Total Pageviews

Sunday, January 16, 2011

Hummus i polubjele lepinje

Hummus





Potrebno je:

- 225 gr leblebije,
- sok od dva limuna,
- 150 ml tahini paste,
-2 cena bijelog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja,
-malo mljevenog kumina i
- so i biber.
plus
- 1 kasika mljevene paprike,
- malo maslinovog ulja i
- malo nasjeckanog persunovog lisca.





Postupak:

- Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noci.

- Natopljene leblebije kuvati dok zrnje omeksa tako da ga je lako gnjeciti.
- Skuvane leblebije staviti u multipraktik sa malo vode u kojoj su se kuvale i napraviti od njih pire ( da bude fino gladak).
- Kada dobijemo pire zeljene finoce, postepeno dodavati sok od limuna.
- Ako masa bude pregusta, slobodno dodajite jos vode u kojoj se kuvala leblebija dok dobijete zeljenu gustocu.
- Kada je sve to zavrseno, dodajte tahini pastu, bijeli luk, maslinovo ulje i kumin, so i biber, pa opet ukljucite multipraktik da se to sve izmiksa i sjedini.
-Dobijenu masu stavite u posudu za posluzivanje pa stavite u frizider da se hummus ohladi.
- Prije posluzivanja ga prelijte mjesavinom zagrijanog maslinovog ulja i mljevene crvene paprike a zatim pospite nasjeckanim persunovim liscem.

- Posluzite uz pita hljeb, uz lepinje po receptu ispod :-) ili nesto slicno.
( ide super i uz tortilja cips)





Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".






Polubjele lepinje






Potrebno je:

- 2 solje (2dl) bijelog brasna,
- 1 solja (2 dl) integralnog brasna,
- 2 solje (2 dl) mlake vode,
- 5 kasika maslinovog ulja,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika secera i
-2 kasike suvog kvasca.




Postupak:

- Staviti brasno, kvasac, so i secer u dublju posudu.
- U malko mlijeko dodati maslinovo ulje i time zamjesiti tijesto.
- Tijesto raditi par minuta dok se dobije glatka masa.
- prekriti i ostaviti da se digne.
-Kada se masa skoro udvostrucila, od tijesta napravite sest kuglica, malo ih nabrasnite i razvaljajte.
- Tako razvaljane poredajte u kalup za pecenje, pospite ih morskom solju i pecite na 200 stepeni dok porumene.



Savrseno su se uklopile sa Hummusom :-)

11 comments:

  1. Sanja nisam do sada jela humus, a tahini paste ovde nema, ali znam da blogerice imaju recept za nju. Jako mi se dopada, i mislim da nisam jedina koja u ovoj zemlji leblebije nije jela. Savršeno pašu uz ovu pogaču!

    ReplyDelete
  2. obožavam hummus i u ovoj kombinaciji sa domaćim lepinjama mora da je neodoljivo :))

    ReplyDelete
  3. da li u recept za lepinje ide 1 velika žlica šećera i 1 velika žlica soli ili se radi o malim žlicama? nije mi jasno. ne bi li bilo preslano na tu količinu brašna?

    ReplyDelete
  4. Radi se o velikim kasikama.Kolicina soli i secera neka bude ravna sa ivicama kasike. Nece biti preslano, sve se to fino izbalansira. Ostaje Vam i opcija da kolicinu soli i secera stavite po sopstvenom nahodjenju prema Vasem ukusu.
    Pozdrav :-)

    ReplyDelete
  5. Jelena nisi jedina, ni ja je nisam jela dok nisam dosla u Australiju. I ne samo leblebiju vec jos dosta stvari, koje su inace kod nas bile uobicajene i dostupne. Tako da.... nikad nije kasno :-)

    U pravu si Ebba, zaista je kombinacija neodoljiva. I plus riba uz sve to :-)

    ReplyDelete
  6. Humus mi je san snova, a ove lepinje izazov.

    ReplyDelete
  7. Sve zajedno fantastično, volim, volim :)

    ReplyDelete
  8. Humus nikada nisam niti radila, a ni probala..ali izgleda totalno dobro s ovim lepinjicama! Prvom boljom prilikom probam!

    ReplyDelete
  9. Ni ja ga, do sada, nisam radila ali definitivno cu to promeniti! Hvala ti za recept!
    Lepinjice izgledaju bozanstveno!

    ReplyDelete
  10. Predobroooo! Obozavam leblebije, a opsti utisak je da ovo mnogo mocno izgleda. Svrati do mene, ceka te nagradica.

    ReplyDelete
  11. Fenomenalno, a lepinje su mi savrsene! Krasne fotkice!

    ReplyDelete