za pecenje, pospite ih morskom solju i pecite na 200 stepeni dok porumene.
Savrseno su se uklopile sa Hummusom :-)
Sanja nisam do sada jela humus, a tahini paste ovde nema, ali znam da blogerice imaju recept za nju. Jako mi se dopada, i mislim da nisam jedina koja u ovoj zemlji leblebije nije jela. Savršeno pašu uz ovu pogaču!
ReplyDeleteobožavam hummus i u ovoj kombinaciji sa domaćim lepinjama mora da je neodoljivo :))
ReplyDeleteda li u recept za lepinje ide 1 velika žlica šećera i 1 velika žlica soli ili se radi o malim žlicama? nije mi jasno. ne bi li bilo preslano na tu količinu brašna?
ReplyDeleteRadi se o velikim kasikama.Kolicina soli i secera neka bude ravna sa ivicama kasike. Nece biti preslano, sve se to fino izbalansira. Ostaje Vam i opcija da kolicinu soli i secera stavite po sopstvenom nahodjenju prema Vasem ukusu.
ReplyDeletePozdrav :-)
Jelena nisi jedina, ni ja je nisam jela dok nisam dosla u Australiju. I ne samo leblebiju vec jos dosta stvari, koje su inace kod nas bile uobicajene i dostupne. Tako da.... nikad nije kasno :-)
ReplyDeleteU pravu si Ebba, zaista je kombinacija neodoljiva. I plus riba uz sve to :-)
Humus mi je san snova, a ove lepinje izazov.
ReplyDeleteSve zajedno fantastično, volim, volim :)
ReplyDeleteHumus nikada nisam niti radila, a ni probala..ali izgleda totalno dobro s ovim lepinjicama! Prvom boljom prilikom probam!
ReplyDeleteNi ja ga, do sada, nisam radila ali definitivno cu to promeniti! Hvala ti za recept!
ReplyDeleteLepinjice izgledaju bozanstveno!
Predobroooo! Obozavam leblebije, a opsti utisak je da ovo mnogo mocno izgleda. Svrati do mene, ceka te nagradica.
ReplyDeleteFenomenalno, a lepinje su mi savrsene! Krasne fotkice!
ReplyDelete