U posljednje tri godine ova corba mi jedna od omiljenih i najcescih u mojoj kuhinji. Za vrijeme od kako je prvi put napravljena pa do danas dozivjela je zaista mnogo varijacija jednako uspjesnih i ukusnih kao orginalni recept.
Potrebno je:
- 1 kasika maslinovog ulja,
- 650 gr paradaiza,
- 1 glavica crnog luka isjecenog na cetvrtine,
- 1 cen bijelog luka tanko nasjecenog,
- 1 stap celerovog stabla grubo nasjeckanog,
- 500 ml pileceg temeljca,
- 55 gr anellini tjestenine za supu (moze i neka druga),
- so i biber i
- svjeze nasjeckano persunovo lisce.
-Postupak:
- U serpu stavite maslinovo ulje, paradaiz, luk, bijeli luk i celer. Poklopite serpu i stavite na vatru da se povrce przi-kuva na niskoj temperaturi oko 45 min, uz povremeno mjesanje (ili treskanje serpe) dok povrce ne omekne.
- Kada je povrce omeksalo prebacite ga u blender ili multipraktik i napravite pire.
- Pire vratite u serpu, nalijte pileci temeljac, dodajte i tjesteninu pa stavite da se kuva 8-10 min odnosno dok se tjestenina skuva. Na kraju posolite i pobiberite.
- Gotovu corbu servirajte u posudu za posluzivanje i pospite svjeze nasjeckanim persunom.
- Sto se postupka tice: Cesto, odmah stavim povrce i temeljac i skuvam povrce (tokom kuvanja dodajem jos temeljca po potrebi), zatim ocistim paradaiz od kozice (ovo preporucujem) pa stavim u blender. Nakon toga dobijem gotovu supu koju vratim u serpu, dodam tjesteninu i kuvam jos nekih desetak minuta i to je to.
- Sto se sastojaka tice: Nekad koristim konzervirani paradaiz, nekada ubacim korjen celera umjesto stabla i jako cesto dodam pilece bijelo meso isjeckano na kockice ( u isto vrijeme kada i tjesteninu) ili male kuglice od govedjeg mljevenog mesa.
Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".
Na prvi pogled nisam znala tacno sta je na prve dve fotografije, kad pogledah i ono, gle cuda:) Divna ideja i prelepo izgleda:)
ReplyDeleteJa obožavam čorbe od paradajza i ova tvoja mi se jako dopada, naročito zbog testenine. Inače, kad imam dobar, domaći, paradajz ja čorbu pripremam tako što prvo "odimim" paradajz u rerni, a zatim ga oljuštim i sa drugim povrćem izblendiram i zakuvam čorbu... Fantastičan je ukus.
Lepa ti je paradajz corbica!!
ReplyDeleteLagana letnje corbica, jako fino!
ReplyDeleteObožavam je leti, da onaj potreban kalijum. Ja uvek dodam i kašiku koncentrata paradajza on da poseban šmek! Divne intrigantne slike.
ReplyDeleteOdlično izgleda tvoja juha, vrijedi probati!
ReplyDeleteLijep pozdrav i hvala na komentaru:)
Prava osvezavajuca corbica za ovo letnje vreme, sigurno je fina u svakoj od ovih kombinacija, zabelezicu recept..."cvetici" od paradajza i testenine na prvom slici su mi posebno simpa!;)))
ReplyDeleteMoja najomiljenija corba.I ne samo moja..milioni je vole..najvise.Divne su ti ove knedle;)Gledala sam pre neki dan dokumenatrac o Campbell Soup i potom pokazase i male prodavnice supe gde udjes i uzmes supu za poneti..i kod njih je najomiljenija Tomato soup with sour cream:)
ReplyDeleteOdlično izgleda čorbica!
ReplyDeleteRijetko radim juhu od rajčica, a ova mi se baš sviđa. Super si je napravila, a slike su posebno dobre i interesantne !
ReplyDeleteMmmmh, prefina juha, baš po mom ukusu:) Fotke su krasne!
ReplyDelete