Potrebno je:
- 125 ml maslinovog ulja,
- jedan patlidzan srednje velicicne ( isjecen na tanke listove),
- 1 mali ljubicasti luk,
- jedan cen bjelog luka,
- 2 grancice ruzmarina i
- 25 gr narendanog parmezana.
Za tijesto:
- 300 gr brasna,
- 7 gr suvog kvasca,
- 1 kasika smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
- 250 ml tople vode i
- jedna kasika maslinovog ulja.
Postupak:
- Prvo zamjesiti tijesto;
- U dublju posudu staviti brasno, kvasac, secer i so. Pomjesati vodu i ulje pa postepeno dodajuci, zamjesiti tijesto.
- Tijesto dobro izraditi da postane ujednaceno i elasticno a zatim prekriti i ostaviti da se digne (dok udupla velicinu).
- Listove patlidzana propecite sa obje strane (ne duze od 2 min) i ostavite na stranu.
- Rernu zagrijte na 200 stepeni.
- Dobro nabrasnite tijesto i razvaljajte ga u oblik kalupa (20x30), stavite tjesto u kalup i ako je potrebno jos ga malo rastjerajte prstima.
- Tijesto premazite jednom kasikom maslinovog ulja pa odozgo nasjeckajte bijeli luk, ljubicasti luk i listove ruzmarina.
- Peci 10-ak minuta, pa staviti preko toga i listove patlidzana pa sve posuti parmezanom i vratiti u rernu da se pece jos 5 minuta.
- Kada je pizza pecena, prelijte je pripremljenom kolicinom maslinovog ulja i posluzite.
Recept je iz magazina GoodFood.
Uou, izgleda odlicno!
ReplyDeleteFANTASTICNO!
ReplyDeletesuper , pizza je odlična ! patliđani jako lijepo pripremljeni za pizzu i sve skupa tako dobro i fino izgleda !
ReplyDelete