Volim patlidzan ali mi za njegovo spremanje uvijek nedostaje ideja. Pripremanje istog, uglavnom se zasniva na par recepata koje vrtim u krug i koji su mi postali nekako standardni, mada povremeno ubacim i neki novitet. E ovo je taj novitet nakon niza standardnih recepata :-)
Recept sam pronasla ovdje i nisam ga se 100%-tno drzala jer nisam imala mazuran a kajensku papriku nisam zeljela dodati jer, pored svjeze ljute papricice kasika kajenske, bi bilo previse za moj ukus.
Potrebno je:
- 700 -800 gr patlidzana,
- maslinovo ulje i
- so i biber.
Za marinadu:
- 1 crvena ljuta papricica,
- 2 kasike sitno nasjeckanog korijandera,
- 2 cena bjelog luka,
- 3 kasike limunovog soka,
- 4 kasike ekstra djevicanskog maslinovog ulja i
- 1 kasika morske soli.
Za Tahini sos:
- 75 gr tahini paste,
- 75 ml vode,
- 40 ml limunovog soka i
- 2 cena bijelog luka.
Postupak:
- Zagrijati rernu na 220 stepeni.
- Isjeci patlidzan na komade ali tako da svaki komad ima i koze.
- Nasjeceni patlizdan staviti u kalup za pecenje, poprskati sa malo maslinovog ulja, pobiberiti i posoliti i staviti da se pece.
- Peci dok patlidzan dobije zlacanu boju i omekne.
Marinada:
- Zagrijte maslinovo ulje sa bijelim lukom dok ulje "zacvrci" i osjetite miris bijelog luka.
- Zatim skinite sa vatre, malo prohladite pa dodajte ostale sastojke i dobro izmjesajte.
-Marinadu prelijte preko pecenog patlidzana i ostavite da ostoji minimum dva sata prije posluzivanja.
- Patlidzan mozete drzati u frizideru dva dana ali je najbolje da ne bude posluzen tako rashladjen vec ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi prije posluzivanja.
Tahini sos:
- Sastavite sve sastojke i mijesajte ih sve dok masa postane glatka i kremasta.
-Sos servirajte sa patlidzanom.
Ovde još nije sezona patlidžana, ali sam toliko lepih recepata videla da će ova jesen kod nas biti puna jela sa patlidžanom. Odlična marinada i preliv.
ReplyDeleteobožavam patlidžane, super recept! Najčešće ih radim na grill tavi na malo maslinovog ulja ili punjene, a baš mi se sviđa i ova ideja
ReplyDeleteVerujem da je ukusno, svidja mi se marinada...
ReplyDeleteBas mi se dopada ideja. Cekam patlidzane pa probam:)
ReplyDeleteSavršeno!
ReplyDeleteAki ti nedostaje ideja pogledaj moj dodatak video na mom blogu:Njegovo ljubicanstvo patlidzan.Obozavam patlidzan..on je tako..tako...ukusan:)Odlican ti je recept;)
ReplyDeletepatlidjane volim jako, a i tahini! ovo me asocira na ljeto i samo ljeto!
ReplyDeleteDraga Imaš nagradu na mojem blogu ;)
ReplyDeleteHvala Dzoli :-) Obavezno cu svratiti da pogledam :-)
ReplyDeletesuper, i ja uvijek tražim neke nove recepte sa patliđanima. Volim ih ali se isto tako vrtim oko uglavnom istih načina pripreme. Ovaj mi se recept jako sviđa i odlično si ga pripremila, patliđani mi baš ukusno i dobro izgledaju !
ReplyDelete