Davno bijase kada sam prvi put probala puding od rize tj. sutlijas. Onaj najobicniji sa tri osnovna sastojka; mlijeko, secer i riza. Probah i odlucih da ja to ne volim :-)... I dugo ga nisam volila...
Danas mi je to jedna od omiljenih poslastica. Svaki dan otkrivam nove ukuse, kombinacije i varijacije... Pa dobro... ne bas svaki dan... Tako se samo kaze :-)
Potrebno je:
Za sirup;
- 2 velike limete,
- 2 kasike nacjedjenog soka limete,
- 55 gr smedjeg secera i
- 2 mahune kardamoma.
Za puding;
- 100 gr rize srednje okruglog zrna,
- 800 ml kokosovog mlijeka,
- 80 ml nacjedjenog soka limete,
- 1 kasika ekstrata vanile i
- 220 gr secera.
Postupak:
Za sirup;
- Ogulite limete i ocistite od one bijelih dijelova ispod zelene kore i isjecite na dijelove.
- U serpu stavite smedji secer, kardamom, 2 kasike nacjedjenog limuna limete i 1/4 solje (od 2,5 dl) vode i stavite na srednju vatru da se kuva. Promjesajte koji put da bi se secer ravnomjerno istopio i kuvajte 2 minuta.
- Dodajte komade limete i kuvajte jos 2 minuta. (U toku kuvanja limetu okrenite tako da obje strane "provedu " vremena u sirupu).
- Izvadite komade limete iz sirupa na poseban tanjiric ili zdjelicu i ostavite da se oboje prohladi.
Za puding;
-Rizu ispirajte pod mlazom hladne vode dok voda postane bistra.
- Zatim pomjesajte rizu, kokosovo mlijeko, ekstrat vanile,secer i sok limete i stavite da se kuva.
- Kada mlijeko prokljuca smanjite vatru i kuvajte narednih 25-30 minuta mjesajuci cesto (da se riza ne bi zalijepila za dno posude) dok se masa ne zgusne.
-Gotov puding raspodjeliti u posudice za posluzivanje, prohladiti nekih 20-ak minuta pa preliti karamel sirupom i preko toga poredati komade limete.
Recept je iz magazina GoodFood.
Napomena:
- Ja sam samo malcice odstupila od recepta kod sirupa. Ustvari krenula sam ja sve po receptu ali mi je sirup ispao gorak. Naime, nisam odstranila onu tanku kozicu kojom su obmotani segmenti limete i predpostavljam da je to razlog.
-Kada sam u drugom pokusaju pocela da gulim tu tanku kozicu "meso" limete mi se raspadalo i nije bilo nikakve sanse da ostane u jednom komadu. Tako da zakljucih da sam naletila i kupila limetu koja nije svjeza iako je lijepo izgledala.
Na kraju sam odustala od tog dijela recepta i napravila sam sirup bez komada limete ali sam zato dvije limete,koje idu po receptu, isjekla na tanke okrugle kriske, kandirala ih pa poredala po pudingu.
Nisam baš ljubitelj pudinga od rize, ali jako mi se svidjaju okusi koje si ovdje iskoristila!
ReplyDeleteE ovakav puding od riže bi se i meni svidio. Ova limeta i kardamom diže cijelu stvar. Super.
ReplyDeleteOvo je fantastično ! Svakako preuzimam recept. Pudinzi od riže su me uvijek privlačili iako ih nismo baš doma radili, ali ja ih volim. Ovu kombinaciju definitivno moram isprobati.
ReplyDeleteHehheh potrosih zadnjih nedelaj pirinac sa svim vasim divnim receptima.Ovaj sa karamelom je zaista ukusan.Svidja mi se miris i ukus limete i kardamoma daje mu posebnu egzoticnu elegantnost:)
ReplyDeleteEllerine sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgilerrrrrr....
ReplyDelete