Potrebno je:
- 12 komada kora za pitu,
- 6 srednjih jabuka,
- 200 gr mljevenih badema,
- 2 stanglice cokolade za kuvanje,
- 4 kasike tamno smedjeg secera i
- malo cimeta.
plus;
- malo ulja.
Za zaljev:
- 8 (vrhom punih) kasika tamno smedjeg secera i
- 2 dl vode.
Postupak :
Fil;
- Oguliti jabuke, isjeci ih, i u multipraktiku ih isitniti.
- Tako usitnjene, staviti u serpu pa dodati mljevene bademe, secer i cimet.
- Izmjesati i proprziti.
- U vruce jabuke narendati cokoladu pa dobro izmjesati.
- Fil od jabuka podijelite na cetiri jednaka dijela.
Zaljev;
- Secer i vodu kuvati par minuta na jakoj vatri, dok zaljev postane "slipav".
Slaganje;
- Redajte dvije kore, pa 1/4 fila, pa opet dvije kore, pa 1/4 fila, pa opet dvije kore.
- Duzom stranom kore umotajte u rolnu.
- Rolnu izrezite na snite ( ja sam ih rezala na svaka 2 cm, otprilike).
- Ponovite postupak sa preostalim sastojcima.
- Snite tj. pituljice poredajte u kalup i stavite da se peku na 160 stepeni.
- Kada porumene izvadite ih iz rerne i svaku pituljicu zalijte sa po jednom kasikom zaljeva ( taman toliko i bude zaljeva).
- Prekrijte ih cistom kuhinjskom krpom, prohladite i posluzite.
NAPOMENA:
-Prilikom slaganja s vaku koru poprskajte sa malo ulja.
fenomenalno!
ReplyDeletePredivno!
ReplyDeletesuper ideja, odlično izgledaju, jako fino!
ReplyDeleteovakvu poslasticu nikada ne bih odbila, jako fino !!
ReplyDeletePravila:
ReplyDeletehttp://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2011/03/baklava-sa-jabukama-i-bademima.html
Nisam neki ljubitelj baklava, no ovo je fantazija, ne mora čak biti pre slatko.
ReplyDelete