Potrebno je:
-Za tijesto;
- 150 gr integralnog brasna,
- 150 gr bijelog brasna,
- 2 kasike maslinovog ulja,
- 1 mala kasika suvog kvasca,
- 1 mala kasika smedjeg secera,
- dva prstohvata soli i
- 2 dl tole vode.
-Za preko tijesta
- 0,5 dl maslinovog ulja,
- 10-ak mini paradaizica,
- svjeza majcina dusica (timjan) i
- malo krupne morske soli.
Postupak:
-U dublju posudu staviti obje vrste brasna i so.
- U toplu vodu dodati kvasac, secer i maslinovo ulje pa time zamjesiti tijesto.
- Tijesto prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti da malo odmori na tolpm mjestu.
- Upaliti rernu na 180 stepeni.
-Nakon 15-ak min, tijesto premjestiti u kalup za pecenje, rasporediti ga u kalup, preliti sa 0,5 dl maslinovog ulja pa "nabockati " prstima.
- Paradaizice presjeci na pola, pa ih rasporediti po tijestu, a zatim izmedju paradaizica poredati grancice majcine dusice (timjana) i posuti morskom solju.
-Opet prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odmara dok se tijesto pocne dizati.
- Zatim ga staviti u rernu i peci dok blago porumeni.
Skoro sam počela da pravim fokače i jako mi se dopadaju. Idealna grickalica za goste kada nema ničega u frižideru.
ReplyDeleteova focaccia stvarno odlično izgleda! jako volim ovakve pogače
ReplyDeletePrekrasna fokačica.
ReplyDeleteKrasno izgleda, a vjerujem i da je jako ukusna. :)
ReplyDeleteuna vera squisitezza!buona domenica!!baci!
ReplyDeleteObozavam focaccie, a ona tvoj prva fotka me je bacila u trans:)
ReplyDeleteJa volim foccacie, baš sam danas napravila jednu jer smo zaboravili kupiti kruh ;)
ReplyDeleteobožavam, predobro izgleda
ReplyDeleteKod mene je focaccia jednom sedmicno na meniju :-) Obozavam ih.
ReplyDeleteHvala na pozitivnim komentarima :-)