Total Pageviews

Monday, May 9, 2011

Marinirani patlidzan sa tahini sosom (namazom)





Volim patlidzan ali mi za njegovo spremanje uvijek nedostaje ideja. Pripremanje istog, uglavnom se zasniva na par recepata koje vrtim u krug i koji su mi postali nekako standardni, mada povremeno ubacim i neki novitet. E ovo je taj novitet nakon niza standardnih recepata :-)



Recept sam pronasla ovdje i nisam ga se 100%-tno drzala jer nisam imala mazuran a kajensku papriku nisam zeljela dodati jer, pored svjeze ljute papricice kasika kajenske, bi bilo previse za moj ukus.





Potrebno je:

- 700 -800 gr patlidzana,
- maslinovo ulje i
- so i biber.

Za marinadu:

- 1 crvena ljuta papricica,
- 2 kasike sitno nasjeckanog korijandera,
- 2 cena bjelog luka,
- 3 kasike limunovog soka,
- 4 kasike ekstra djevicanskog maslinovog ulja i
- 1 kasika morske soli.

Za Tahini sos:

- 75 gr tahini paste,
- 75 ml vode,
- 40 ml limunovog soka i
- 2 cena bijelog luka.






Postupak:

- Zagrijati rernu na 220 stepeni.
- Isjeci patlidzan na komade ali tako da svaki komad ima i koze.
- Nasjeceni patlizdan staviti u kalup za pecenje, poprskati sa malo maslinovog ulja, pobiberiti i posoliti i staviti da se pece.
- Peci dok patlidzan dobije zlacanu boju i omekne.


Marinada:
- Zagrijte maslinovo ulje sa bijelim lukom dok ulje "zacvrci" i osjetite miris bijelog luka.
- Zatim skinite sa vatre, malo prohladite pa dodajte ostale sastojke i dobro izmjesajte.

-Marinadu prelijte preko pecenog patlidzana i ostavite da ostoji minimum dva sata prije posluzivanja.

- Patlidzan mozete drzati u frizideru dva dana ali je najbolje da ne bude posluzen tako rashladjen vec ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi prije posluzivanja.


Tahini sos:

- Sastavite sve sastojke i mijesajte ih sve dok masa postane glatka i kremasta.

-Sos servirajte sa patlidzanom.





10 comments:

  1. Ovde još nije sezona patlidžana, ali sam toliko lepih recepata videla da će ova jesen kod nas biti puna jela sa patlidžanom. Odlična marinada i preliv.

    ReplyDelete
  2. obožavam patlidžane, super recept! Najčešće ih radim na grill tavi na malo maslinovog ulja ili punjene, a baš mi se sviđa i ova ideja

    ReplyDelete
  3. Verujem da je ukusno, svidja mi se marinada...

    ReplyDelete
  4. Bas mi se dopada ideja. Cekam patlidzane pa probam:)

    ReplyDelete
  5. Aki ti nedostaje ideja pogledaj moj dodatak video na mom blogu:Njegovo ljubicanstvo patlidzan.Obozavam patlidzan..on je tako..tako...ukusan:)Odlican ti je recept;)

    ReplyDelete
  6. patlidjane volim jako, a i tahini! ovo me asocira na ljeto i samo ljeto!

    ReplyDelete
  7. Draga Imaš nagradu na mojem blogu ;)

    ReplyDelete
  8. Hvala Dzoli :-) Obavezno cu svratiti da pogledam :-)

    ReplyDelete
  9. super, i ja uvijek tražim neke nove recepte sa patliđanima. Volim ih ali se isto tako vrtim oko uglavnom istih načina pripreme. Ovaj mi se recept jako sviđa i odlično si ga pripremila, patliđani mi baš ukusno i dobro izgledaju !

    ReplyDelete