Ustvari
"sticky date pudding with butterscotch sauce"
I posto meni to uopste ne lici na puding bar ne na onakav na kakav sam navikla i na ono sto ja zovem pudingom , ja odlucih da u naslov stavim da je to kolac :-)
U svakom slucaju, bilo da je kolac ili puding, jako je UKUSNO.
Potrebno je:
-200 gr urmi,
- saka zobenih pahuljica,
- 300 ml kljucale vode,
- 1 kasika sode bikarbone,
- 3 kasike mljevenih badema,
- 60 gr putera,
- 150 gr smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 75 gr integralnog brasna i
- 75 gr bijelog brasna.
Za sos:
- 200 gr smedjeg secera,
- 150 gr putera,
- 180 ml slatke pavlake ( za kuvanje).
Postupak:
- Staviti vodu na vatru da provri,
- urme i zobene pahuljice staviti skupa u posudu, zaliti ih kljucalom vodom i ostaviti par minuta.Nakon toga dodati sodu bikarbonu pa staviti u blener i miksati dok se ne dobije glatka masa.
- Mikserom umutiti puter i secer pa dodati jedno po jedno jaje ne prestajuci mutiti. Kada se sve fino umuti dodati brasna, mljevene bademe i smjesu iz blendera i izmjesati da se sve sjedini.
- U podmazan pleh uliti smjesu i staviti da se pece na 180 stepeni ili 160 stepeni ako je fen rerna nekih 45 min (otprilike, ali vi po svome jer su sve rerne drugacije).
Sos:
-Sve sastojke za sos staviti zajedno u serpu na slabu vatru dok se puter otopi.
-Kada se puter otopi pojacati vatru i kuvati nekih pet minuta odnosno dok sos dobije gustinu.
- Kolac isjeci u kocke i posluziti preliven toplim karamel sosom. mozete ga posuti zobenim pahuljicama ili listicima badema da izgleda jos neodoljivije :-)
Mala napomenica :-)
- Ko ne koristi zobene pahuljice i integralno brasno neka pahuljice izostavi a kolicinu integralnog brasna zamjeni bjelim :-)
Odlicne su ti slike (ja sam jedina koja je ostala da ne zna fotkati:)). Bas cu napraviti ovaj pudding, imam datula, ne znam gdje bih sa njima!
ReplyDeletetako sočno izgleda! Sos je boli glava, pa to može i na sladoled i na sve ostalo!
ReplyDeleteSanjice,ipak ti ne mozes bez Ozi poslastice !!!:))
ReplyDeleteDobro nam dosla sa odmora,nedostajale su mi tvoje lijepe fotografije !!!:)
Jelena,probaj sos preko palacinki punjenih sladoledom !!:))
Jelena zaista je dobar za mnoge poslastice. slobodno eksperimentisi, odlicno se uklapa.
ReplyDeleteRuzo mogu ti reci da sam se zazelila nekih stvari koje volim ovamo a tamo nema :-)
Melrose, hvala na pohvali za slike :-) I ne ocajavaj vjestina dolazi vremenom, samo se trudi.
ReplyDeleteAko imas urmi obavezno ovo pravi. Savrseno je.
sto se tice sode bikarbone jel supena kasika ili kafena i jel moze prasak za pecivo umesto?
ReplyDeleteHvala
Danas kod drugarice bila poslužena baš ovim kolačem, pravljenim baš po ovom receptu. Oooooodličan!
ReplyDelete